Tgrt Haber
16 Haziran 2022 06:45 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 07:29

Balıkların fiyatı ihracat ile fırladı! Fiyatlar cep yakıyor

Kültür balıkçıların tamamen ihracata yönelmesi ile birlikte iç piyasada mal kalmadı. Durum böyle olunca fiyatlar adeta fırladı. Levreğin fiyatı 180 liraya yükselirken barbun ise 500 TL’ye satışa sunuldu.

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Balıkların fiyatı ihracat ile fırladı! Fiyatlar cep yakıyor
kültür balıkçıları,ihracat

15 Nisan’da kapanan av sezonu ile birlikte balık fiyatları yukarı yönlü harekete geçti.  Balık fiyatlarındaki yükseliş et fiyatlarını da geride bıraktı. 1 kilo levreğin fiyatı 180 lira, 1 kilo çupra 140 TL, 1 kilo sardalya 90 TL, 1 kilo tekir 15-250 TL, 1 kilo barbun 500-750 TL, kalkan ise 800 TL civarında tezgahta satışa sunuldu.

ET FİYATLARINI GEÇTİ

Fiyatların yükselmesi ile ilgili birçok neden ortaya çıkarken bunlardan bazıları da döviz kurunun artması enflasyonun yükselmesi, akaryakıt fiyatları ve işçilik ücretlerinin zirve yapması. Yaşanan bu gelişmeler de balık fiyatlarına direk yansıdı. Bugün itibarıyla ise balık fiyatları et fiyatlarını geçmiş gözüküyor.

İHRACAT FİYATLARI KATLATTI

Fiyatların artmasında bir diğer neden ise ihracat. Av sezonunun başlaması ile birlikte mevcut stoktan tüketim piyasaları ayakta tutuyordu. Ayrıca kültür balıkçılığı tüketime yetiyordu. Fakat mevcutta balık ihracatının artması iç piyasada ürün kalmamasına sebebiyet veriyor. Kültür balıkçıları dünyanın birçok ülkesine ürün satıyor. Daha kârlı olması nedeniyle yabancıya ürün satmak cazip geliyor. Ancak bu durum vatandaşın cebine olumsuz yansıyor. Çünkü ürün az olunca fiyatlar yükseliyor.

59 ÜLKEYE İHRACAT YAPILYOR

Türkiye’de birçok balık çiftliği bulunuyor. Bu çiftliklerde üretilen balıklar 59 ülkeye ihraç ediliyor. Yılda 800 milyon dolarlık ticaret yapılıyor. Yıllık ihracat 253 bin tonu geçiyor.

BALIK ARTIK LÜKS OLDU

Uzun yıllardır balıkçılık işi ile uğraşan Selahattin Akbal, malum ekonomik sebeplerden dolayı fiyatların arttığını ancak asıl artışta etken olan durumun ihracat olduğunu söyledi. Akbal "Somonun fiyatı son 1 yılda yüzde 300 arttı. 1 kilosu 350 TL’ye çıktı. Bu Türk somunu. Kültür balıkçıları tamamen ihracata yönelmiş durumda. İç piyasada mal kalmayınca fiyatlar uçtu. Fiyat dışında güzel ürün bulmakta zor. Levreğin en güzeli, çupranın, somunun en güzeli yurt dışına gidiyor. Eskiden orta direğin yemeği olan balık artık lüks oldu. Bizim ağırlıklı satışlarımız yabancılara oluyor. Vatandaş balık tezgâhına temkinli yaklaşıyor" diye konuştu.

Balıkların fiyatı ihracat ile fırladı! Fiyatlar cep yakıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...