Tgrt Haber
04 Temmuz 2022 08:48 - Güncelleme : 04 Temmuz 2022 10:03

Birçok kalemi etkileyecek: Yılın en önemli enflasyon verisi açıklanacak

Bugün açıklanacak TÜFE rakamı birçok kalemi etkilemesi sebebiyle yılın en önemli enflasyon verisi durumunda. Çalışan ve emekli memurlara gelecek yüzde 40 civarındaki zammın net oranı bugünkü enflasyonla netlik kazanacak. Öte yandan son 13 aydır aralıksız yükselen enflasyonun bugün açıklanacak rakamla nasıl bir yöne oturacağı da merak konusu. İşte heyecanla beklenen TÜFE verisinde son gelişmeler…

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Birçok kalemi etkileyecek: Yılın en önemli enflasyon verisi açıklanacak
enflasyon

Bugün saat 10:00’da Türketici Fiyat Endeksinde (TÜFE) en güncel veri açıklanacak. Haziran ayına ilişkin veri, maaşlardan ödemelere birçok kalemi etkileyecek.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler Mayıs 2021’den beri aralıksız yükselişte. Son dönemdeki hızlı yükseliş en son 3 Haziran’da açıklanan Mayıs 2022 enflasyonunda yavaşlayarak yüzde 73,5’e geldi.

Yılın ilk 5 ayında enflasyonun hızlı artması sebebiyle, toplu sözleşmeden kaynaklı olarak memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı ve yüzde 7 zam birlikte yatacak. (Bkz: haber)

Enflasyon farkının yüzde 30’a dayanması nedeniyle açıklanacak veri tam oranın belirlenmesinde kilit rol oynuyor.

Yine de söz konusu artışta yüzde 40’a yakın oran kesinleşmiş durumda.

ENFLASYON DÜŞECEK Mİ?

Açıklanacak enflasyon öncesinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun kontrol altına alındığını söyledi. Geçen Cuma Diyarbakır'da konuşan Bakan Nebati mayıs ayında aylık bazda toparlanma başladığını belirterek “Bundan sonrası aralık ayında baz etkisiyle düşmeye başlayacak. Size ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da söz verdim, veriyorum. Aralık ayından itibaren enflasyonun düşüşünü hissede hissede göreceğiz ve sizi seçime o noktada götüreceğiz.” diye konuştu.

Öte yandan AA’nın beklenti anketine katılan ekonomistlere göre, enflasyonda bu veride de artış görülecek. Anketten aylık yüzde 4,44 artışla bir önceki ay yıllık yüzde 73,5 olan enflasyonun yüzde 77,75'e yükseleceği sonucu çıktı.

Enflasyon rakamıı döviz kurlarını da etkileyecek. 4 Temmuz Bağımsızlık günü nedeniyle tatilde olan Amerika Birleşik Devletleri piyasalarından bir etki beklenmiyor.

Dolar güne 16,76 TL’den, euro ise 17,49 TL’den giriş yaptı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...