Tgrt Haber
30 Nisan 2022 17:47 - Güncelleme : 01 May 2022 14:38

Bayramda çalışana çifte ödeme! Bayram mesaisi nasıl hesaplanır? Bir gün çalışan ne kadar mesai alır?

"Bayram mesai hesaplama nasıl yapılır?" sorusu Ramazan Bayramı’nda mesaiye kalacak çalışanlar tarafından merak ediliyor. Bayram günleri resmi tatil günlerinden ancak bazı kurumlar bayramda mesaiye kalacaklar. Bayramda mesaiye kalacak olan çalışanlar için mesai ücreti ödenecek. Bayramda mesai ücretlendirmesi için ise bazı şartlar gerekiyor. İşte 2022 bayram mesaisi hesaplama…

Bayramda çalışana çifte ödeme! Bayram mesaisi nasıl hesaplanır? Bir gün çalışan ne kadar mesai alır?

1 Mayıs Ramazan Bayramı arefesine denk gelirken 2 Mayıs’ta Ramazan Bayramının birinci günü olacak. Bayramda çalışacaklar ise mesai ücretlendirmesinin nasıl yapılacağını merak ediyor. Bayramda çalışma sürelerinin ayrı ayrı hesaplamaları bulunuyor. Hafta sonu Ramazan Bayramı’yla birlikte bayram tatili de başlamış olacak. Bayramda çalışanlar için ise mesai ücretlendirmesi yapılacak. Peki, bayram mesaisi ücretlendirmesi nasıl yapılır? Ramazan Bayramı mesai ücreti kaç gün olacak? Bayram mesai hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar...

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Bayram Arefesi 1 Mayıs (Emek ve Dayanışma Günü) Pazar günü saat 13.00’ten sonra başlıyor. Ramazan Bayramı’nın ilk günü 2 Mayıs, son günü ise 4 Mayıs olacak. Bayram tatilinde bazı kesimler çalışmaya devam edecek. Yasalar söz konusu bayram tatili süresince çalışanlara çeşitli haklar sağlıyor.

BAYRAM MESAİ HESAPLAMA 2022 NASIL YAPILIR?

Ramazan Bayramı arefe gününden itibaren başlar ve bayram 3 gün olarak hesap edilir. Bu yıl Ramazan Bayramı Pazar gününden başlamış oluyor. 30 gün çalışan biri Nisan ayı ücretini 30 gün yerine 33,5 gün üzerinden alması gerekiyor. İşverenin işçiye alacağı ücreti yüzde 100 artırmış olması gerekiyor.

BAYRAM MESAİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Ramazan Bayramı tatili arefe günü saat 13:00'ten itibaren başlayacak ve bu saatten sonra işçi izinli olacak. İşçinin bayram tatilinde çalıştırılması halinde ilave ücret ödenmesi gerekir. Bayram mesai hesaplaması ise şu şekilde;

  • Arefe günü saat 13:00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.
  • Arefe günü öğleden sonra çalışacak her işçi çalıştığı her saat için yüzde 50 zamlı ücret ödenmesi gerekir.
  • Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak olan işçilere, arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor.
  • Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak işçiler çalıştıkları her gün için bir değil iki günlük ücret alacaklar.

 

BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞACAK OLAN KİŞİLERDEN RIZA ŞARTI ARANIYOR

Bayramlar resmi tatil olarak ilan ediliyor. İş Kanunu’na göre, işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde hüküm bulunması gerekiyor. Sözleşmede bu konuda hüküm olmaması halinde ulusal bayram ve tatil günlerinde çalıştırılacak işçiden yazılı izin alınması gerekiyor. Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun tam günlük ücrete hak kazanıyor.

Bayramda çalışana çifte ödeme! Bayram mesaisi nasıl hesaplanır? Bir gün çalışan ne kadar mesai alır?

TATİL YAPAN ÇALIŞANLAR MAAŞLARINI TAM ALACAKLAR

Çalışmayan işçiler resmi tatillerde maaşlarını tam alıyor. Resmi tatillerde çalışanlara ise çalışılan her gün için ekstra bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorunda. Çift yevmiye, 3 günlük bayram süresi ile arefe günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsayacak şekilde hesaplanıyor. Normal şartlarda Ramazan Bayramı için 3.5 günlük süreyi içeriyor. Ancak bu yıl arefenin pazar gününe denk gelmesi hesapları değiştirdi.

