Tgrt Haber
28 Eylül 2016 22:12

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda sona doğru

Kars Valisi Rahmi Doğan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda sona yaklaşıldığını ve yıl sonunda test sürüşlerine başlanacağını söyledi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda sona doğru
bakü, tiflis, kars,

Tarihi İpek Yolu'nun bu çalışmalar neticesinde eski canlılığına kavuşacağını ifade eden Doğan, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolu inşaatında sona yaklaşıldı. Nasip, kısmet olursa bu yıl sonu itibarıyla test sürüşlerine de başlayacağız. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun en önemli özelliği, Çin'den Avrupa'ya gidecek olan tüm malların bu hat üzerinden taşınacak olması. Dolayısıyla eski tarihi İpek Yolu'nun, tarihi demiryolunun bağlantısı kopuk olan kısmı da bu bağlantıyla sağlanmış olacak." diye konuştu.

Vali Doğan, çalışmaların Kars'ın Kümbetli köyü yakınlarında devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Yalnız burada şöyle bir sorun yaşıyoruz. Kümbetli köyü 2008 yılında bu hat üzerinde kaldığı için kamulaştırılmış ve bir milyon 971 bin lira kamulaştırma sonrasında hak sahiplerine ödenmiş. Ancak bugüne kadar gerek altyapıdaki, gerek demiryolunun ilerlemesindeki sorunlar nedeniyle köylümüz yerinden edilmemiş. Ancak bugün itibarıyla artık altyapı bu köyümüze gelip dayanmış. Altyapının bu köyden geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle köylümüzün o alanı boşaltması gerekiyor. 2 ay öncesinde vatandaşlarla toplandık ve Kaymakam Bey vatandaşlarla görüştü, durumu izah etti ve vatandaşlara icra yoluyla tebliğ etti."

Vatandaşlara kendi rızalarıyla taşınmaları durumunda onar bin lira destek sağlayacaklarını ifade eden Doğan, "Bugün sabah Ulaştırma Bakanlığından altyapı Genel Müdürü de geldi. Onlarla ve firmayla da görüşme sağlandı ve bir an önce köyün boşaltılması gerektiği söylendi. Vatandaşlarımız da bunun farkında." dedi.

Vatandaşlara bu noktada gelecek çarşamba gününe kadar da süre verdiklerini anlatan Doğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu süre içerisinde bulundukları yerleri kendi istekleriyle boşaltan vatandaşlarımıza valilik olarak taşıma bedeli 10 bin lira destekte bulunulacak. Ben umuyorum ki vatandaşlarımız da burada anlayışlı ve aklıselim hareket ederek kamulaştırılmış alanları boşaltacaklardır."


Doğan, köyün tamamının boşaltılmayacağını, sadece hattın geçeceği 18 hanenin kamulaştırılmış alanda olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bu proje bugün başlanmış ve boşaltılma kararı verilmiş bir proje değildir. 8 yıl önce kararı verilmiş, köylerimizin parası verilmiş, bedelleri yatırılmış. Vatandaşımız ise 8 yıl önce bedelini almış olmasına rağmen ihtiyaç hasıl olmaması nedeniyle bu süre zarfında alanları kullanmış. Ama şimdi ihtiyaç hasıl olduğundan dolayı bir an önce köyü boşaltmamız gerekiyor. Ayrıca köyün tamamı boşaltılmış ya da boşaltılacak değil. Hattın geçmiş olduğu 18 hane bu alanda yer alıyor. Vatandaşlarımızdan edindiğim bilgiye göre bu 18 evimizden 10 tanesi boşaltma işlemleri için hazırlıklar yapıyor ama boşaltma isteği olmayan vatandaşlarımız da var. Bu vatandaşlarımızla da gereken görüşmeler yapılacak ve hattın geçtiği güzergah ya da etkilediği güzergah boşaltılacak."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...