Tgrt Haber
03 Haziran 2022 07:08 - Güncelleme : 03 Haziran 2022 07:16

Buğday krizi ‘İstanbul’ ile çözülecek

Ukrayna’nın 20 milyon ton tahılı Karadeniz’den geçip dünyaya ulaşacak. Kontrol merkezinin İstanbul’a kurulması planlanırken Rusya’nın gemilerinde silah taşıma endişesine karşı arama yapılacak.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Buğday krizi ‘İstanbul’ ile çözülecek
buğday,istanbul,tahıl

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle küresel çapta buğday krizi yaşanıyor. Dünyaya buğday arzının yaklaşık üçte birini sağlayan iki ülkede Ukrayna’nın engellenen buğday ihracatı gıda krizi riskini körükledi. Rusya Ukrayna tahılı taşıyan gemilerinin geçişine izin vermek için şartlarını açıkladı. Kiev yönetiminden denizi mayınlardan temizlemesi gerektiğini söyleyen Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, “Gemilerin güvenli geçişini sağlamaya hazırız, ancak önce mayınları temizlemeleri gerekiyor. Bunlar bizim değil, onların mayınları" dedi.

TÜRKİYE BUĞDAY KRİZİNE EL ATTI

İki ülkeden yaşanan küresel çapta kriz ile ilgili herhangi bir anlaşma sağlanamazken yeni bir formül devreye girdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmek için yoğun diplomasi harcayan Türkiye bu sefer de buğday krizi için harekete geçti. Türkiye, Ukrayna'daki tahıl stoklarının güvenli şekilde küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla Rusya, Ukrayna ve BM yetkilileri ile yürüttüğü müzakereler sonucunda ‘tahıl koridoru’nun işleyişine ilişkin BM çatısı altında yol haritası hazırlandı. Önümüzdeki günlerde tüm tarafların İstanbul'da bir araya gelerek yol haritasının detaylarını ele alması bekleniyor.

20 MİLYON TON TAHIL KÜRESEL PAZARA SUNULACAK

Başta bölgedeki deniz mayınlarının temizliği olmak üzere gemilerin güzergâhı, sigortası, güvenliği, komuta merkezinde yer alacak görevliler gibi konular dörtlü toplantıda değerlendirilecek. Ukrayna ve Rusya'nın da olumlu yaklaştığı mekanizma ile Karadeniz'deki limanların çevresinde mayın temizliği yapılarak tahıl stokunun dış pazarlara güvenli şekilde ulaşması sağlanacak. İstanbul'da kurulması planlanan merkez aracılığıyla Ukrayna ve Rusya'daki 20 milyon ton tahılın küresel pazarlara sunulması planlanıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Metehan 3 Haziran 2022 11:49

Bu sene Konya ovasının buğdayı İzmir belediyesine satılacak şuan 10 TL den anlaşıldı bu sene CHP bize destek oldu Allah razı olsun

Sonraki Haber Yükleniyor...