Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 May 2022 14:13 - Güncelleme : 17 May 2022 14:34

Hindistan'ın buğday hamlesine Almanya'dan 'Krizi ateşler' gözler TMO'da! Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak?

Buğday hasat dönemi yaklaşıyor. Milyonlarca çiftçi‘’ arpa fiyatları kaç TL oldu? Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak 2022?’’ sorularının cevabını arıyor. Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle tarihi zirvesini gören buğday fiyatları Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklamasıyla sert yükselişine devam ediyor. Tüm dünyada gıda krizi korkusunu sürerken gözler Toprak Mahsülleri Ofisi'nin 2022 buğday alım fiyatına çevrildi.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Buğday fiyatları için heyecanlı bekleyiş sürüyor.
buğday,hindistan,TMO
Buğday fiyatları için heyecanlı bekleyiş sürüyor.

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle buğday fiyatları sert yükselişini sürdürüyor. Ukrayna ve Rusya birlikte küresel buğday ve arpa ihracatının üçte birini oluşturuyor. Yetkililer gıda krizinin kapıda olduğuna dair çarpıcı açıklamalar yapıyor. Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan aksama nedeniyle bu yıl yüzde 60'tan fazla arttı.Yurt içinde ise hasat zamanı yaklaştıkça çiftçiler ''2022 TMO buğday alım fiyatı ne oldu?'' sorusu gündeme geldi.

BUĞDAY FİYATLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Doğu Avrupa’daki sıcak çatışma buğday fiyatlarını zirveye taşıdı. diğer yandan Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan, Ukrayna'dan gelen üretimin azalmasıyla pazarlardaki boşluğu doldurmuştu. Ancak geçtiğimiz hafta buğday ihracatını yasakladığını duyurmasıyla fiyatlar tekrar ateşlendi. Türkiye’de ise hasat zamanı yaklaşırken gözler ''Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak?'' sorusuna çevrildi.

Hindistan'ın buğday hamlesine Almanya'dan 'Krizi ateşler' gözler TMO'da! Buğday fiyatları ne zaman açıklanacak?

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Mayıs’ta Toprak mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatlarını açıklamıştı. Bu yıl da fiyatların yakın zamanda açıklanması bekleniyor.

Sektörden gelen bilgilere göre Toprak Mahsulleri Ofisi, alım fiyatları ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye sunuldu. Bakan Kirişci bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğrudan veya Bakanlar Kurulunda bir sunum yaptıktan sonra fiyatlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

BUĞDAY FİYATLARI NE KADAR?

Buğday fiyatları ile ilgili heyecanlı bekleyiş devam ederken ‘’TMO buğday fiyatları 2022?’’ merak konusu oldu. İşte 17 Mayıs Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat listesi:

  • Ekmeklik Buğday: 5.697 TL/TON
  • Makarnalık Buğday: 6.315 TL/TON
  • Arpa: 5.861 TL/TON Mısır: 5.570 TL/TON

BUĞDAY FİYATLARINA ALMANYA’DAN 'KRİZİ TETİKLER' TEPKİSİ

Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklamasına bir tepki de Almaya’dan geldi. Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir Stuttgart'ta düzenlediği basın toplantısında "Herkes ihracat kısıtlamaları getirmeye veya pazarları kapatmaya başlarsa, bu krizi daha da kötüleştirir'' ifadelerini kullandı. Karara G7 ülkeleri de (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD) sert tepki verdi.

Avustralya bankası Westpac'in küresel piyasa stratejisi başkanı Robert Rennie “Bu, özellikle gelişmekte olan ülkeler ve tarihsel olarak o bölgenin dışındaki gıda maddelerine bağımlı olanlar için gıda kıtlığı riskini daha da artırıyor” dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...