Tgrt Haber
04 Temmuz 2022 07:44 - Güncelleme : 04 Temmuz 2022 08:17

Brent petrol yükseliş, pompa fiyatları düşüş arıyor

Brent petrol 111 dolar seviyelerinden devam ediyor. Resesyon endişesinin olumsuz arz verilerine baskın çıktığı dönemde petrol piyasasında düşüş iklimi hakim. Ancak uzmanlar yine de Brent petrol de daha fazla düşüş beklemiyor. Türkiye için Rusya’dan alınan ucuz petrol gündemde. “Bayram öncesi fiyatlar daha da düşer mi?” sorusu merak ediliyor. İşte Brent petrolde son gelişmeler ve güncel akaryakıt fiyatları…

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
Brent petrol yükseliş, pompa fiyatları düşüş arıyor
Brent petrol

Brent petrol Haziran ayını yüzde 4’e yakın bir düşüşle kapattıktan sonra Temmuz’un ilk günlerinde kritik 110 dolar seviyesinin hemen üstünde kaldı.

4 Temmuz gününün ABD’de Bağımsızlık Günü nedeniyle hafta sonu tatiline eklendiği için birçok ABD’li tatile çıktı. Bu nedenle petrol piyasası haftaya görece durgun girdi. Yaklaşan Amerika Birleşik Devletleri merkez bankası Federal Reserve (Fed) toplantısı öncesi, petrol piyasası resesyon gündeminin yoğun baskısı altında.

ABD ÜRETİMİ ARTTI, OPEC DÜŞTÜ

Son olarak haftalık verilerde ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı arttı. Petrol sahaları ve endüstrisi üzerini bilgi toplayıp dağıtıma sokan ABD’li uluslararası Baker Hughes şirketinin her hafta açıkladığı verilere göre, ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı son 1 yılda toplam 219 adet artarak 595'e yükseldi.

Pandemiden çıkış dönemine işaret eden son aylardaki hızlı artışa karşın, savaş ve Rusya’ya yönelik yaptırımların küresel petrol arzını aşağı çeken etkisi ise devam ediyor. Üretimi düşen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) kapasitesini sınırlı ölçüde arttırabilmesi petrol piyasasını sıkıştırıyor.

Reuters anketine göre, 10 OPEC üyesinden Haziran ayında elde edilen üretim, 100.000 varil düşüşle günde 28.52 milyon varile geriledi.

ANZ Research analistleri Nijerya ve Libya'daki düşüşlerin Suudi Arabistan ve diğer büyük üreticilerin artışlarını dengelediğini belirtti. Libya'nın artan siyasi istikrarsızlık nedeniyle daha fazla arz kesintisi ile karşı karşıya kaldığını bildiren uzmanlar, OPEC'in yeni üretim kotalarını karşılama olasılığının daha da düşük hale geldiğini söyledi.

Libya'nın ulusal petrol şirketi National Oil Corp geçen hafta yaptığı açıklamada, Libya'nın ihracatının günlük 365.000 varil ile 409.000 varil arasına düştüğünü ve normal seviyelere kıyasla günde yaklaşık 865.000 varil düştüğünü bildirdi.

Öte yandan Norveç petrol ve gaz işçileri tarafından bu hafta planlanan bir grev, ülkenin petrol ve kondensat üretimini günde 130.000 varil azaltabilir.

FİYATLAR TIRMANIŞA GEÇER Mİ?

Bu arz baskıları fiyatların yukarı itici gücü olurken resesyon ise piyasa üzerindeki hakim havayı oluşturuyor. Fakat Emtia piyasaları veri ve analitik firması Kpler'in ham petrol analizi başkanı Matt Smith, petrol üzerinde aşağı yönlü bir baskı devam etmeyeceğini söyleyerek ham petrol fiyatlarının üç haneli rakamlarda kalması gerektiğini öne sürdü.

Türkiye’de son günlerde Rusya’dan alınan ucuz ham petrol akaryakıt piyasasının temel gündem maddesini oluşturuyor. İddialara göre, Türkiye Rusya’nın piyasanın yüzde 30 altındaki satışlarından faydalanarak ham petrol ithal etti. Bunun fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor.

İŞTE 4 TEMMUZ AKARYAKIT FİYATLARI

İŞTE 4 TEMMUZ AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Motorin: 26,64 TL

Benzin: 25,18 TL

LPG: 10,67 TL

ANKARA

Motorin: 26,74 TL

Benzin: 25,31 TL

LPG: 10,57 TL

İZMİR

Motorin: 26,77 TL

Benzin: 25,30 TL

LPG: 10,31 TL

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...