Tgrt Haber
04 May 2022 13:30 - Güncelleme : 04 May 2022 14:30

Bayram sonrası altın artacak mı? İslam Memiş'ten çarpıcı yorum: Altın pimi çekilmiş bomba

Fed’in faiz kararına saatler kaldı… Küresel para ve altın piyasaları Fed’in faiz kararına odaklanmış durumda. Türkiye piyasaları ise bayram tatilinden sonra yani yarın açılacak. Peki bir süredir artan dolar, değer kayıpları yaşayan altın, gümüş, Euro ve kripto paralar ne olacak? Altın tahminleriyle ünlü finans analisti İslam Memiş, bayram sonrasına özel kritik tavsiyelerde bulundu.

İslam Memiş, kripto paraların Fed'in 50 baz puanlık faiz artırımı durumunda 43 bin dolar seviyesini görmesini beklediğini söyledi.
İslam Memiş, kripto paraların Fed'in 50 baz puanlık faiz artırımı durumunda 43 bin dolar seviyesini görmesini beklediğini söyledi.

Para ve altın piyasalarının gözü bu akşam açıklanacak Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararında. Piyasalar tarafından 50 baz puanlık faiz artırımı beklenirken 75 baz puanlık faiz artırım yapma ihtimali de mevcut. Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik artan saldırıları da para ve altın piyasalarını etkiliyor. Türkiye piyasaları ise açılış için bayram tatili sonrasını bekliyor. Fed faiz kararından haftalar öncesinde başlayan doların yükselişi, altın, gümüş, Sterlin, Euro ve kripto paraların düşüşü devam ediyor. Peki Fed kararı ve bayram sonrası para ve altın piyasaları nasıl olacak? Altın fiyatları düşmeye devam edecek mi? Finans analisti İslam Memiş, bayram sonrası için yatırımcılara çok kritik önerilerde bulundu.

MAKAS ARALIĞINA DİKKAT! DÜŞÜŞLER KALICI DEĞİL

Fed’in faiz artırım sürecinin devam ettiğini belirten Memiş, ancak piyasalarda 50 baz puanlık faiz artırımı mı yoksa 75 baz puanlık  faiz artırımı mı olacağı konusunda belirsizlikler olduğunu belirterek tahminini şöyle açıkladı: “Fed 50 baz puanlık bir faiz artırımı yapacak. 75 baz puanlık bir faiz artırımı küresel piyasaların endişelenmesi anlamına gelir. Böyle bir durum olduğunda dolar, küresel piyasalarda ciddi bir değer artırımına gider. 5 gündür piyasalara baktığımızda 50 baz puanlık faiz artırımının fiyatlandığını gördük. Dolar endeksi 103’e kadar yükselirken ons altın ve gümüşte aşağı yönlü trendeler yaşanıyor. Keza Euro/dolar ile sterlin/dolar paritelerinde de düşüşler var. Bugünkü karar, dolar/TL kuru açısından da son derece önemli” dedi. Memiş, bu süreçte özellikle altın yatırımcısının dikkat etmesi gereken noktaları şöyle özetledi:

“Bayram tatilinde emtia fiyatlarında düşüş ve dolarda artış görülse bile Türkiye bunu çok hissetmedi. Ayrıca makas aralığı gram altında 5-10 aralığında. Ucuz altın alacaksınız anlamına gelmiyor.”

TEMMUZDA GRAM ALTIN 1.200'Yİ GÖRECEK 

Memiş, Fed’in faiz kararından ve bayramdan sonraki ilk işlem gününde piyasaları nelerin beklendiğini şöyle anlattı: “Emtia ve paritelerdeki düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum.” Altın fiyatlarını değerlendiren Memiş, şunları söyledi: “Jeopolitik riskler devam ediyor. Merkez bankaları enflasyonla mücadele ediyor. Buna rağmen ons altında agresif bir yükseliş görmedik. Dolar tarafında da stabil bir fiyatlama var. Altın ve gümüş fiyatı pimi çekilmiş bomba gibi. Gram altında 900 TL altındaki seviyeler kalıcı olmayabilir. Temmuz ayında gram altın 1.200 TL seviyesini görebilir. Yıllık bazda gram altında 1.400 TL seviyesi tahminim devam ediyor.” 

MAYIS-HAZİRAN BEKLEME AYI

Enflasyonun Mayıs ayında da devam edeceğini belirten Memiş, “Türkiye’de herkes milyoner oldu. Evi ve arabası olan artık herkes milyoner. Bundan sonra kim milyarder olacak ona bakmak lazım. Dünyadaki merkez bankaları turizmi ve gıda fiyatlarını takip edecek. Yatırımcılara Mayıs ve Haziran ayını bekleme ayı olarak görmelerini ve pek satış yapmamalarını öneriyorum. Temmuzda hareketlilik olabilir” dedi.

FAİZ ARTIRIMI KAPIDA

Doların uluslararası piyasalarda ciddi bir artışı olmasında rağmen Türkiye’de sabit duran bir kur olduğuna dikkat çeken Memiş, “Dolarda bir risk var” diyerek “Merkez Bankası bu yıl sonuna kadar 1 kez faiz artırımına gidebilir. Kur ataklarına karşı tedbirli olmak lazım. Ağustos ayında faiz artırımı olabilir” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...