Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Mart 2017 12:45

Borsa İstanbul'da gong kadınlar için çaldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Borsa İstanbul'da düzenlenen gong çalma törenine katıldı.

Borsa İstanbul'da gong kadınlar için çaldı
borsa istanbul,

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Borsa İstanbul'da düzenlenen gong çalma törenine katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Borsa İstanbul'un çeşitli uluslararası kuruluşlar ve dünya borsalarıyla verdiği desteğin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel bir anlam kazandırdığını anlattı.

Kadınlar için büyük ilerlemeler yaşandığını ancak alınması gereken daha çok mesafe olduğunu belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Kadınlar sadece fiziki değil, psikolojik ve ruhsal şiddete de maruz kalıyorlar ki, bu şiddet yer yer diğerinden bile daha tehlikeli olup ve daha sürekli bir mahiyet arz ediyor. Kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle, şiddetle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Hem Hükümet hem de Bakanlık olarak kadının ekonomide, siyasette ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol alması için pozitif ayrımcılığı getirdik. 15 yıllık iktidar dönemimizde kadının sosyal statüsünün yükseltilmesi ve hakları alanında yapılan düzenlemeler gerçekten tarihi bir dönüşüm sağladı. Getirdiğimiz teşviklerle kadınlarımızın iş hayatında güçlü bir şekilde yer almalarını sağlıyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı yüzde 33’ün üzerine çıktı. 2023 hedefimiz kadın istihdamını yüzde 41'e çıkarmak."

Kaya, "Finans temininde, iş geliştirmede sağladığımız kolaylıklarla kadın girişimciliğine önemli destekler sağlıyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki sosyal yardımlarda ve sosyal hizmetlerde attığımız her adım, kadının yükünü hafifletiyor. Aile kurumuna verdiğimiz her destekle kadınımız güç kazanıyor." diye konuştu.

Kadınların aynı zamanda demokrasinin, özgürlüğün de teminatı olduklarını 15 Temmuz'da tüm dünyaya gösterdiğini kaydeden Kaya, "Ben bu 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tüm şehit ve gazi kadınlarımıza ithaf etmek istiyorum. Dünya durdukça kadın şehitlerimizi asla unutmayacağız. Onların aziz hatıralarını her yerde yaşatacağız. Emanetlerine de sahip çıkacağız. Onlar 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün gerçek kahramanlarıdır." ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul’un açılış gongunu kadınlar için, eşitlik ve adalet için çaldıklarını kaydeden Kaya, "Umarım bu sesi, doğudan batıya tüm dünya duyar. Bu ses kadın girişimcilerimizin, kadın çalışanlarımızın sesi olsun. Emeğin, adaletin sesi olsun. Aynı zamanda vatanı için eşleri, evlatları şehit edilen onurlu, vefakar kadınlarımızın, annelerimizin sesi olsun." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Kaya, törene katılan 15 Temmuz gazisi Jale Usta'ya da plaket verdi.

Gong töreni
Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu, Dünya Borsalar Federasyonu ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi işbirliği ile Borsa İstanbul'da gong töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, kadınların çalışma hayatına katılmalarının sosyal adalet ve ekonominin gelişmesi için önemli olduğunu, sosyal hayattan sağlığa, eğitimden iş hayatına kadınlara karşı adalet ve eşitlik içerisinde davranmaya gayret gösterdiklerini kaydetti.

UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Solrun Gisladottir ise kadınların nüfusun yarısını oluşturmasına karşın, potansiyellerinin yeterince yansımadığını belirterek, kadınların ekonomik anlamda güçlendirilmesinin gelişen dünya açısından son derece önemli olduğunu söyledi. 

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye Direktörü Aisha Williams da yapılan araştırmaların, kadın ve erkeklerin eşit oranda üretime katılmaları halinde ülkelerin gayrisafi milli hasılasının ve refah seviyesinin artacağını gösterdiğini ifade ederek, kadın girişimcilere yönelik teşviklerin önemli olduğunu vurguladı.

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, Türkiye'de kadınların iş hayatında yüzde 30, TBMM'de yüzde 15, yerel yönetimlerde ise yüzde 1 oranında yer aldığını belirterek, "Her 10 kadından 4'ü şiddet görürken kadınlar tüm eğitim düzeylerinde erkeklerden daha az ücret almaktalar. Bu olumsuz tabloya rağmen geleceğe baktığımızda aslında durum daha farklı ve umut verici. Son yıllarda kadına karşı şiddet ve kadın istihdamına yönelik mevzuatta atılan olumlu adımlar ve toplumun her kesiminde artan farkındalık bizleri çok daha ilerisi için çalışmaya teşvik etmekte." diye konuştu.

SUTEKS Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve WEB's İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger de kadınların iş dünyasına girişinin çok kısa bir geçmişi olduğunu dile getirerek, kadınların bu çok kısa zamanda dünyayı değiştirdiklerini aktardı.

Gong çalma törenine 15 Temmuz Gazisi Jale Usta ile Suriye'deki hava saldırılarında yaralanan İman Ali de katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...