Tgrt Haber
20 Ekim 2017 15:58

Bülent Tüfenkci: Tütün üreticilerinin kooperatif kurması sağlanacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Geleneksel yöntemle üretim yapan tütün üreticilerinin kooperatif kurması sağlanacak." dedi.

Bülent Tüfenkci: Tütün üreticilerinin kooperatif kurması sağlanacak
bülent tüfenkci,,kooperatif,

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, geleneksel yöntemle üretim yapan tütün üreticilerinin kooperatif kurmalarının sağlanacağını belirterek, "Kooperatifler, kendi bölgelerinden aldıkları tütünlerin paketleme, taşıma, bandrolleme ve satış işlemlerini kayıtlı gerçekleştirecek." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Tüfenkci, Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Görüşmede, torba tasarıdaki tütün düzenlemesi ve tütün kooperatiflerine ilişkin bilgi veren Tüfenkci, geleneksel yöntemle üretim yapan tütün üreticilerinin kooperatif kurmalarının sağlanacağını bildirdi.

Tüfenkci, kooperatiflerin önünü açtıklarını vurgulayarak, "Kooperatifleri ekonominin unsuru haline getirmek istiyoruz. Tek tek üreticilerin gücü olmaz ama kooperatif ve birliklerle güçlü olurlar. Bu gücü kullanmanız lazım. Biz, köylümüz ve çiftçimiz üretimden gelen gücünü kullanabilsin istiyoruz. Kooperatifler, kendi bölgelerinden aldıkları tütünlerin paketleme, taşıma, bandrolleme ve satış işlemlerini kayıtlı olarak gerçekleştirecek." değerlendirmesinde bulundu.

Kooperatiflerin tesis kurmak için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan yetki alabileceğini belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Kooperatifler, tütünü sözleşmeli veya sözleşme dışı olarak kuruma bildirmek kaydıyla satın alabilecek. Yine kurumun izniyle tütünün iç ve dış ticaretiyle sarmalık kıyılmış tütün üretim ve ticaretini yapabilecekler. Kooperatiflere üyelik zorunluluğu yok ancak kooperatifler başarılı olursa üreticiler orada faaliyet gösterebilirler. Kooperatiflerden kredi de alabilirsiniz."

Tüfenkci, tütün üreticilerinin bölgelere göre farklı sıkıntıları olduğuna ve bunların aynı potada değerlendirilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, üreticinin korunması için kaçak tütün ve sigaranın da önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaçak sigara oranının son iki senede yüzde 21'lerden yüzde 8'lere düştüğünü belirten Tüfenkci, sınırlarda kaçakçılığa yönelik ciddi önlemler aldıklarını kaydetti.

Tüfenkci, kooperatif çatısı altında tütünün kayıt altına gireceğine, böylece satılan tütünün vergisinin de verilmiş olacağına dikkati çekti.

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği heyeti de yeni düzenlemeden duydukları memnuniyeti ifade ederek, Bakan Tüfenkci'den destek istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...