Tgrt Haber
19 May 2022 09:55 - Güncelleme : 19 May 2022 15:10

Brent petrol geri çekildi, benzin fiyatlarında düşüş umudu

Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan Brent petrolde yine düşüş var. 115 dolar seviyesine çıkarak yedi haftanın zirvesini gören Brent petrol tekrar 108,5 dolar seviyelerini gördü. Ancak dolar TL kurundaki artış nedeniyle bu gece itibarıyla uygulamaya konan 1 TL 3 kuruşluk zammın geri çekilmesi gündeme geldi. Benzin, ard arda gelen son 2 zam sonucunda Ankara’da 23,98 TL olmuştu.

Brent petrol geri çekildi, benzin fiyatlarında düşüş umudu
brent petrol,akaryakıt,benzin,motorin,zam

Hafta sonu gelen 1 lira 70 kuruş zammın ardından bugünden itibaren geçerli olan 1 lira 3 kuruşluk ikinci zam akaryakıt fiyatlarının Türkiye’de 24 TL’ye dayanmasına neden oldu. Brent petrol ise son 15 saatte düşüşe geçti. Ancak 15,95 TL civarındaki dolar kuru, olumlu havaya bir miktar engel teşkil ediyor.

Türkiye saatiyle 03.00’da 108,5 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, daha sonra bir miktar artış görse de 110 dolar seviyelerinde kaldı.

VENEZUELA UMUDU BRENT PETROLÜ DÜŞÜRDÜ

Brent petrol 115 dolar seviyeleri ile son 7 haftanın en yüksek noktasına kadar ulaşmıştı. ABD'nin Venezuela hükümetine yönelik bazı kısıtlamaları gevşetebileceğini ve piyasanın ek arz görebileceğine dair umutları artırabileceğini bildirmesi üzerine petrol fiyatları düştü.

ABD ve müttefikleri tarafından Moskova'ya uygulanan geniş çaplı yaptırımlar nedeniyle petrol piyasası yükseliyor. Dün haberlere yansıyan Joe Biden yönetiminin ABD petrol şirketi Chevron Corp'a Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile müzakere etme yetkisi vermesi bir miktar rahatlama görülmesini sağladı.

Ek olarak Fed Jerome Powell'ın enflasyonu düşürme girişimlerinin ekonomiye zarar verebileceği konusunda uyarmasının ardından da düştü. Dolar endeksi 3 günlük aranın ardından dün yeniden yükseliş içindeydi. Price Futures Group analisti Phil Flynn, "Bu yorumlardan bazıları petrol tarafında satın alma hevesini artırdı" dedi.

Bir başka yorumda Rakuten Securities emtia analisti Satoru Yoshida, "Yine de, Avrupa Birliği'nin Rusya ham petrolüne yönelik bekleyen ithalat yasağının küresel arzı daha da sıkılaştırması beklendiğinden, petrol piyasaları yükseliş eğilimini koruyor." dedi.

BENZİN 24 TL’YE DAYANDI

Döviz kurundaki artış nedeniyle Türkiye’de akaryakıt piyasası sert artışlar görüyor.

Avrupa Komisyonu dün, Avrupa'nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sona erdirmek ve yeşil enerjiye geçişi hızlandırarak Moskova'dan uzaklaşmak için 210 milyar euro tutarındaki planını açıkladı.

Türkiye’nin de önemli rol oynaması beklenen plan 2027 yılına kadar devreye girecek. Akaryakıt fiyatları bugün itibarıyla aşağıdaki gibi:

İSTANBUL

Benzin: 23,87 TL

Motorin (Mazot): 22,09 TL

LPG: 11,04 TL

ANKARA

Benzin: 23,96 TL

Motorin (Mazot): 22,17 TL

LPG: 11,23 TL

İZMİR

Benzin: 23,99 TL

Motorin (Mazot): 22,14 TL

LPG: 11,04 TL

 

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Burak 0619 Mayıs 2022 14:53

Üretim maliyeti düşük olan mazotu indirin yeter bu haksızlığa

Sonraki Haber Yükleniyor...