Tgrt Haber
26 Ekim 2021 09:31

Büyükelçi krizi sonrasında Türk Lirası'nda toparlanma (26 Ekim dolar ve euro fiyatı)

Büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edilmesiyle alevlenen dolar fiyatı dün 9,84'ün üzerini görmesinin ardından, gelen açıklamalarla 9,50'nin altına geriledi. Euro da 11 liranın altına inerek 10,95 seviyesinden işlem görüyor.

Büyükelçi krizi sonrasında Türk Lirası'nda toparlanma (26 Ekim dolar ve euro fiyatı)
dolar,euro,Türk Lirası,dolar TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçinin geri adım atmasını değerlendiren Erdoğan, "Yapılan hadsiz açıklamalar doğrudan ülkemizin yargısını, egemenlik haklarını hedef almıştır. Bu saygısızlığa gereken cevabı vermek bizim görevimiz" ifadelerini kullandı.

Art arda gelen açıklamalar ve diplomatik kriz oluşturacak bir karar alınmayacağına dair beklentilerin güçlenmesi dolar fiyatına yansıdı. Yeni haftanın ilk işlem gününde hareketli bir seyrin izlendiği dolar/TL paritesi 9,8484 ile yeni tarihi seviyeleri gördükten sonra gelen satışlarla hızla geriledi ve 9,53 seviyelerini gördü. Dolar bu sabah 9,59'dan başlamasının ardından 9,41 TL'ye kadar geriledi. Euro da 11 liranın altına inerek 10,95 seviyesinden işlem görüyor. 

İŞTE DOLAR FİYATI İÇİN KURULUŞLARIN TAHMİNLERİ

- İngiliz finans devi Barclays faiz kararı sonrasında yaptığı değerlendirmesinde dolar/TL için yıl sonu tahmini 9,70 olarak sürdürdü.

- İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics (CE) ise doların 2022 yılı sonunda 10,50 TL’ye yükseleceği tahmininde bulundu.

-Societe Generale, hafta başında yıl sonu dolar/TL tahminini güncelleyerek 9,25'ten 9,80'e çıkarmasına rağmen TCMB'nin faiz kararı sonrasında ikinci bir güncelleme yayımlayarak yıl sonu kur tahminini 10,30'a çıkardı.

- Morgan Stanley de 9,00 seviyesinin üzerine çıkan dolar/TL’nin daha fazla yükselmeye devam ettiğini belirterek, daha fazla faiz indiriminin gerçekleşeceğine yönelik beklentilerle kurun değer kaybetmeye devam edeceğini söyledi.

- HSBC yıl sonu dolar/TL tahminini 8,65'ten 9,80'e yükseltti. Kurum, TL'ye ilişkin riskler arasında yüksek dolarizasyonu riskine de dikkat çekti.

- Merkez Bankası’nın ekim ayına ilişkin ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 8,92'den 9,22'ye, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 9,56'dan 10'a çıktı.

- İtalyan banka Unicredit kurda 1,20 TL'lik güncelleme yaparak yıl sonu beklentisini 9,3’ten 10,5’e yükseltti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...