Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Kasım 2017 13:10

Başbakan Yıldırım:Yıl sonunda ülkemiz yüzde 6-7 arasında büyüyecek

İngiltere'de yatırımcılarla buluşan Başbakan Binali Yıldırım, "2017 yılı için felaket senaryoları üretilmesine rağmen ilk yarısı yüzde 5'in üzerinde büyüme ile Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü sırada yer almıştır. Bu yıl sonunda öyle ümit ediyorum ki büyüme rakamlarımız yüzde 6-7 arasında gerçekleşecektir"dedi.

Başbakan Yıldırım:Yıl sonunda ülkemiz yüzde 6-7 arasında büyüyecek
başbakan yıldırım,,büyüme rakamları,,türkiye,

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere'de yatırımcılarla buluştu. Toplantıda konuşan Yıldırım, Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret hacminin  17 milyar doların üzerine çıktığını dile getirdi. Yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle: Ülkemizde yatırım yapan şirketler, menşei neresi olursa olsun bizim şirketimizdir. Bizim şirketlerimizden farklı bir konumu yoktur ve biz bu anlayış ile tüm şirketlerimizin sorun ve beklentilerine cevap veriyoruz. Bugün sizlerle bir araya geldiğimiz bu toplantıda ülkemizin ekonomik persfektifini paylaşmanın yanı sıra, sizlerin de gelecek yatırım planlarını öğrenme fırsatı bulacağımı düşünüyorum. Türkiye, öyle bir bölgede yer alıyor ki etrafındaki coğrafya, Balkanlar, Orta Doğu 4 saatlik bir uçuşla 60'a yakın ülkeye erişebilirsiniz aynı zamanda da 1.5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyadan bahsediyoruz. 1 yılda üretilen toplam gayri safi milli hasıla 30 trilyon dolar civarında. Çok dinamik bir coğrafyada yer alıyoruz. Türkiye'ye yapılacak yatırım Türkiye ile sınırlı değil.

BEKLENTİMİZ YÜZDE 6-7 BÜYÜME

Uluslararası doğrudan yatırımları önemsiyoruz ve buna yönelik olarak özel düzenlemeler yaptık. Özellikle stratejik katma değere sahip yüksek ve orta teknoloji içerek yatırımlarda çok özel desteklerimiz var. Türkiye ekonomisi dinamik bir yapıya sahip 2016 darbe girişimine rağmen hemen akabininde yüzde 5'e yakın küçülen ekonomimiz yılın sonunda toplam 3.2 büyümeyi başarmıştır. 2017 yılı için felaket senaryoları üretilmesine rağmen ilk yarısı yüzde 5'in üzerinde büyüme ile Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü sırada yer almıştır. Bu yıl sonunda öyle ümit ediyorum ki büyüme rakamlarımız yüde 6-7 arasında gerçekleşecektir.

Türkiye reel sektörü üretmeye devam ediyor. Geçen yıl ağustostan bu ağustosa kadar 1 milyon 400 bin yeni iş sağladık. Bazıları Türkiye'de genç işsizlik oranı yüksek diyor. Bizim nüfusumuz genç. Bunu artı değer olarak görüyoruz ve geleceğe yönelik beklentilerini olumlu yöne çeviriyor. Dolayısıyla kaldı ki genç işsizlikte de birçok Avrupa ülkesi bizden daha yüksek orana sahiptir.

İşsizlik küresel bir sorundur. Tedbiri, sadece yatırımlarla değil aynı zamanda istikrar ve güvenin tesis edilmesi ile ilgilidir.Bu bakımdan Türkiye agyri safi hasılası 15 yılda 3 kat büyümüştür. Kişibaşı milli gelir 3 kat büyümüştür. Altyapı yatırımlarını büyük oradan tamamlamış, daha fazla ihracat ve ticaret için gerekli tüm hazırlıkları bitirmiştir. Türkiye'de olup başka ülkelerde daha az olan başka konu da işgücüne katılımdır. İşgücüne katılım yüzde 44'ten yüzde 53'ün üzerine çıkmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...