Tgrt Haber
30 Aralık 2021 09:37

Elon Musk Bitcoin’i tasarlayan kişiyi açıkladı! Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir?

Tüm dünyada en çok takip edilen ve açıklamalarıyla dünya gündemini alt üst eden Elon Musk, ilginç bir duyuruyla yine dikkatleri üzerine çekti. Dünyanın en çok servetine sahip olan insan Elon Musk, şimdilerde kripto para piyasasının en büyük para birimi olan Bitcoin’in kimse tarafından bilinmeyen gizemli kurucusunun kim olduğunu açıkladı. Bundan 13 yıl önce piyasaya sürülen ve şimdilerde 22 milyar dolarlık değeriyle dudak uçuklatan kripto para piyasasının ortaya çıktığı ilk birim olan Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto herkes tarafından merak ediliyor. Peki ekonomi piyasalarında rekor düzeyde değer kazanan Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir, nereli, serveti ne kadar?

Elon Musk Bitcoin’i tasarlayan kişiyi açıkladı! Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir?
bitcoin,elon musk,Satoshi Nakamoto,kripto para,bircoinin kurucusu

Kripto para piyasasının ilk para birimi olarak ortaya çıkan Bitcoin ilk olarak 2009 yılında tasarlandı. Başlangıçta şaka olarak tasarlanan kripto para birimi Elon Musk’tan gelen birkaç tweet sonrasında adeta bir patlama yaşayarak bugün 22 milyar dolar değerine ulaştı. Tüm dünyayı kasıp kavuran Bitcoin’in kim tarafından kurulduğuna dair kesin bir bilgi yoktu. Elon Musk tweet attıktan sonra piyasa değerini tahmin edilemeyecek kadar artıran kripto para birimi Bitcoin’in kim tarafından kurulduğunu da duyurdu. Musk, kripto para birimi uzmanı Nick Szabo'nun dijital para birimi Bitcoin'in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto olabileceğini söyledi. Peki Elon Musk’un duyurduğu Bitcoin'in kurucusu gizemli Satoshi Nakamoto kim? İşte detaylar…

Elon Musk Bitcoin’i tasarlayan kişiyi açıkladı! Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir?

Katıldığı bir yayında Bitcoin’in kurucusunun kim olduğunu söyleyen Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, çarpıcı iddialarda bulundu. Yapay zeka araştırmacısı Lex Fridman’ın Bitcoin’in yaratıcısı Nakamoto'nun gerçek kimliği hakkında ne düşündüğü sorusuna Musk, "Bitcoin'in piyasaya sürülmesinden önce fikirlerin evrimine bakabilir ve bu fikirler hakkında kimin yazdığını görebilirsiniz" dedi. Musk, Bitcoin'i kimin tasarladığını "açıkça" tam olarak bilmediğini, ancak Szabo'nun teorilerinin dünyanın önde gelen kripto para biriminin piyasaya sürülmesi için temel olarak gördüğünü söyledi.

Bitcoin’in kurucusu olduğu konusunda düşüncelerini aktaran Musk; "Görünüşe göre Nick Szabo, bu fikirlerin evriminden muhtemelen herkesten daha fazla sorumlu" diyerek, "O Nakamoto olmadığını iddia ediyor, ama bunun ne burada ne de orada olduğundan emin değilim. Ancak Bitcoin'in arkasındaki fikirlerden herkesten daha fazla sorumlu olan kişi gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

22 milyarlık pazar oluşturan kripto para piyasasının temeli olarak görülen Bitcoin ilk olarak Ekim 2008'de, insanların bir veya belki de birkaç kişi olabileceğini düşündükleri bir takma ad olan Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılırken, 2014 yılında, bir dilbilim araştırmacıları ekibi, Szabo ve diğer 10 potansiyel yaratıcının yazılarının yanı sıra Nakamoto'nun Bitcoin teknik incelemesini inceledi.

Yapılan teknik incelemeler sonrasında çıkan sonucun esrarengiz olduğunu belirten araştırmacılar, "Szabo'nun yazısı ile Bitcoin teknik incelemesi arasındaki dilsel benzerliklerin sayısı esrarengiz" derken, "diğer yazarların hiçbirinin onun kadar iyi bir eşleşme yakalayamadığını" aktardı.

Teknik incelemelerle esrarengiz bir sonuca ulaşan araştırmacıların yanı sıra 2015 New York Times raporu da, Bitcoin'in ortaya çıkışını Nick Szabo’ya bağlıyor.

