Tgrt Haber
02 Haziran 2022 14:14 - Güncelleme : 02 Haziran 2022 14:22

Bir yükseltti bir düşürdü: JP Morgan Türkiye tahmini ile korkuttu

2022 yılı ilk çeyrek GSYH büyüme rakamlarının ardından JPMorgan Türkiye ekonomisi için büyüme beklentilerini revize etti. ABD’li dev banka, 2022 büyüme tahminini yukarı çekerken 2023 tahminini ise düşürdü.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Bloomberg HT
Bir yükseltti bir düşürdü: JP Morgan Türkiye tahmini ile korkuttu
ekonomi

New York merkezli ABD’nin dev yatırım bankası JP Morgan Türkiye'nin 2022 yılı için büyüme tahminini yükselttiğini açıkladı. İlk çeyrek büyüme verisinin ardından tahminler revize edildi.

Kurumun Türkiye raporunda ilk çeyrekteki yüzde 7.3'lük büyümede “güçlü özel tüketimin” etkili olduğu belirtildi.

ÖZEL TÜKETİM VURGUSU

Açıklamada "Özel tüketim büyümenin temel motoru oldu. Net ihracat, kamu harcamaları ve toplam yatırımlar da büyümeyi destekleyen diğer ana unsurlar oldu. Gevşek para politikası muhtemelen devam edecek ancak enflasyonun gelirleri azaltmasıyla özel tüketim ve GSYH'nin ivme kaybedeceğini düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Yüksek frekanslı verilerin Tüketici Güveninde zayıflamaya işaret ettiği belirtildi.

Raporda büyümede ivme kaybı beklentisine rağmen bu yıl için büyüme tahmini yüzde 3.2'den yüzde 3.7'ye yükseltildi. 2023 tahmini ise güçlü baz etkisi nedeniyle yüzde 3.9'dan yüzde 3.6'ya düşürüldü.

TÜİK’in de Mayıs sonunda açıkladığı Gayrisafi Yurt İçi Hasılada en yüksek katkının tüketimden geldiği vurgulanmıştı. Hanehalkı tüketimi ilk çeyrekte büyümeye 11,6 puan katkı yaparken dayanıklı mal tüketiminin de yıllık yüzde 19,8 büyüdüğü görülmüştü.

MOODY’S TAHMİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen hafta yayımladığı "Global Marko Görünüm 2022-23 raporu Mayıs ayı güncellemesinde Türkiye için 2022 ve 2023 büyüme tahminlerini değiştirmezken 2022 için enflasyon beklentisini yükseltmişti.

Kaynak: Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...