Tgrt Haber
08 Temmuz 2021 14:32

Çin'den Bitcoin'e ikinci darbe: Kripto paralar direnç seviyesine takıldı

Bitcoin ulaştığı rekor zirvesinden sonra kademeli olarak düşüşünü sürdürerek 35 bin dolarlık seviyesinde kaldı. Direnç noktasını geçemeyen kripto paraya Çin'den ikinci darbe geldi. Pekin yönetimi Bticoin, stablecoin ve diğer özel para birimlerinin spekülatif araçlar haline geldiğini açıkladı.

Çin'den Bitcoin'e ikinci darbe: Kripto paralar direnç seviyesine takıldı
bitcoin,Çin,kripto para,ethereum

Kripto para piyasalarına darbe vuran Çin’den yeni bir açıklama geldi. Çin Merkez Bankası Bticoin, stablecoin ve özel para birimlerinin spekülatif araçlar haline geldiğini açıkladı. Bu çıklama ile 35 bin direncini aşamayan Bitcoin, yatırımcı için tedirginliğe neden oldu. 

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Çin Merkez Başkan Yardımcısı Fan Yifei, kripto varlıkların finansal güvenliği ve sosyal istikrarı tehdit eden potansiyel riskler taşıyan spekülatif bir araç haline geldiğini söyledi. Fan, kripto paranın kara para aklama ve yasadışı ekonomik faaliyetler için bir ödeme aracı haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Çin hükümetinin bu konu üzerinde çalıştığından bahseden Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fan Yifei, dijital paraları ikiye ayırdıklarını söyledi. Bu iki gruptan bir tanesinin merkez bankalarına bağlı dijital paralar olduğunu ifade eden Yifei, bilindik kripto para birimlerinin yer aldığı ikinci grubun ise özel dijital paralar olduğunu kaydetti. Mevcut düzen için ‘özel’ olan grubun risk oluşturduğu belirtiliyor.

STABLECOİN NEDİR?

Stable coinler, herhangi bir para birimine endekslenmiş olan para birimleridir. Bunlar arasında en popüler olanlardan bir tanesi Tether. Dolara endeksli olarak geliştirilen altcoinin fiyatı her zaman 1 dolardır.

KRİPTO PARALAR DEĞER KAYBEDİYOR

Bitcoin, yaşadığı zirveden sonra giderek düşerek 35 bin dolarlık direnç seviyesinin üzerine çıkmakta bir hayli zorlanıyor. Ethereum ise giderek değer kaybediyor. Dünyanın en büyük dijital para birimi Bitcoin yatırımcısını tedirgin etti. Geçtiğimiz haftalarda 30 bin dolar seviyesinin altına gerileyen kripto para daha sonra 36 bin dolara yükselmişti. Ancak bu seviyeden itibaren kademeli düşüş yaşayan kripto parada dün geceden bu yana yüzde 6,64 düşüş yaşandı. Bitcoin şu sıralar 32,323 dolardan işlem görüyor. 

Ethereum yüzde 9,89 değer kaybı yaşayarak 2,137 dolar, Cardano ise yüzde 4,72 gerileme ile 1,353 seviyelerinde bulunuyor. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bazı sosyal medya mecraları ve internet sitelerinde kurul başkan yardımcısı Ali İhsan Güngör’ün kripto varlıklara ilişkin olarak Türkiye'de yürütülen yasal düzenlemenin detayları hakkında bilgi verdiği ve fiyat manipülasyonlarına karşı denetleyici ve önleyici mekanizmaların kurulacağını ifade ettiği şeklindeki haberleri yalanladı.

SPK'DAN 'KRİPTO VARLIKLARDA DÜZENLEME ARAYIŞI' HABERLERİNE YALANLAMA

SPK tarafından yapılan açıklamada, "Kurul başkan yardımcımız Ankara Üniversitesince 'Kripto Varlıklarda Düzenleme Arayışı' temasıyla düzenlenen çalıştayda kripto varlıklara ilişkin olarak uluslararası kuruluşların çalışmaları, potansiyel düzenleme alanları ve bunların zorluklarıyla ilgili bilgiler paylaşmış olup, ülkemizdeki düzenleme çalışmalarının içeriği ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmamıştır. Sosyal medya mecralarında ve haber sitelerinde bu konuda yer alan ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...