Tgrt Haber
15 Haziran 2022 11:10 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 21:22

Fed gerilimi Brent petrolü vurdu: Motorine zam ihtimali güçlendi

Brent petrol AB ülkelerini Rus petrolüne ambargo kararı almasıyla tırmandığı 120 dolar üzerinde sabit kaldı. Uluslararası Enerji Ajansı üretimin çok daha fazla düşeceğini ifade ederken ABD Başkanı Joe Biden Suudi Arabistan ziyareti ''Petrol fiyatları düşecek mi?'' umudunu gündeme getirdi. Brent petrol yükselişi peş peşe akaryakıt zammı getirirken son dakika motorin zammı geldi. İşte 15 Haziran güncel akaryakıt fiyatları

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Fed gerilimi Brent petrolü vurdu: Motorine zam ihtimali güçlendi
brent petrol,benzin,motorin,akaryakıt

Petrol fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı için 50 baz yerine 75 baz puan ihtimalinin güçlenmesine bağlı olarak yakıt talebi ve ekonominin geneline ilişkin endişeler nedeniyle yükselişe geçti. Fed’in düşmeyen enflasyona çare olarak 28 yıl sonra ilke 75 baz puan faiz artırım ihtimalini masaya almasından dolayı Brent petrolde yukarı yönlü ataklar hızlandı. Singapur merkezli DailyFX analisti Leona Liu, "Fed'den gelen agresif şahin bir sinyal, enerji piyasasının taleplerini azaltabilecek küresel bir durgunluk endişelerini artırabilir" ifadelerine yer verdi. Brent petrol 120 dolar üzerindeki kalmayı başarırken ''Benzin ve motorine zam gelecek mi?'' sorusu gündeme geldi. 

BRENT PETROL NE KADAR? 

Brent petrol yüksek seyrine devam ederken değerli emtialar üzerinde etkili olması beklenen Fed faiz kararına sayılı saatler kaldı. Piyasalarda şahin bir Fed beklentisi oluşurken petrol uzmanları "Fed bu gece 75 baz puanlık bir artış duyurursa, şahin bir Fed yatırımcıları güvenli liman dolara yönlendirebilir ve petrol gibi riske duyarlı varlıkları vurabilir" değerlendirmelerinde bulundu. Peki Brent petrol ne kadar? 

15 Haziran Çarşamba Brent petrol 121 dolardan işlem görüyor.

BIDEN’IN PETROL BARONUNA ZİYARETİ FİYATLARI DÜŞÜRMEYECEK 

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle Batılı ülkelerin Rus petrolüne uygulanan ambargo fiyatları son yılların zirvesine taşıdı. 

ABD benzini galon başına 5 dolar gibi görülmemiş seviyelere iten ve enflasyonist sarmalı destekleyen bir ralliyi engellemek için ABD Başkanı Joe Biden petrol zengini Suudi Arabistan'ı ziyaret ediyor. Piyasalarda ziyaret ''ABD'nin krallıkla yıpranmış bağlarını iyileştirebilir, ancak küresel ekonomiyi saran enerji krizini çözmesi pek mümkün değil'' şeklinde karşılandı. 

Ünlü petrol tarihçisi ve S&P Global Inc.'in başkan yardımcısı Daniel Yergin, "Sorun şu ki, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde piyasayı gerçekten önemli ölçüde değiştirecek çok fazla petrol yok" dedi. 

IEA DUYURDU: ÜRETİM DÜŞECEK 

OPEC, 2022 yılının çok sayıda belirsizliğe maruz kaldığına işaret ederek küresel petrol talebine yönelik öngörüsünü sabit tuttu ancak yılın ikinci çeyreğinde Çin’de devam eden salgın kısıtlamaları nedeniyle talebin bir miktar azalacağını öngördü. 

Uluslararası Enerji Ajansı, üretiminin artık günde 3 milyon varile kadar düşebileceğini tahmin ediyor. UBS Group AG'ye göre Orta Doğu'dan bir çözümün olmamasından kaynaklanan finansal sıkıntı, tüketicileri araba kullanmaya, uçmaya ve daha az satın almaya zorlayana kadar yakıt maliyetlerinin yüksek kalabileceği anlamına geliyor.

BENZİN VE MOTORİN ZAMMI VAR MI? 

Brent petrol yükselişi, Fed’in şahinleşeceğine dair güçlü beklentiler ve üretim düşeceğine dair endişeler akaryakıt zammını çağırdı. 

Motorine bir zam daha geliyor. Sektöre yakın kaynakların aktardığı bilgilere göre, özellikle Rusya'nın motorin fiyatları üzerindeki etkisi kapsamında bu geceden itibaren geçerli olmak üzere 1,27 TL artış bekleniyor.Bu gece gelecek zamla birlikte motorin İstanbul'da 27,85 TL'den 29,12 TL'ye, Ankara'da 27,97 TL'den 29,24 TL'ye ve İzmir'de 27,98 TL'den 29,25 TL'ye yükselecek.  

15 HAZİRAN GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI 

Motorine 8 Haziran’da gelen 1,95 TL’lik zammın ardından bu gece de 1,27 TL zam uygulanacak. İşte güncel benzin ve motorin fiyatları: 

İSTANBUL

  • Motorin: 27,85 TL 
  • Benzin: 27,48 TL
  • LPG: 12,41 TL

ANKARA

  • Motorin: 27,97 TL 
  • Benzin: 27,61 TL
  • LPG: 12,31 TL

İZMİR

  • Motorin: 27,98 TL 
  • Benzin: 27,60 TL
  • LPG: 12,04 TL

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...