Tgrt Haber
30 Haziran 2022 08:22 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 09:38

Stok verileriyle tetiklenen Brent petrol yeniden yükselişte (30 Haziran 2022 Akaryakıt fiyatları)

Haziran ayının son haftlarına düşüşle giren Brent petrol ABD'nin stok verilerini açıuklamasının ardından yükseliş eğilimine girdi. Ayın son gününde yükselen Brent petrol, Haziran'da yüzde 0,44 değer kaybetti. Brent petrolün Aralık 2021’den beri başlattığı hızlı yükselişle artan akaryakıt fiyatları da son günlerde indirime girdi. Motorin bu ay 2 günde toplamda 3,34 TL ucuzlarken benzinde de 2 hafta arayla indrimler görüldü. İşte Brent petrolde son durum ve 30 Haziran güncel akaryakıt fiyatları…

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
Stok verileriyle tetiklenen Brent petrol yeniden yükselişte (30 Haziran 2022 Akaryakıt fiyatları)
brent petrol,benzin,motorin

Brent petrol bugün yükseliyor fakat Haziran ayını düşüşle kapatacak gibi görünüyor. Dün açıklanan stok verileriyle etkilenen Brent petrol fiyatı, günü 117 dolar üzerinde kapatmazsa ay boyunca yaklaşık yüzde 0,5 değer kaybedecek. Alıcılı bir piyasa seansı geçirmezse sat 07:45 itibarıyla kayıp değeri yüzde 0,44.

Yıl boyunca, Şubat sonunda başlayan Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının da etkisiyle “arz sorunuyla” yüzleşen Brent petrolün son ayına ise resesyon endişesi damga vurdu. Stok verilerine ve Rus petrolüne uygulanan yaptırımlara rağmen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) sıkılaştırma politikasının emtia piyasası üzerindeki baskısı petrole de yansıdı. Brent petrol bu ay 125 dolara kadar yükseldikten sonra düşüşe geçti.

ARZ SIKINTISI YİNE BAŞROLDE

Ayın son, haftanın dördüncü işlem gününde Brent petrol, ABD stoklarının beklenenden iyi gelmesine rağmen genel arz sıkıntısı nedeniyle yükselişte.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD benzin ve distilat stokları tırmandı. Ham petrol stokları 24 Haziran'a kadar olan haftada 2,8 milyon varil düşerek analistlerin beklentisinin üzerinde bir düşüş kaydetti.

Veriler, ABD ham petrol stoklarının son haftada düştüğünü ancak yakıt stoklarının arttığını, sanayi üretiminin ise dünya çapındaki sıkı arz ve yüksek arz nedeniyle iki yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın petrol rafineri şirketlerini daha fazla rafine üretime çağırmasının ardından Yakıt stokları, rafinerilerin faaliyetlerini hızlandırmasıyla yükseldi. Faaliyet Reuters’ta yer alan habere göre, kapasitenin yüzde 95'ine kadar yükseldi ve bu, dört yıl içinde yılın bu zamanı için en yüksek seviye oldu.

Bu arada, Rusya ve müttefiklerini içeren OPEC+ grubu dün iki günlük toplantılara başladı ancak kaynaklar blokun daha fazla petrol üretim ihtimalinin çok az olduğunu söylüyor.

FİYAT TABLOSUNDA SON DEĞİŞİKLİKLER

Son durumda Brent petroldeki düşüş ve dolar kurunun da gerilemesi Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yansıdı. Motorin bu ay 6,61 TL yükseldikten sonra son iki gündür gördüğü indirimlerle 3,34 TL düştü. Benzin, 3,41 TL yükseldikten sonra 1,20 TL geri çekildi.

Türkiye’de pompa fiyatları, Brent petrolün etkisi altındaki Akdeniz piyasasında işlenmiş ürün fiyatları ile dolar kurundaki değişiklikler sonucu piyasa tarafından belirleniyor.

İŞTE 30 HAZİRAN GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Benzin: 27,25 TL

Motorin: 26,64 TL

LPG: 12,42 TL

ANKARA

Benzin: 27,35 TL

Motorin: 26,74 TL

LPG: 12,29 TL

İZMİR

Benzin: 27,37 TL

Motorin: 26,77 TL

LPG: 12,09 TL

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...