Tgrt Haber
02 Aralık 2021 13:26

Bekar erkeğe ev kiralamayan mülk sahibine ceza

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekar ve erkek olduğunu öne sürerek evini kiraya vermeyen mülk sahibine ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar vererek ceza verdi.

Bekar erkeğe ev kiralamayan mülk sahibine ceza
ev,emlak,kira,konut

Bekar ve erkek olduğu ev kiralayamayan bir kişi Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvuru yaptı. "Medeni hal" ve "cinsiyet" temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmeden kurum, ev sahibine uyarı cezası verdi.

TİHEK'in kararına göre; Kırklareli'de internet ilanında gördüğü kiralık evi tutmak için ilan sahibini arayarak evi tutmak istediğini belirten bir kişi ev sahibinden "erkeklere ve öğrencilere ev veremeyeceği" cevabını alınca ayrımcı muameleye maruz kaldığını ileri sürerek TİHEK'e başvurdu.

Ev sahibinden iddialara karşı yazılı görüş talep edildi. Ev sahibi yazılı görüşünde yaptığı görüşmede başvurucuya, evin bulunduğu binanın aile aparmanı olduğunu ve aile birliği olan kişilere kiraya vermek istediğini söylediğini kuruma bildirdi.

BEKARA EV VERMEDİ CEZA YEDİ

TİHEK başvuruyu değerlendirdi. "Medeni hal" ve "cinsiyet" temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmeden TİHEK ev sahibine 4 bin lira idari para cezası verilmesine, bu cezanın uyarı cezasına dönüştürülmesine karar verdi.

ANAYASA'NIN 10'UNCU MADDESİNE AYKIRI

TİHEK'in kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmünün yer aldığı aktarıldı.

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda ise herkesin hukuken tanınmış haklardan yararlanmada eşit olduğunun düzenlendiği belirtilen kararda, ayrımcılığın ise yasaklanmış olduğu ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...