Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Mart 2022 09:56 - Güncelleme : 11 Mart 2022 10:18

Brent petrol neden yükseliyor? Brent petrol altın ilişkisi nedir?

Altın fiyatı Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle dalgalı seyrediyor. Sıcak çatışma ve müzakerelerden sonuç çıkmaması piyasaları altüst ederken Rusya’ya yönelik yaptırımlar Brent petrol ve altın fiyatı üzerinde etkili oldu. Peki Brent petrol neden yükseliyor, altın fiyatına ne etkisi var?

Rus petrolüne getirilen yaptırım brent petrol fiyatını artırdı.
Rus petrolüne getirilen yaptırım brent petrol fiyatını artırdı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ediyor. ABD başta olmak üzere Batılı devletler Rus ekonomisini hedef alan ekonomik yaptırım paketleri açıklıyor. Yaptırımlar arasından en öne çıkanı ise Rus gazı ve petrolünü almamak oldu. ABD Başkanı Joe Biden önceki gün Rus petrol ithalatını yasakladığını duyurdu. Kararın ardından 130 dolar seviyelerini gören Brent petrol Irak ve Birleşik Arap Emirliklerinde petrol üretimin artışına ilişkin açıklamaları ardından tekrar düşüşe geçti. Küresel altın fiyatları ve gram altın Brent petrol fiyatı nedeniyle dalgalı seyrini korudu. Peki Brent petrol fiyatı artarsa altın yükselir mi?

BRENT PETROL NEDEN YÜKSELİYOR?

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle Brent petrol tarihi yükselişe geçti. Rusya günde ortalama 11.2 milyon varil petrol üretimiyle dünyanın en büyük 3. petrol üreticisidir. Küresel piyasalara günde 7 milyon varil petrol ihrac eden Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar brent petrol fiyatı artırdı. Böylece Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyelesini gördü.

Rus petrolünün piyasaya çıkmaması halinde oluşacak arz açığını kapatacak bir kapasite ise bulunmuyor. ABD’nin Rus petrolüne karşı alınan yasağa AB ülkelerinin katılmaması sert yükselişin önüne geçse de Brent petrol 130 dolar seviyesini test etti. Irak ve Birleşik Arap Emirliklerinde petrol üretimin artışına ilişkin açıklamaları 32 dolarlık bir düşüşe neden oldu ve küresel piyasaları etkiledi.

Brent petrol neden yükseliyor? Brent petrol altın ilişkisi nedir?

11 Mart Cuma brent petrol 109 dolardan işlem görüyor.

BRENT PETROL NEDİR?

Brent petrol, Kuzey Denizi'nden çıkarılan tatlı petrol türüne verilen addır. Dünya petrol piyasasına yön veren Brent petrol daha kolay işlenmesinden dolayı benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Tatlı ve hafif olan Brent petrol denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden yapılır. Bu nedenle uzak bölgelere gönderimini kolaydır.

BRENT PETROL ALTIN İLİŞKİSİ NASILDIR?

Rus ordusunun Ukrayna’yı işgali ile petrol fiyatlarında yüzde 35'i aşan yükseliş yaşandı. Petrol fiyatından yaşanan ani yükselişle altın son yılların zirvesine çıktı. ABD’nin Rusya’dan petrol alımını yasaklamasının ardından siyah altın olarak bilinen petrol yükselişi gram altını 950 TL üzerine taşıdı.

Petrol fiyatlarının yükselmesi ekonomik büyümeyi negatif yönde etkileyeceğinden yatırımcılar zarar etmemek için değerli madenlere yönelir. Risk ortaya çıktığında vatandaşlar güvenli liman altına geçer. Böylece petrol fiyatı arttığında altın da yükselmiş olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...