Tüm bu inceleme ve iddialara karşılık olarak Szabo, Bitcoin ve blok zinciri teknolojisinin tarihi hakkında konuşmalar gerçekleştirirken ancak dijital varlığın arkasındaki isimsiz tasarlayıcı olduğu iddialarını defalarca reddetmişti.

Yapılan iddiaların güçlülüğünü ve Szabo’nun Bitcoin ile bağlantısının olduğu iddialarını artıran diğer bir neden de 1998'de "bit gold" adlı kripto para birimini oluşturması olarak ortaya konuldu.

BİTCOİN'İ BULAN SATOSHİ NAKAMOTO KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Elon Musk'un kim olduğu hakkında açıklamalarda bulunduğu  Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir, kaç yaşında serveti ne kadar? 

Elon Musk Bitcoin’i tasarlayan kişiyi açıkladı! Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir?

Son dönemin en çok konuşulan konularından biri olan Bitcoin kripto para biriminin meydana getiren ilk buluş olarak görülüyor. 22 milyar dolarlık bir Pazar oluşturan kripto para piyasasının babası olarak Bitcoin’in kurucusuyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Son olarak Tesla ve SpaceX CEO’su ve dünyanın en zengin insanı Elon Musk, katıldığı bir yarışmada Bitcoin’in gizemli kurucusunun Satoshi Nakamoto olduğunu söyledi.  Satoshi Nakamoto, Bitcoin'i bulan kişi olarak tanınan kişi veya gruplara verilen isimdir. Bu isimle, Aralık 2010'a kadar Bitcoin'i geliştirmeye devam etmişlerdir. Kim olduğu hâlâ açıklanmayan Nakamoto'nun, 5 Nisan 1975 doğduğu ve Japonya'da yaşayadığı iddia edilmektedir. Bir yandan da, ortaya atılan iddiaların çoğu Nakamoto'nun, Amerika ya da Avrupa'da yaşayan, Japon asıllı olmayan bir şifreleme uzmanı ve bilgisayar bilimcisi olduğu yönündedir. Bazı iddialara göre ise İngilizceyi kusursuz kullanması ve bitcoin yazılımının Japonca değil de İngilizce olarak yayınlaması, Japon olma olasılığını ortadan kaldırmaktadır. Satoshi Nakamoto'nun yaklaşık 1 milyon adet Bitcoin'e sahip olduğu tahmin edilmekle birlikte, bu veri Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü 10 Kasım 2021 fiyatı baz alındığında yaklaşık 68.744 milyar doları karşılamaktadır.

BİTCOİNİN GELİŞİM SÜRECİ

Elon Musk’un tweetinden sonra adeta bir patlamayla tüm dünyada büyük bir yankı uyandıran Bitcoin’den sonra çeşitli kriptolar piyasaya sürüldü. Şimdi ise dünyanın en değerli pazarı haline gelen kripto paranın ortaya çıkmasını sağlayan Bitcoin ilk olarak 2007 yılında sistemin kodlarını yazmaya başlayan Nakamoto tarafından 2008 yılında bir yazı yayımladı. "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" adlı yazıda, "elektronik para birimi" olarak adlandırdığı bitcoin'i anlattı. 2009 yılının Ocak ayı itibariyle bitcoin ağını başlatan ve kripto para biriminin ilk adımlarının atılmasına sebep olan bitcoin ağını yayınladı. Bitcoin.org alan adı, Satoshi’nin ortadan kaybolmasından sonra ikinci Bitcoin geliştiricisi olan "Sirius" kullanıcı isimli Martti Malmi tarafından yönetilmeye devam edildi.

Elon Musk Bitcoin’i tasarlayan kişiyi açıkladı! Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir?

Nakamoto, 2010 yılının ilk yarısına kadar bitcoin yazılımını geliştirmeye devam etti. Bitcoin’i bulan Nakamoto hakkında bilinmeyenlere ek olarak, Bitcoin’i oluştururken ve geliştirirken hangi işletim sistemini kullandığı da bu bilinmezler arasındaydı. Satoshi Nakamoto ile birlikte çalışan Bitcoin geliştiricilerinden biri, Laszlo Hanyecz, Mayıs 2020'de bu soruya açıklık getirerek Nakamotu'nun Windows işletim sistemi kullandığını söyledi.

Sonuç olarak, BTC'nin kurucusu Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu net olarak bilinmiyor.

NAKAMOTO OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN KİŞİLER KİMDİR?

Hal Finney ve Craig Steven Wright

Paul Le Roux

Elon Musk

Nick Szabo

Dorian Nakamoto

Vincent van Volkmer

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...