Tgrt Haber
30 Mart 2023 12:44 - Güncelleme : 30 Mart 2023 13:03

Bir ayda kârını katladı! Altın için 3 analistten rekor tahmin geldi: Tüm zamanların en yükseğine hazır olun

Altın fiyatları hız kesmesine rağmen yeni güne yatırımcısına kâr getirerek başladı. Türkiye’de seçimlerin yaklaşması ve küresel bankacılık sistemine günden güne azalan güven yatırımcıların altın satın alımlarını artırdı. Altın fiyatlarının yılın gelecek günlerinde rekor kıracağını ifade eden analistler şaşırtan tahminlerde bulunarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkılacağını ifade ettiler.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
altın,dolar

Ons altın finansal istikrarsızlıkların artmasıyla neredeyse 2 bin doların üzerine çıktı. Bankacılık krizlerinin yayılmayacağına yönelik güven ve Fed kararları altının hızını kesti. Hafta içi kısa süreli bir gerileme yaşasa da tüm ay boyu yüzde 8’e yakın değer kazandı. Gram altın güne 1.212 seviyesinde başlarken ons altın 1.980 dolara kadar çıktı. Fiyatlarda zaman zaman gerilemeler olmasına karşın altının değeri bir yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam ediyor.

ALTIN TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKACAK

AuAg ESG Altın Madenciliği UCITS ETC’nin yöneticisi Eric Strand, küresel bankacılık krizlerinin ve resesyon tehditlerinin FED faizlerinin yüksek kalacağına işaret olduğunu ifade ediyor. Strand altın için şu yorumda buluyor: Altın piyasası biraz beklemek zorunda kalsa bile, yakında tüm zamanların en yüksek seviyesi için bir hamle yapacak. Faiz oranları zaten ‘çok uzun bir süre içine yüksek’ kalacak gibi görünüyor. 

PİYASALAR DÖRT FAİZ İNDİRİMİNE GÖRE FİYATLANIYOR

ABD Merkez Bankası Fed son toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak, yüzde 4,75-5.00 aralığına yükseltti. Uzmanlara göre Fed yıl içinde 4 kez faiz indirimine gidecek. Euro Bölgesi’nin faiz artışına gideceği ve doların gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu gelişmelerin altın fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor.

FED ALTINI DESTEKLEYECEK

ING ekonomistleri ise fiyatlarda kısa vadeli bir gerileme olabileceğini yılın ikinci yarsından ise altının güçleneceğini ifade ediyorlar. Ekonomistler şu değerlendirmelerde bulunuyor: Fed politikasının orta vadede altın için anahtar olması muhtemel. Mayıs ayında, Fed fon aralığını %5-5,25’te bırakacak olan 25 baz puanlık son bir artış öngörüyoruz. Faiz indirimleri muhtemelen 2023’ün 2. yarısının teması olacak. Fed’in dördüncü çeyrekte faiz oranını 75 baz puan indireceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, reel getirilerin yılın ilerleyen zamanlarında daha düşük politika faizlerini takip etmesini bekliyoruz. Bu da altın fiyatı için destekleyici olacaktır.

YIL İÇİNDE 1.500 SEVİYESİ HEDEFTE!

Finans Analisti İslam Memiş ise TV100’deki köşe yazısında altının çıkacağı seviyeler için şunları kaydetti: Pazartesi günkü yazımda da belirttiğim gibi kısa vade için düşüş öngörüyorum. Bin 948 dolar seviyesini aşağı yönlü kırılmasını, bin 917 dolar seviyesine kadar gerilemesini bekliyorum. Bin 917 dolar seviyesinin aşağısı bile mümkün. Çünkü teknik olarak aşağıda bin 870 dolar alanı kaldı, oranın kapanması gerek. Ancak yıl içerisinde 2 bin 350 dolar öngörüm devam etmekte. Ondan sebep düşüşlerin kalıcı olmayacağını, alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmek isterim. Gram altın bin 253 lira seviyesini test ettikten sonra bin 230 liraya geriledi. Ons tarafındaki gerileme, gram altını kısa vade için olumsuz yönde etkilemesini bekliyorum.

Bin 200 lira seviyesinin altına sarktıktan sonra bin 170 lira seviyesinin hedef olacağını tahmin ediyorum. Ancak yıl içerisinde bin 450 - bin 550 lira seviyeleri hedef halinde. Bin 200 lira seviyesinin altındaki rakamların kalıcı olmayacağını öngörüyorum. Nisan ayı yine alım için güzel bir zaman. Haziran sonrası yeni rekorlara hazırlıklı olmak gerek!

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...