Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Aralık 2019 10:16

Balıktan umudu kesince midye avcılığına başladılar

Batı Karadeniz bölgesi Akçakoca’da balıkçılar 2019 balık sezonunda Palamut balığı ve Hamsi balığının az çıkmasıyla birlikte kum midyesi avcılığına yöneldi.

Balıktan umudu kesince midye avcılığına başladılar
Akçakoca,,palamut balığı,,hamsi balığı,

Akçakoca açıklarında kum midyesi avcılığına yönelen balıkçılar sahilde ve açıklarda kum üzerinde bulunan kum midyesini avlayarak geçimlerini sürdürüyorlar.

"Sonuçta kum midyesi denizimizin bir filtresi gibidir"

Akçakoca Balıkçı barınağı Kooperatif başkanı Mustafa Karakaş, Kum Midyesi avcılığının 3 yıldır yapıldığını belirterek ”Kum midyesinin ömrü 2 yıl o yüzden avlanmasını serbest bırakılıyor. Normal ölçülerine ulaşmış kum midyelerini avlamakta bir sakınca yok. Ancak bilim adamlarının yaptığı araştırmada bu kum midye avcılığında yüzde 30 gibi kum kaybının olduğunu söylüyorlar. Bu sorunda kıyılarda bariz olarak görülüyor. Sonuçta kum midyesi denizimizin bir filtresi gibidir. Sonuçta denizden alınan her şeyin denizlerimize bir zararı vardır. Yani her avcılık gibi bununda zararı mevcuttur” dedi.

“Palamutun olmamasının sebebi küresel ısınmayla alakalı"

Karakaş, 2019 avlanma sezonunda palamut balığının olmamasının nedenine değinerek “Palamut balığının olmamasının sebebi küresel ısınmayla alakalı, ana sebep bu diğer etkenlerde vardır. Denizimizin sıcak olması sebebiyle Palamut anaç balıklar yumurtasını dökemediler. Daha doğrusu güvenli su bulamadı balıklar. Bununla birlikte boğazda dalyanlarında etkisi var. Dalyanları geçemedi palamut balığı Karadeniz’e gelip yumurtasını bırakamadan yakalandılar. Ama en büyük etken küresel ısınma olarak görülüyor" diye konuştu.

Kum midyeciliği avlanmasında mil hesabının olmadığı ve her yerde her derinlikte tutulabildiğini ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...