Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Aralık 2021 13:13

Canlı altın fiyatları: Çeyrek kaç TL? Gram altın ne kadar? Bugün altın ne kadar?

Geçtiğimiz hafta 1000 TL rekorunu kıran gram altın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın döviz ve ekonomi açıklamalarının ardından geri çekildi. Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı sistemi ile dolar/TL kurunun düşüşe geçmesine bağlı olarak altın fiyatları zirveden düşerek 600 TL seviyelerinden işlem görüyor. Yatırımcılar ve vatandaşlar dalgalı seyreden canlı altın fiyatları hakkında ekonomistlerden altın tahmini bekliyor. Peki 27 Aralık cumhuriyet, çeyrek ve gram altın ne kadar? Altın yükselecek mi?

Canlı altın fiyatları: Çeyrek kaç TL? Gram altın ne kadar? Bugün altın ne kadar?
altın,gram altın,çeyrek altın,islam memiş,altın tahmini

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi akşamı Kabine Toplantısı ardından yeni ekonomi programı hakkında açıklama yapmasının ardından 18 TL bandını aşan dolar/TL kuru düşüşe geçti. Dolar kuruna bağlı olarak gram altın ibresi aşağı yönlü çevirdi. İşte Fed faiz kararı, Omicron varyantı ve yurt içinde dolar/TL kurundan etkilenen canlı altın fiyatları. 

27 ARALIK GRAM ALTIN NE KADAR? 

Dolar/TL kurunda yaşanan hareketliliğe bağlı olarak gram altın düşüşe geçmesinin ardından haftanın son işlem gününde dalgalı seyrediyor. Pazartesi günü 1060 TL’den işlem gören gram altın 600 TL seviyelerine indi. 

Erdoğan kur yükselişi nedeniyle döviz satın alan vatandaşların önüne geçmek için yeni düzene geçtiklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı açıklamasında ''İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak’' dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün akşam yaptığı açıklamada ''Bizim şu anda dünyayla aramızdaki enflasyon farkı yüzde yüzlere yaklaşan bir devalüasyon değil. Geçmişten yüklenip gelen TL'nin değersiz olduğu bir sonucun ötesine geçen bir durum. Dolayısıyla bu köpük çok hızlı gidecek'' diyerek dolar/TL kurunun ve buna bağlı olarak gram altın fiyatlarının normal seyrine döneceğini ifade etti. İslam Memiş dolar/TL kurundaki düşüşün devam edeceğinin altını çizerken vatandaşlar ''27 Aralık Pazartesi gram altın ne kadar?'' sorusunun cevabını arıyor.

27 Aralık Pazartesi gram altın 680 TL’den el değiştiriyor. 

2021 yılı başlarında 454 TL olan gram altın şubat ayında 394 seviyelerine gerilerken eylül ayından itibaren Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı uygulamasının dolar/TL kurunu etkilemesiye bu hafta başında 1060 TL seviyelerine yükseldi. Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi programının dolar endeksli TL mevduat hesabı sistemi ardından dolar düşüşe geçti. Buna bağlı olarak gram altın ibresini aşağı yönlü çevirdi. 

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 

Gram altın üzerinde etkili olan ons altın fiyatları ise ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine endişesiyle 1810 dolara yükseldi.  Küresel altın fiyatlarındaki artış ve dolar/TL'deki yükselişe bağlı olarak çeyrek altın da etkilendi. Ekonomistler yılın son gününde ons altın fiyatında dikkate değer bir hareketlilik beklemezken vatandaşlar ''Çeyrek altın ne kadar?'' sorusunun cevabına odaklandı. 

Haftanın ilk işlem gününde çeyrek altın 1.097 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

Canlı altın fiyatları: Çeyrek kaç TL? Gram altın ne kadar? Bugün altın ne kadar?

