Tgrt Haber
26 Haziran 2022 12:26 - Güncelleme : 26 Haziran 2022 13:13

Uzmanlar uyardı: ABD'nin yeni hamlesi Brent petrole rekor kırdıracak

Brent petrol, 2 haftadır üst üste düşüş gördü. 125 dolarlara kadar tırmandıktan sonra son olarak 113 dolara gerileyen Brent petrolün söz konusu seviyesi bu kez de yaptırım tehdidi altında. ABD, yeni bir yaptırım olarak Rus petrolüne tavan fiyat uygularsa uzmanlar bunun petrol fiyatlarını artırabileceğini öngörüyor. Bu senaryoda akaryakıt fiyatlarının 30 TL’nin altına inmesi ise rafa kalkıyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Reuters, CNN
Uzmanlar uyardı: ABD'nin yeni hamlesi Brent petrole rekor kırdıracak
brent petrol

G7 Zirvesinde liderler, bugün Almanya'nın Bavyera eyaletinde bir araya geliyor. Elmau Sarayı'nda düzenlenen toplantıya Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un başkanlık yapacak. 3 gün sürecek zirvenin gündem maddeleri arasında Rusya’ya yöneltilecek yeni yaptırımlar esası oluşturuyor.

Reuters’ta yer alan habere göre, Bir Alman hükümet yetkilisi, G7 liderlerinin Rusya'dan petrol ithalatında bir üst fiyat sınırı uygulama yönünde tartışmalar yürüttüğünü söyledi.

Ukrayna’daki savaş, enerji ve gıda kıtlığı ile kötüleşen küresel ekonomik görünümün hakim olacağı toplantıda Kremlin üzerindeki baskının küresel enflasyonu körüklemeden nasıl yapılabileceği tartışılacak.

Batılı ​​müşteriler Rus petrolünden geri çekildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Kanada, Rusya'dan petrol ithalatını yasakladığını duyurdu. Avrupa, Rusya'nın enerji kaynaklarına uzun süredir bağımlı olmasına rağmen yıl sonuna kadar Rus petrol ithalatının yüzde 90'ını kesecek. Söz konusu uygulamanın Rus petrolünü almaya devam eden ülkeleri etkileyecek.

YAPTIRIM FİYATI ARTIRABİLİR

Bugün başlayan toplantıyla ilgili konuşan Alman yetkili, "Bir anlaşmaya varmak için iyi bir yoldayız" derken CNN’de yer alan bir başka analiz ise bunun sonuçlarının ağır olabileceği konusunda uyardı. Julia Horowitz “Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere büyük miktarlarda Rus ham petrolü almaya devam eden ülkelere yaptırım uygulanması, halihazırda ciddi baskı altında olan küresel piyasalarda hasara yol açacaktır. Hazine Bakanı Janet Yellen kısa süre önce ABD'nin Rus petrolünün fiyatına bir üst sınır görüşmek istediğini söylese de, böylesine karmaşık bir mekanizma Batı'nın aradığı çözüm olmayabilir.” diye yazdı.

ABD, Avrupa'nın desteğiyle, Rusya ile iş yapmaya devam eden üçüncü taraf ülkeleri hedef alan sözde ikincil yaptırımları yürürlüğe koyabilir.

EMTİA UZMANINDAN KORKUTAN TAHMİN

DWS emtia portföy yöneticisi Darwei Kung, Çin ve Hindistan yaptırımın etkisi altında kalırsa, petrol fiyatının varil başına 200 doları kolayca aşabileceğini bildirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Rusya'nın Avrupa'ya petrol ihracatı Mayıs ayında bir önceki aya göre 170.000 varil azalarak günde 3,3 milyon varile geriledi.

Ancak Asya'ya yapılan ihracattaki artış, bu kayıpların büyük bir bölümünü telafi etmeye yardımcı oldu. Büyük fiyat indirimlerinden yararlanan Çin, ithalatının ilk kez günde 2 milyon varile ulaştığını gördü. Hindistan'ın ithalatı da Mayıs ayında günde 900.000 varil civarında seyrederek yükseldi.

Rusya, Ural ham petrolünün varillerini, en son 113 dolar civarında işlem gören Brent küresel ölçütünden yaklaşık 35 dolar daha ucuza satıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NE OLACAK?

Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının direkt etkileyicisi durumundaki Brent petrolün fiyatının aşırı yükselmesinden ötürü pompada yeni bir artış dalgası gelebilir.

Brent petrolün son haftadaki düşüşü bir indirime kapı aralamasına rağmen fiyatlarda henüz bir geri çekilme olmadı. Türkiye’de akaryakıt fiyatları Akdeniz piyasasında işlenmiş ürün piyasasındaki fiyatlar ve dolar kurundaki değişiklikler üzerinden hesaplanıyor. Son olarak Cuma akşamı BDDK kararlarıyla dolar kuru biraz daha geriledi. Ancak sektöre yakın kaynaklar henüz bir indirim ile ilgili bilgi vermedi.

İSTANBUL

Motorin: 29,99 TL
Benzin: 27,25 TL
LPG: 12,42 TL

ANKARA

Motorin: 30,09 TL
Benzin: 27,35 TL
LPG: 12,29 TL

İZMİR

Motorin: 30,09 TL
Benzin: 27,37 TL
LPG: 12,09 TL

Kaynak: Reuters, CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...