Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle buğday fiyatları sert yükselişini sürdürüyor. Ukrayna ve Rusya birlikte küresel buğday ve arpa ihracatının üçte birini oluşturuyor. Yetkililer gıda krizinin kapıda olduğuna dair çarpıcı açıklamalar yapıyor. Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan aksama nedeniyle bu yıl yüzde 60'tan fazla arttı.Yurt içinde ise hasat zamanı yaklaştıkça çiftçiler ''2022 TMO buğday alım fiyatı ne oldu?'' sorusu gündeme geldi.
Doğu Avrupa’daki sıcak çatışma buğday fiyatlarını zirveye taşıdı. diğer yandan Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan, Ukrayna'dan gelen üretimin azalmasıyla pazarlardaki boşluğu doldurmuştu. Ancak geçtiğimiz hafta buğday ihracatını yasakladığını duyurmasıyla fiyatlar tekrar ateşlendi. Türkiye’de ise hasat zamanı yaklaşırken gözler ''Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak?'' sorusuna çevrildi.
Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Mayıs’ta Toprak mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatlarını açıklamıştı. Bu yıl da fiyatların yakın zamanda açıklanması bekleniyor.
Sektörden gelen bilgilere göre Toprak Mahsulleri Ofisi, alım fiyatları ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye sunuldu. Bakan Kirişci bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğrudan veya Bakanlar Kurulunda bir sunum yaptıktan sonra fiyatlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.
Buğday fiyatları ile ilgili heyecanlı bekleyiş devam ederken ‘’TMO buğday fiyatları 2022?’’ merak konusu oldu. İşte 17 Mayıs Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat listesi:
Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklamasına bir tepki de Almaya’dan geldi. Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir Stuttgart'ta düzenlediği basın toplantısında "Herkes ihracat kısıtlamaları getirmeye veya pazarları kapatmaya başlarsa, bu krizi daha da kötüleştirir'' ifadelerini kullandı. Karara G7 ülkeleri de (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD) sert tepki verdi.
Avustralya bankası Westpac'in küresel piyasa stratejisi başkanı Robert Rennie “Bu, özellikle gelişmekte olan ülkeler ve tarihsel olarak o bölgenin dışındaki gıda maddelerine bağımlı olanlar için gıda kıtlığı riskini daha da artırıyor” dedi.