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ DOLAR/TL YORUMU 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi hakkında açıklama yaptı. Nebati sistemi bir örnekle açıklayarak ''Diyelim ki döviz hesabınız var, 10 bin dolar. 10 bin dolarınız varsa getir 10 bin dolarını, bugünkü kurdan çevir diyoruz. Bozuyorsunuz dövizinizi, 3 ay sonra 'Ben dövizimi istiyorum' derseniz paranızın karşılığını dolar bazında o günkü fiyatlarla. Nemanız 10 bin dolardan fazlaysa güle güle harcayın, biz size yatırdığınız 10 bin doların garantisini veriyoruz'' dedi.

Dün akşam çıktığı televizyon programında ''Dolar/TL kurunu 18 seviyelerinden Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu manifesto ve tedbirler paketiyle 3 günde Türkiye'nin ortamını kendi imkanlarımızla bu hale getirdik'' sözlerine yer verdi. Bakan Nebati 3 gündür süren değişimin devam edeceğini ''Gerek enflasyonda gerek diğer alanlarda da hızlı şekilde gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Yaza kalmadan çok hızlı bir değişimi göreceğiz'' sözleriyle duyurdu. Kuşkulu dönemi pazartesi akşamından itibaren bitirdiklerini vurgulayan Nebati bir gecede 1 milyar dolara yakın satış gerçekleştiğini açıkladı. Dünyayla enflasyon farkının yüzde yüzlere yaklaşan bir devalüasyon olmadığını belirten Bakan, geçmişten yüklenip gelen TL'nin değersiz olduğu bir sonucun ötesine geçen bir durum olduğunu ifade etti. Dolar/TL kurunda görülen köpüğün hızlı bir şekilde gideceğini hatırlattı.

Kur korumalı mevduata geçiş sabah 10 milyar TL olduğunu açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan döviz kurunu, serbest piyasa ekonomisi kuralları içerisinde ülkemizin gerçeklerine uygun, öngörülebilir, sürdürülebilir bir seviyeye getirmek açıkladığı yeni ekonomi paketinin piyasalar üzerinden etkisini gösterdiğini açıkladı. Erdoğan ‘’Milletimiz bu programdaki tedbirleri ve kararlı duruşumuzu takdirle karşılamış, benimsemiş; piyasalar da buna uygun adımları atmıştır’’ dedi. 

İSLAM MEMİŞ ALTIN TAHMİNİ 

Ekonomistler dolar/TL kurunun 9 TL seviyelerine çekilebileceğini ifade ederken İslam Memiş, kurun psikolojik sınır olan 11 lira direncini kırması ile 9,65’li seviyelerine inebileceğini ifade etti. Memiş “Hükûmetin uygulamaya aldığı yeni yöntem, dünyada pek eşi benzeri görülmeyen bir yöntem. Döviz krizine bu kadar hızlı ve mantıklı bir müdahale herkesi şaşkınlığa itti. Bundan sonra döviz kendisini salacaktır. Vatandaşlarda hâlâ bir ‘bekle-gör’ mantığı var, ancak bu, dövizin bu seviyelerde kalması ile değişecektir. Piyasada psikolojik direncin 11 lira olduğunu tahmin ediyoruz. Süreç böyle devam eder ve 10 lira bandına kırılırsa, dövizin 9,65 seviyesini test edeceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşların döviz mevduatlarındaki çözülmenin yanında, ihracat tarafından da piyasaya döviz girişi oluyor. İhracatçılarımız rekor kırıyor. Yılbaşından sonra da yabancı girişleri göreceğiz. Kısacası dolar bolluğu olacak. Bu da dövizin 9’lu seviyelerine inmesi için ortam hazırlayacak” sözlerine yer verdi. 

Vatandaşlar dolar/TL kurunun gram altın fiyatına etki etmesinden dolayı ''Altın yükselecek mi? İslam Memiş altın tahmini 2022 ne oldu?'' sorularına odaklandı. 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş piyasaların durumunu değerlendirirken bugün yaşana yükseliş için ''Düşüşler bitti yükselişe geçti'' ifadelerinin doğru olmadığını ve dalgalı bir piyasa bulunduğunu ifade etti. Hareketliliğin birkaç hafta devam edeceğini ve sonra oturacağını vurgulayan İslam Memiş kapalı çarşı ve bankaların alım satım konusunda makas aralığının çok geniş olduğunun altını çizdi. 

