Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Ağustos 2022 16:15 - Güncelleme : 19 Ağustos 2022 16:48

Son dakika! Rüzgar tersine döndü: Bitcoin'de sert düşüş

Son dakika haberi: Geçtiğimiz hafta sonu 25 bin dolar olan kritik seviyeyi aşan Bitcoin’de haftanın son işlem günü rüzgar tersine döndü. Dün 23 bin dolar bandında olan Bitcoin 21 bin dolara geriledi. Düşüş tüm kripto paralara yansıdı. Piyasa yüzde 6.1 daraldı.

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Rüzgar tersine döndü: Bitcoin'de sert düşüş
bitcoin

Kripto para piyasasaları hafta başından beri düşüş eğiliminde. Coingecko'de yer alan verilere göre son 24 saatte düşüş hızlandı. Kripto para piyasaları yüzde 6.1 düşerek 1.1 trilyon doların altına geriledi.

Bitcoin'deki düşüş ise yaklaşık yüzde 8 oldu. BTC'nin fiyatı 21 bin 701 dolar seviyesine geriledi.

Ethereum'da benzer bir grafik çizdi. ETH'nin fiyatı aynı sürede yüzde 4.7 düşerek bin 755 doları gördü.
Ripple ve Dogecoin de piyasaları takip etti.

XRP'nin fiyatı yüzde 7.3 düşerek 34.7 cente DOGE'un fiyatı ise yüzde 13.6 düşerek 7 cente indi.

PİYASALARDA FELAKET SENARYOSU

2014 yılında Bitcoin piyasaları büyük bir siber saldırıyla karşılaştı. Mt. Gox borsasını hackleyen saldırganlar tam 850 bin adet Bitcoin'i çaldı.

Mt. Gox alacaklılara kurtarabildikleri BTC'leri geri vereceklerini söyledi. Aradan geçen 8 yılda 140 bin Bitcoin kurtarıldı. Bunlar alacaklılara verilmek üzere Mt. Gox'un elinde tutuluyor. Bugünkü kurla bu para 3 milyar doları aşıyor.

140 bin Bitcoin'in dağıtılması halinde üç olası senaryo konuşuluyor. BTC sahipleri bu coinleri satabilir bu da Bitcoin'de sert bir düşüşe neden olabilir.

Elde edilen Bitcoin, başta Ethereum olmak üzere altcoinlere akabilir. Burada ilk akla gelen senaryo altcoinlerin yükseleceği yönünde ancak kripto para piyasalarında Bitcoin dominansı diye bir gerçek bulunuyor. Geçmişteki sert düşüşler bize gösterdi ki altcoinlerin değer kazanmasının bir sınırı var.

Son senaryo ise elde tutmanın devam etmesi. Yani birçok kripto yatırımcısı hodl olarak bilinen bu işlemle piyasaların kısa vadede çok etkilenmeyeceği düşünülebilir.

BİTCOİN NEDEN DÜŞÜYOR?

Kripto para birimleri aşağıdaki sebeplerden dolayı aşağı yönlü bir seyir izliyor.

-Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin yükselmesi

-ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında daha hızlı sıkılaşmaya gideceği şeklindeki beklentiler. Fed’in eylül ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda politika faizinin 75 baz puan artırılabileceği fiyatlanmaya başladı.

-Jeopolitik risklere ilişkin kaygıların artmasıyla birlikte piyasalardaki oynaklıkla beraber satışlar da yoğunlaştı.

-Avrupa'daki enerji gelişmeleri ve resesyon beklentileri de yatırımlara yön vermeye başladı.

-Dolar endeksinin 107.774’ü aşarak son 1 ayın en yüksek seviyesine ulaşması sonucunda yatırımcıların güvenli varlık olarak gördüğü dolara yönelmesiyle birlikte riskli varlıklardan kaçışı hızlandırması. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...