Tgrt Haber
08 Temmuz 2021 09:02

Banka borcu olanlar dikkat: Kredilerde değişiklik

Bankalara borcu olan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. BDDK, yönetmelik kapsamında yakın izlemedeki krediler hakkında önemli değişiklikler yaptı.

Banka borcu olanlar dikkat: Kredilerde değişiklik
BDDK,kredi yapılandırması,banka kredisi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumun (BDDK), kredi yönetmeliğiyle ilgili yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. 
Yapılan düzenleme ile bankaların sorunlu alacaklarının yönetim ve azaltım faaliyetleri olarak tanımlanan çözümleme süreci ile ilgili olarak kredi tahsis biriminden bağımsız bir çözümleme biriminin kurulması, üç yıllık sorunlu alacak yönetim stratejisi ve yıllık operasyonel planlarının hazırlanması zorunlu tutuldu.

HER YIL EYLÜL SONUNA KADAR BİLDİRİLECEK

Bu kapsamda bankalar sorunlu alacakların çözümlenmesine yönelik operasyonel planlarını her yıl eylül ayı sonuna kadar BDDK’ya gönderecek. İlk kez hazırlanacak sorunlu alacak stratejileri ile operasyonel planlar ise 31 Aralık'a kadar BDDK'ya gönderilecek. BDDK, ihtiyaç duyulması halinde bu süreyi 6 aya kadar uzatabilecek.
Yönetmeliğe göre bankalarca hazırlanacak sorunlu alacak stratejisinin üç yıllık bir zaman dilimini öngörmesi gerekiyor. Ayrıca bankalarca sorunlu alacak stratejisinde yer alan hedeflere ulaşmaya yönelik her yıl bir öz değerlendirme yapılarak, sonuçları yönetim kuruluna bildirilecek.

BDDK REHBERİ YAYINLADI

Resmi Gazete'deki yayımlamaya takiben BDDK Sorunlu Alacakların Çözümlenmesine İlişkin Rehber ile Kredi Tahsis ve İzleme Süreçlerine İlişkin Rehber olmak üzere iki yeni rehberi resmi internet sayfasına ekledi. Rehberlerin ekonomi reform paketinde yer alan eylemlerden “kredi yaşam döngüsü projesinin hayata geçirilmesi” ve “yakın izlemedeki kredilere yönelik olarak bankacılık sektöründe operasyonel yeniden yapılandırma ve firma rehabilitasyon fonksiyonlarının oluşturulması” kapsamında yayımlandığı açıklandı.

KİŞİYE ÖZEL YAPILANDIRMA BANKALARA BIRAKILDI

Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasın Dair Yönetmelik'e eklenen bir fıkra ile 'donuk alacaklar'a ilişkin düzenleme yapıldı. Yapılan değişiklikle bankaların kredi sınıfı değişikliklerine dair kriterlerini yazılı hale getirerek denetime hazır bulundurma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, bankalarca yeniden yapılandırma öncesinde borçlunun geri ödeyebilme kapasitesine ilişkin bir değerlendirme yapmaya yönelik hüküm yönetmeliğe eklendi. Kayıttan düşme uygulamasına yönelik hükümler de geliştirildi. Ancak alacakların türü, borçluya özgü koşullar, makroekonomik ortam gibi belirleyiciler makul kayıttan düşme süresini tanımlamak açısından güçlük oluşturduğundan, kayıttan düşme zamanının uygunluğu gerekçelerini denetime hazır bulundurma şartıyla bankalara bırakıldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...