Tgrt Haber
27 Haziran 2021 11:56

Çiğ sütte yeni dönem: Bakanlık yeni esasları belirledi

Artan yem fiyatları karşısında, maliyetlerin çok altında kalan çiğ süt fiyatlarına Tarım ve Orman Bakanlığı el attı. Söz konusu destek, ürettiği çiğ sütü, süt işleme tesislerine fatura-makbuz karşılığında kendisi, üretici ve yetiştirici örgütü vasıtasıyla satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi Veri Tabanı'na aylık olarak kaydettirenlere ödenecek.

Çiğ sütte yeni dönem: Bakanlık yeni esasları belirledi
çiğ süt

Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Türkiye süt üretiminde dünyada 8'inci, Avrupa’da ise 3'üncü sırada bulunuyor. 2021’in ilk dört ayında çiğ süt üretimi yüzde 11 artarak 23 milyon tona ulaştı. Sanayiye giden çiğ süt ise yüzde 8 artışla 9,8 milyon tona oldu. Önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4 artış göstererek 3,8 milyon tonun üzerine çıktı.

Tüm bunlara rağmen koronavirüs pandemisinin de etkisiyle girdi maliyetlerinin her geçen gün artması üreticileri olumsuz etkiledi. Tarım ve Orman Bakanlığı çiğ süt üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması ve yetiştiricilerin desteklenmesi için adım attı.

Bu kapsamda Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. ​​​​​​​Buna göre, çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesi için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanacak.

İŞTE TEBLİĞİN DETAYLARI

Destek, ürettiği çiğ sütü, süt işleme tesislerine, fatura-makbuz karşılığında kendisi, üretici ve yetiştirici örgütü vasıtasıyla satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi (BSKS) Veri Tabanı'na aylık olarak kaydettiren bir üretici ve yetiştirici örgütüne üye ya da ortak yetiştiricilere ödenecek.

Üretmiş olduğu çiğ sütü, üretici örgütleri aracılığıyla süt ürününe çevirerek Et ve Süt Kurumuna satan üreticiler desteklemeden yararlanacak. Desteklemede, 1 kilogram süt ürünü eş değeri süt miktarı esas alınacak. Çiğ süt desteklemesinden yararlanacak işletme ve sütün elde edildiği hayvanların TÜRKVET'e kayıtlı olması gerekecek.

YETİŞTİRİCİYİ, MAĞDUR EDEN KURUMLAR SORUMLU TUTULACAK

Göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler, süt üretimi yaptığı ayda, ürettiği süt miktarının tespiti için gittikleri yerin bakanlık il veya ilçe müdürlüğüne başvuracak. Tebliğde yer alan destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğu için hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce, haciz-icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmayacak. Destekleme ödemelerinin amacına uygun ve gerçek hak sahiplerine yapılması için, il müdürlüğü gerekli tedbirleri alacak.

Çiğ süt desteğinde, üretici veya yetiştirici örgütlerine verilen yetki, görev ve sorumlulukları zamanında yerine getirmeyerek yetiştiricinin mağduriyetine yol açan örgütler, mağduriyetin giderilmesinden sorumlu olacak. İdari hata sonucu yapılan fazla ödemeyi kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde iade etmeyenler 5 yıl hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

ÇİĞ SÜTTE SINIFLANDIRMA TÜM İLLERDE GEÇERLİ

Öte yandan sözleşmeli usulde sanayiye arz edilecek çiğ inek sütünün, bileşimindeki yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılmasına ilişkin kriterlerin, 1 Mayıs itibarıyla tüm illerde geçerli olması kararlaştırıldı.

Düzenleme, çiğ inek sütünün bileşimindeki yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılmasını sağlayıp, üretimde kalitenin artırılmasını, üretici gelirlerinin ve süt ürünleri üretiminde verimliliğin yükseltilmesini hedefliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...