Tgrt Haber
16 May 2022 10:00 - Güncelleme : 16 May 2022 12:52

Brent petrolde düşüş umut verdi: Akaryakıt zamlarında son durum

Brent petrol haftaya düşüşle başladı. Varil fiyatı 110 doların altına çekilirken etkili sebep yatırımcıların bir önceki seanstaki artıştan kârı toplaması oldu. Kâr realizasyonu ile geçen Cuma allpdığı 2,5 dolar civarındaki artışın bir kısmını geri veren Brent petrol, 109 dolar bandında seyrediyor. Henüz uygulamaya geçmeyen benzin ve LPG zamında Brent petrol grafiğinin yeniden düşüşe geçmesi umut verici oldu.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Brent petrolde düşüş umut verdi: Akaryakıt zamlarında son durum
brent petrol,ekonomi,benzin,motorin

Cuma günü yaklaşık yüzde 4 yükselişle endişe oluşturan Brent petrolün varil fiyatı bu hafta başlangıcında yeniden düşüş eğiliminde. Geçen hafta hem brent petrolün hem de Dolar TL kurunun yükselişi sonucu hafta sonu haberlere yansıyan LPG’ye 40 kuruş, benzine 1,68 TL zam henüz uygulamaya geçmedi. Petrolde grafiğin yeniden aşağı yöne geçmesi umut başlattı.

Ancak Avrupa Birliği'nin Rusya ham petrolüne ithalat yasağı hazırlaması fiyatların yeterince aşağı çekilmesine engel teşkil etti. Buna karşın dünyada petroldeki en büyük ithalatçı Çin'den gelen güçsüz ekonomik göstergeler talebin azalacağı fikrine neden oldu.

KÂRLAR TOPLANDI, FİYATLAR SİLKELENDİ

Geçen Cuma günü yaklaşık yüzde 4 yükselen fiyatlar bugün yüzde 2’den fazla düştü. Reuters’ta yer alan habere göre, Market Risk Advisory’den Naohiro Niimura, "Yatırımcılar geçen Cuma günü keskin bir kazanç elde ettikten sonra karı topladılar" yorumunda bulundu.

Avrupa Birliği'nde dört diplomat ve yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, Doğu Avrupa'daki arzla ilgili endişelere rağmen bu ay Rus petrolüne aşamalı bir ambargoyu kabul etmeyi hedeflediğini ve erteleme veya teklifleri sulandırma önerilerini reddettiğini söyledi.

Geçen hafta Moskova, birkaç Avrupalı ​​enerji şirketine yaptırımlar uygulayarak tedarik konusunda endişelere yol açmıştı.

Kazuhiko Saito, "Petrol fiyatları, özellikle WTI'nin kısa vadeli sözleşmesi, ABD benzin fiyatları Avrupa'dan yapılan petrol ürünleri ithalatının zayıflamasıyla yükselmeye devam ettikçe yükselişini sürdürecek." dedi.

ZAMDA GERİ ÇEKİLME OLUR MU?

Yapılacağı belirtilen yeni zamlarla birlikte, benzinin litresi İstanbul'da 22,8 TL, Ankara’da 22,93 TL ve İzmir’de ise 22,94 TL fiyatlarına yükselmesi beklenirken hafta boyunca petrol ve dolar grafikleri önem arz edecek.

Benzin özelinde akaryakıtta Türkiye’de son 6 aydaki fiyat artışı yüzde 132’ye yakın oldu. Zamlarda Brent petroldeki fiyat artışı doğrudan etkileyici olarak kendini gösterdi.

Petrol piyasalarında gözler bu haftaki AB Dışişleri Bakanları toplantısına çevrildi. Toplantıda Rusya'dan gelen petrole ambargo koyulması tartışılacak.

Avrupa Birliğinin en büyük ekonomisi Almanya’nın, bir ambargo kararı alınamaması durumunda kendi başına yıl sonuna kadar Rus petrolü ithalatını durdurmayı planladığı belirtiliyor. Bu durumda tedarik zinciri bu karardan zarar görecek.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...