Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Temmuz 2022 11:16 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 11:32

Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? Yoklama kaçağı ve bakaya kalanların affı sonrası yeni bedelli askerlik başvurusu ne zaman, ücreti ne kadar?

Bedelli askerlik ücreti, askerliğini bedelli yapmak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bedelli askerlik affına ilişkin yasanın meclisten geçmesiyle birlikte "Bedelli askerlik affı çıktı mı? Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? Yoklama kaçağı ve bakaya kalanların affı sonrası yeni bedelli askerlik başvurusu ne zaman, ücreti ne kadar?" soruları gündeme geldi. İşte bedelli askerlik ve affına dair tüm detaylar…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? Yoklama kaçağı ve bakaya kalanların affı sonrası yeni bedelli askerlik başvurusu ne zaman, ücreti ne kadar?
bedelli askerlik,asker

Bedelli askerlik affı gündemde yerini alırken "Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? Yoklama kaçağı ve bakaya kalanların affı sonrası yeni bedelli askerlik başvurusu ne zaman, ücreti ne kadar? Bedelli askerlik affı çıktı mı?" sorularının araştırmaları hız kazandı. Yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kalanlara bedelli askerlik yolunu açan bedelli affı Meclis'ten geçti. Askerlere özel torba yasaya göre yoklama kaçağı ve bakaya olanların başvuru süreci ve başvuru ücreti belli oldu. 550 bin bakaya ve yoklama kaçağını da yakından ilgilendiren bu yasa teklifi sonrasında, bedelli askerlik ücreti miktarı araştırılmaya başladı. İşte bedelli askerlik ücreti ve affında yaşanan son gelişmeler…

BAKAYA VE YOKLAMA KAÇAKLARI İÇİN BEDELLİ ASKERLİK MÜJDESİ

Bedelli askerlik affının Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesiyle birlikte, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan sağlanıyor. Buna göre, "askerliğe elverişli" kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek.

Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? Yoklama kaçağı ve bakaya kalanların affı sonrası yeni bedelli askerlik başvurusu ne zaman, ücreti ne kadar?

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

2022 BEDELLİ AFFI ÇIKTI MI?

'Asker' torba yasa, 20 maddelik Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bedelli askerlik affının yasalaşması ile düzenlemenin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA OLANLARIN BEDELLİ BAŞVURUSU NE ZAMAN?

  • Meclis'te kabul edilen torba yasaya göre, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmeleri sağlanacak.
  • Yasaya göre, "askerliğe elverişli" kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten faydalanacak.
  • Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak belirlenecek.
  • Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek.
  • Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar faydalanamayacak.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Bedelli askerlik, yeni torba yasa ile yoklama kaçağı ve bakayalar için de geçerli olabilecek. Söz konusu bedelli affı ise Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddi 67'den 72'ye çıkarıldığına dair maddenin de yer aldığı torba yasada ifade zorunluluğu ve kademe intibakına kadar birçok konu yer aldı.

Bedelli askerlik ücreti, 2022 yılının ilk yarısında belirlenmişti. Her altı ayda bir düzenleme gelen bedelli askerlik ücretinin miktarı 55 bin 194 lira olarak açıklanmıştı.

YENİ BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Yeni bedelli askerlik ücretinin ne kadar olduğu, binlerce asker adayı tarafından merak edilmeye başladı. Yılda iki kez memur aylık katsayısına göre belirlenerek açıklanan bedelli askerlik ücretinin yeni miktarı, Temmuz ayında uygulanacak memur zammının ardından belli olacak.

YOKLAMA KAÇAĞI, BAKAYALARIN BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ

2022 yılı için bedelli askerlik ücreti 55 bin 194 lira olarak belirlenmişti. Yasa teklifinde yer alan maddeye göre;

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar, geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaldıkları sürenin her bir ayı için ödenecek tutara ek bedel alınacak. Ek bedel olarak, 3500 gösterge rakamının, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ve yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaldıkları ay sayısı çarpımı sonucu bulunacak tutar alınacak. Belirlenen ek gösterge rakamı, komisyonda 40.000 olarak kabul edilmişti. Genel Kurul'da kabul edilen önerge ile gösterge rakamı 3.500'e çekildi.

Ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bu kişilerin, yurt dışı temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e kadar müracaat etmeleri gerekecek.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...