Canlı altın fiyatları: Çeyrek kaç TL? Gram altın ne kadar? Bugün altın ne kadar?

ALTIN YÜKSELECEK Mİ 2022?  

Altın fiyatları yurt içi dolar/TL kurundan etkilenmesinin yanı sıra dünyadan gelecek veriler ışığında da hareketleniyor. ABD Merkez Bankası faiz kararları, tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı gibi veriler altın fiyatlarını etkiliyor. Vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi açıklamalarının ardından ''Altın yükselecek mi?'' sorularının cevabını araştırıyor. 

Uzmanlara göre 2022 altın fiyatları için Fed politikası ve ABD dolarının dünya genelindeki durumu etkili olacak. Fed’in 2022 yılında faiz artırımı yapması durumunda dolara olan talep artabilir ve altın fiyatları düşebilir. 

ABD iş piyasası 2021'de oldukça güçlü bir şekilde toparlanırken ve artan enflasyon politika yapıcıları rahatsız etmeye devam ederken, Fed politikanın daha hızlı normalleştirme yoluna girdi ve agresif bir faiz artırımına işaret etti. Fed'in bu hamlesi , euro ve yen gibi nispeten daha gevşek para politikalarına bağlı para birimlerine kıyasla doları daha çekici hale getirebilir. Altın çoğunlukla dolar cinsinden işlem gördüğünden, yükselen dolar diğer para birimlerinin satın alma gücünü azaltabilir ve kıymetli metale talebi azaltabilir. Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, ons altın için Omicron ve Fed kararları gibi gelişmelere bakarak, 1796 doların önemli olduğunu ifade etti.

TD SECURITIES’TEN YILSONU ALTIN TAHMİNİ

2022 yılı altın tahmini yapan TD Securities stratejistleri değerli metalin 2022 başında önemli bir yükseliş şansı olduğunu açıkladı. Analistler ''Koronavirüs sonrası normalleşme zamanla işgücüne katılım oranını artırabilir. Umut, sonuçta ortaya çıkan daha yüksek potansiyel büyümenin ve hızlanmayan düşük işsizlik oranının, ABD Merkez Bankası’nı ekonomiyi daha uzun süre sıcak tutmak konusunda rahat bırakabileceği. Bu altın için yüksek olasılıklı en iyi senaryo, ancak enflasyonu yavaşlatıyor'' ifadelerini kullandı. Stratejistler, ''Bu faktörler, tahminlerimize göre, 2022’nin ilk yarısında altın fiyatının 1875 dolar bölgesine yükselmesine yardımcı olacak'' açıklamalarına yer verdi. 

ALTIN İÇİN KRİTİK 2 HAFTA 

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu altın fiyatı için iki haftalık kritik bir süreç olduğunu ifade etti. Şatıraoğlu, ''Ons altına gelecek olursak çok önemli bir detay var ve bu gram altın yatırımı olanları da ilgilendiriyor. Ons altında hareketli ortalama güzel işaretler veriyor. 1805 dolar üzerinde kapatma meydana gelirse bu benim için yükselişler başlamış demektir. Peki ondan sonra ne olabilir? Yeni yılla beraber ons altın 1820 dolar seviyesini aşabilirse o zaman çok farklı bir süreç bizi bekliyor demektir. Ondan sonra ons altın 1877 Dolar seviyesini hedef olarak seçecek. Oradan da ons altın 1960 dolar seviyesine doğru hareket eder. Ons altın için çok kritik 2 haftalık bir süreç var'' sözlerine yer verdi. Bunun yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 2022 yılı altın fiyatları hakkında açıklama yaptı. Nebati, yastık altı birikimlerin sisteme kazandırılmasına yönelik yeni teşvikleri duyuracaklarını ifade etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...