Tgrt Haber
01 Ocak 2018 21:00

Borcu olanlara kötü haber

Pek çok çalışanın kafasını kurcalayan konulardan biri de kıdem tazminatı. Kıdem tazminatı nasıl alınır sorusunun yanında en çok merak edilen şey de borç nedeniyle kıdem tazminatına haciz konulup konulamayacağı konusu. Kıdem tazminatı haciz edilir mi?

Borcu olanlara kötü haber
kıdem tazminatı,haciz,borç,kıdem tazminatı haciz edilir mi,,kıdem tazminatı nasıl alınır,

İşçinin ücretinin en çok 1/4'üne haciz koyulabilmesi kuralı, ücret niteliğindeki ödemeler için geçerlidir.Kıdem tazminatı ise niteliği itibariyle bir ücret türü değildir. Bu nedenle tamamının haczedilmesi mümkün. Ancak borç ödendikten sonra kalan kısım varsa işçinin hesabına yatırılabilir. İcra müdürlüğüne ödeme yapılmadan işçiye kıdem tazminatı ödenmesi halinde, işyerinin hukuki sorumluluğu doğabilir.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR, KİMLER ALABİLİR?

İşçinin, çeşitli nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalıştığı yıllar için işveren tarafından ödenen ücrete kıdem tazminatı deniyor. Kıdem tazminatını almak için işçinin, işveren tarafından işten çıkarılması gerekiyor. Ancak burada da işçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranmamış olması gerekiyor. Huzur bozan, hırsızlık gibi davranışlardan işten çıkarılan kıdem tazminatını alamıyor. İş yasasına göre sağlık sorunu gibi haklı bir nedene dayanarak, işten ayrılma zorunluluğu oluşmuşsa tazminat alınır. Erkek çalışanların askerlik nedeni ile işten ayrılması da tazminatı doğurur. Kadın çalışanlar ise çalışırken evlenirse, evlendikten sonraki bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılabilir ve tazminat alabilir. Emeklilik şartını yerine getirmiş çalışanlar da kıdem tazminatı alabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...