Tgrt Haber
17 Ağustos 2021 15:03

Banka devlerinden altın fiyatı için çarpıcı tahmin

Altın yatırımcısının gözü Fed Başkanı Powell’ın varlık alımı azaltımı takvimiyle ilgili vereceği mesajlara çevrildi. Dev bankalar ise altın fiyatlarında artış için sonbahar aylarını işaret ederken, bu yükselişin sınırlı olacağının altını çizdiler.

Banka devlerinden altın fiyatı için çarpıcı tahmin
altın,altın fiyatı,gram altın,ons altın,çeyrek altın

SİNEM ERYILMAZ | EKONOMİ SERVİSİ

Delta varyantının oluşturduğu ekonomik belirsizlik ve Fed üyelerinin varlık alımlarının hızını daha erken azaltacağı yönündeki açıklamalarının ardından altında yükselişin yeniden başlaması için bir fırsat oluştu. ABD’de güçlü istihdam verisi ardından 1700 doların altına gerileyen ons altın delta varyantının ekonomik toparlanmayı baskılayabileceğine dair endişelerle cazibesini güçlendirdi ve 1800 dolar sınırına kadar yeniden tırmandı.

Bugün ise altın yatırımcılarının odağında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma var. Piyasaların gözü Powell’ın varlık alımı azaltımı takvimiyle ilgili vereceği mesajlara çevrilmişken, delta varyantının artışa geçmesinin ekonomilerde toparlanmayı belirsizleştirmesi nedeniyle varlık alımlarının öngörülenden daha ileri bir tarihte başlamasına neden olabileceği ifade ediliyor.

FED SIKILAŞMADA ERTELEMEYE GİDEBİLİR

Kanada Merkezli Yatırım Bankası TD Securities’e göre, reel getirilerde devam eden artış ve Fed’in parasal sıkılaştırmaya başlayacağı beklentisi gelecek birkaç ay altını baskı altına alabilir. Piyasanın beklentisi, ekonomik verilerin istihdam verilerinde olduğu gibi toparlanmaya devam edeceği yönünde. Ancak delta varyantının oluşturduğu endişeleri kuruluşa göre Fed'in parasal sıkılaştırma isteğini ertelemesine neden olabilir.

HSBC ANALİSTLERİ HAFİF YÜKSELİŞ BEKLİYOR

HSBC analistleri de daralmayı yakın görünmediğinden altının yakın vadede biraz daha yukarı çıkmasının muhtemel olduğunu ifade ederken şunları dile getirdiler:

“FOMC’nin ileriye dönük rehberliğinin eylül ve kasım aylarında daha da gelişeceğini ve aralık ayında resmi bir daraltma duyurusu bekliyoruz. Bize göre, altın piyasasının çok hassas olduğu daralma konusunda altını yukarı çekmek için yeterince somut yorum yapılmadı. Enflasyon artışlarının çoğunlukla geçici olduğuna ve FOMC’nin şu anda aktif olarak politika ayarlamalarını düşünmediğine dair devam eden görüşün en iyi ihtimalle hafif altın yükselişi ve en kötü ihtimalle nötr bir görünüm olduğunu düşünüyoruz.”

BMO CAPİTAL: ALTIN GELECEK YIL DÜŞÜŞE GEÇECEK

Kanadalı banka BMO Capital, faiz oranlarındaki artış beklentisi nedeniyle 2022 ve 2023 yıllarına ait altın fiyat tahminini düşürdü. Kıymetli metal piyasasının iyi bir yıl geçirmesini bekleyen analistler, gelecek yılın başlarında faiz oranlarının yükselemeye başlamasının altını zorlayacağını söyledi. Değerli metal tahminlerini güncelleyen analistler, 2021 için altın beklentisini ons başına ortalama 1815 dolarda bıraktılar. Banka gelecek yıl ise fiyatların 1800 doların altına düşeceğini ve ortalama fiyatın 1731 dolar olacağını öngördü. 2023 için analistler, önceki tahminlerine göre yüzde 6 düşüşle yıl ortalama altın fiyatlarının ons başına 1630 dolar olduğunu düşünüyorlar.

KASIM VE ARALIK AYLARI RİSKLİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş kasım ve aralık aylarını işaret ederek yatırımcıyı uyardı.

İslam Memiş, “Kasım ve aralık aylarını küresel ve yerel piyasalar için biraz daha riskli görmeye devam ediyorum. Fed’in şahin tonda açıklamaları faiz artırım sinyalleri ile birlikte bütün gelişen piyasalarda yabancı para birimlerinde değer artışları yaşanabilir. O yüzden kasım ve aralık aylarını riskli görüp yükselişlerin devam edeceğini öngörüyorum. Geçen hafta ilk işlem gününde bir manipülasyon yaşanmıştı. Gram altın 470’li rakamları görmüştük ve yatırımcılar panik olmuştu. Bugün gram altının yeniden 480-490 lira aralığındaki fiyatlamalarını görünce de piyasalarda ciddi bir manipülasyon oluştuğunu, yatırımcıların da bu tür tuzaklara karşı duyarlı olması gerektiğini göstermiş oldu. Yılın sonuna doğru Fed tarafından gelecek söylem artışları ile birlikte ons tarafında baskılanma olabilir ama bunun gram altına yansıyacağını düşünmüyorum” yorumunda bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...