AREFE GÜNÜ PAZAR GÜNÜNE DENK GELİYOR

Çalışanın "hafta sonu tatili hakkı" ulusal bayram ve genel tatil günlerinden önce geliyor. Arefe ve bayramda mesai hesaplaması ise şu şekilde yapılıyor; 

  • Haftalık 45 saati dolduran işçiler 1 gün tatil hakkı kazanıyor. İşçi o gün hiç işe gitmese 1 yevmiye, eğer çalışırsa 2 yevmiye alıyor.
  • Söz konusu tatil günü işçinin hafta sonu tatili sayıldığı için çalışması karşılığında mesaisini yüzde 50 zamlı alıyor.
  • Böylece hafta sonu tatilinde çalışan işçiye 2.5 gün yevmiye ödeniyor.
  • Yani hafta sonu tatili; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne denk gelen pazar ve 3 bayram gününde çalışana toplam 8.5 yevmiye ödenecek.
  • Bu fark Arefe günü olmasından değil hafta sonu izninde çalışma yapılmasından kaynaklanıyor.
  • Hafta sonu pazara denk gelmeyenlere ise 1 Mayıs tatil olmasından dolayı çift yevmiye ödenecek.

 

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN İÇİN MESAİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Asgari ücretli (bu yıl için net 4 bin 253 lira) bir işçiye günlük net 142 lira ödenmesi gerekiyor. İşçi hafta sonu tatilini pazar yapıyorsa ve arefe dahil tüm bayram süresince çalıştıysa 8.5 yevmiye alacak. Bunun 4 yevmiyesi zaten asgari ücretin içinde. Dolayısıyla 4.5 yevmiye tutarında yani 639 lira (142x4.5) ilave ödeme yapılacak. Bayramlarda yapılan çalışmaların karşılığının bir sonraki ücret ile birlikte ödenmesi gerekiyor.

Bayramda çalışana çifte ödeme! Bayram mesaisi nasıl hesaplanır? Bir gün çalışan ne kadar mesai alır?

BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞANA ÜCRET YERİNE BAŞKA GÜN İZİN YAPTIRILABİLİR Mİ?

Çalışan bayramda çalıştırılıp sonrasında izin kullandırılamaz. Bayramda çalışan işçiye ücret yerine izin verilemez. Bayram tatilinde çalışmanın karşılığı para olarak ödenmek zorunda. İşveren, telafi iznini resmi tatil dışında normal zamanda fazla mesai yapan işçiye önerebilir. Bayram günlerindeki çalışmalar ise fazla mesai olarak kabul edilmez. İşveren bayram çalışmasını izin olarak kullandırsa bile çalışanına çift yevmiye ödemek zorunda. Bayram mesaisi ücretinin ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat hakkı doğuruyor. Bu durumda ödenmeyen mesai tutarları faiziyle alınabiliyor.

BAYARAM MESAİSİ KIDEM TAZMİNATINA EKLENİR Mİ?

Bayram için ödenen harçlık ya da ikramiyeler kıdem tazminatı hesabında da kullanılıyor. Söz konusu ödemeler eğer düzenli olarak her bayramda yapılıyorsa, bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına dahil ediliyor ve tazminatı artırıyor. Fazla mesai ücreti ise kıdemde dikkate alınmıyor. Burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez değil sürekli hale gelmiş olması. Yine genel tatil günlerinde alınan ek ücretlerin SGK’ya bildirilmesi gerekiyor. Bu da emeklilik maaşını pozitif etkiliyor.

BAYRAM TATİLİNDE YOL PARASI VE AVANS VERİLİR Mİ?

Bayram iznine gitmek isteyen işçiye, eğer işveren dilerse maaştan mahsup etmek üzere avans verebilir. Bayram izniyle birlikte yıllık iznini birleştirenler de bu dönemde uzun bir tatil yapabilme imkanına sahip olacaklar. Bayram tatilini yıllık izniyle birleştirmek isteyen çalışanlara hem yol hem de avans hakkı tanınıyor. Örneğin 14 günlük yıllık izne çıkacak işçiye bu günlerin parası peşin olarak ödenmeli.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...