Tgrt Haber
07 May 2022 15:50 - Güncelleme : 07 May 2022 16:29

‘Baskılama uzun sürmez’ diyen İslam Memiş altın ve dolar için tarih vererek uyardı: Ters rüzgar yakın

“Gram altın düşecek mi, yükselecek mi? Dolar ne olur” Fed’in faiz kararından sonra bu iki soru hem yatırımcı hem de vatandaşların gündeminde. Altın tahminleri ile adından söz ettiren Finans Uzmanı İslam Memiş bu kez ‘ters rüzgar gelebilir’ uyarısı yaptı. Ev ve araba fiyatları konusunda da çarpıcı yorumlarda bulundu. İşte İslam Memiş’in tahminleri…

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
‘Baskılama uzun sürmez’ diyen İslam Memiş altın ve dolar için tarih vererek uyardı: Ters rüzgar yakın

Küresel piyasaları aldığı kararlarla şekillendiren ABD merkez bankası Fed, 22 yıl aradan sonra faizleri 50 baz puan arttırınca altın, dolar ve kripto para hareketlendi. Fed Başkanı Jerome Powell’ın 75 baz puan artış iddialarını yalanlamasına rağmen piyasalar şimdiden yeni faiz artırımına göre şekilleniyor. Geçen hafta Türkiye’de altın, dolar ve diğer emtiaları ilgilendiren veri ise TUİK’ten geldi. Yıllık enflasyon yüzde 70 sınırına dayandı. Tüm bunlar ‘altın fiyatı artacak mı, düşecek mi, dolar/TL kuru ne olur’ sorularını ekonomi gündeminin merkezine taşıdı. 

Piyasaları etkileyen bu gelişmeler ile geçen hafta Euro yüzde 1,07, dolar yüzde 0,59 arttı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 1,41 kazançla 923 lira oldu. Cumhuriyet altını ise yüzde 1,38 artarak 6.184 TL’ye yükseldi. 1.493 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 1.514 lira olurken, Ons altın ise 1880-1900 dolar aralığında kaldı. 

DOLARDA YENİ ZİRVE UYARISI

Peki altın, dolar fiyatları nasıl şekillenecek? Tahminleriyle adından söz ettiren Finansal Analist İslam Memiş, altın fiyatı tahminine ilişkin ‘uçuşa geçecek’ yorumuna çarpıcı bir detay ekledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tahminlerini paylaşırken, dolar ve Euro’da yukarı yönlü hareketin süreceğini belirtti. Haziran ve Temmuz aylarına işaret eden Memiş ‘yeni zirve’ uyarısı yaptı. 

İslam Memiş, dolar endeksinin 104 seviyesinin üzerini gördüğünü doların değer artışının tüm dünyada hissedildiğini ancak Türkiye’de baskılanmadan dolayı yükseliş eğilimin sınırlı kaldığını hatırlattı. Bu noktada Fed’in yıl sonuna kadar 3 kez faiz artırımına gideceğini, Powell’ın mesajlarının endişeli olduğunu kaydeden analist, dolar/TL kurundaki kısmi hareketliliğin yeni zirveye doğru everilebileceğini kaydetti.  

ENFLASYON DAHA DA YÜKSELECEK

Tüm dünyada enflasyon rakamlarının yüksek olduğunu anımsatan İslam Memiş, “Yaz aylarında hasat zamanı olması dolayısıyla kısmi bir duraklama olabilir. Bu benim için enflasyon artık pik oldu artık düşüşe geçecek anlamı taşımayacaktır” diyerek, enflasyonun 2023 yılının ortalarına kadar daha da yükseleceği tahminini yeniledi. 

GRAM VE ONS ALTIN FİYATI NE OLUR?

İslam Memiş, gram altının Mayıs ayının ilk haftasında yükseldiğini hatırlatarak şu yorumda bulundu: 

“Temmuz ve Haziran’da önce 1000 lira, devamında 1200 ve yılın tamamında yükselişlerin 1450 lira seviyesine ulaşacağını öngörüyorum.” 
Ons altın için de tahminde bulunan ünlü analist, ters rüzgar etkisi yaşanabileceğini belirtti. Memiş, “Burada kontrollü bir mekanizma var. Merkez bankaları emtia fiyatlarını bilerek ve isteyerek baskılıyor. Enflasyona karşı faiz arttırma süreci bunu belirliyor. Bundan dolayı yaptıkları her şey tamamen kontrollü. 1880-1980 dolar bant aralığında gezmeye devam ediyor. Bunun dışına çıkartmıyorlar. Ama yıl içinde bu bant aralığının dışına çıkacağını tahmin ediyorum. Özellikle 2 bin 150 dolar seviyesi öngörümde herhangi bir değişiklik yok” dedi. 

EVE YATIRIM YAPAN NAKİTE KAYACAK

Yükselen otomobil ve ev fiyatlarını da değerlendiren İslam Memiş “Ben bu fiyatlara araç almam” dedi. Ev ve arabaya yatırım yapanların önümüzdeki süreçte nakite geçeceğini belirten Memiş, emlak balonunun patlayacağı uyarısı yaparak şöyle konuştu: 

“Ben arabamı satıp bunun karşılığında daire aldım. Nisan ayında otomotiv sektörü durgundu. Çünkü bu fiyatlara kimse araba satın almaz. Artık ev ve araç alacaklar önümüzdeki haftalarda nakit tarafına kayacak. Parası hazır olanlar nakit pozisyonu alacak. Para değersiz olunca mal değerli olur. Şimdi tam ters bir rüzgârı bekleyebilirsiniz. Nedir bu? Bu sefer mal kıymetsiz, nakit kıymetli olacak. Dolayısıyla bütün yatırımcılar önümüzdeki üç ay boyunca elindeki hazır parayı nakite kaydıracak.

“İkinci el ev ve araba fiyatları aşağı çekilecek. Eğer 1 milyonun üzerinde ev almayı düşünenler varsa çok heyecanlanmayın. Herkes nakite kayacak. Daireler rant peşinde koşanların elinde kalacak. Bu sefer fiyatları aşağı çekecekler. O köpük patlayacak. Çünkü o da nakite geçmek isteyecek. Bu tezim rant ekonomisi için geçerli. Barınma ihtiyacı için 1 milyon liraya kadar ev alınabilir. Hatta bir an önce almalısınız.”

UCUZ ALTIN VE GÜMÜŞ ARTIK ÇOK ZOR

İslam Memiş, Fed kararının ardından altın fiyatı için "Geri dönüş çok zor. Belirsizilk ve endişe fiyatı belirleyecek. Altın uçuşa geçecek, geri dönüş zor. Döviz ve altın borçlanmayın. Düşük enflasyon hayalinden vazgeçin. Ucuz altın ve gümüş artık zor. Nereye gittiğimizi biz de bilmiyoruz. Bizim derdimiz bize yetiyor, siz başınızın çaresine bakın” yorumunda bulunmuştu. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...