Tgrt Haber
17 Haziran 2022 10:00 - Güncelleme : 17 Haziran 2022 14:01

Fed şahinleşti, altın yükseldi: İslam Memiş'ten 'çarşı pazar karışacak' uyarısı

Altın fiyatları Fed faiz kararı sonrası yönünü buldu. Amerikan Merkez Bankası (Fed) 75 baz puan artırarak şahin tonda hareket etmesi günler öncesinden fiyatlanan piyasada büyük değişime neden olmadı. Yatırımcılar Fed sonrası ‘’Gram, çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını ne kadar? Altın düşer mi?’’ sorusunun cevabına odaklandı. İslam Memiş 75 baz puan artışı sonrası ‘’Beklentiyi satın aldılar. Bu faiz artırımı piyasaları karıştırır?’’ değerlendirmesine neden oldu. İşte 17 Haziran altın fiyatları

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Fed 75 baz puan faiz artışı açıklamasının ardından dolar endeksi boğuldu, altın yükseldi. İslam Memiş 'ciddi belirsizlik var' uyarısı yaptı.
islam memiş,altın,dolar,fed
Fed 75 baz puan faiz artışı açıklamasının ardından dolar endeksi boğuldu, altın yükseldi. İslam Memiş 'ciddi belirsizlik var' uyarısı yaptı.

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın 50 baz puan yerine 75 baz puan artırmasının etkileri sürüyor. 28 yılın ardından en sert faiz artırımını yapan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ''ABD ekonomisinin güçlü olduğu görülüyor. Ekonomi hala sağlıklı büyüyor. Gelecek toplantımızda 50 veya 75 baz puanlık artış olası görünüyor'' ifadelerini kullandı. 

GRAM ALTIN NE KADAR? 

Dolar kuru geçtiğimiz haftadan bu yana yükseliş trendine devam ederken peşinden gram altın ve diğer yabancı para birimlerini sürükledi. Piyasalarda ‘süper bono’ beklentisi devam ederken dolar/TL fiyatı 17,26 seviyelerinde kalmayı başardı. Kura bağlı olarak yukarı yönlü ataklarını sürdüren gram altın dolar endeksinin Fed’in 75 az puan faiz artışı sonrası 105 kapısına dayanması kurun yüksek kalmasına destek verdi. Gram altın ons altın ve dolar/TL kurunu takip ederken yatırımcılar ''Gram altın ne kadar?'' sorusunun cevabına odaklandı. 

17 Haziran Cuma gram altın 1.025 lira seviyesinden işlem görüyor. 

Finans analisti İslam Memiş ''Fed 75 baz puan artırarak 2023 endişelerini artırdı. Beklentiler önceden satın alındığı için piyasalarda sert hareketlilikler olmadı. Ancak bu şahin tonda bir Fed piyasalarda ciddi bir belirsizliğe neden olacak'' ifadelerini kullandı. 

Fed şahinleşti, altın yükseldi: İslam Memiş'ten 'çarşı pazar karışacak' uyarısı

FED ŞAHİNLEŞTİ, ALTIN YÜKSELDİ 

Tüm dünyayı etkisi altına olan yüksek enflasyon ABD’de son 40 yılın zirvesine oturdu. Amerikan Merkez Bankası 1994'ten bu yana en yüksek oran olan 75 baz puanlık faiz artırımını duyurdu. ABD merkez bankası da bu yıl için enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ederken, bir sonraki toplantıda 50 baz puan veya 75 baz puanlık bir faiz artırımı sinyali verdi. 
 
Döviz uzmanı Pritam Patnaik ''Fed'in 100 baz puanlık faiz artırımı ihtimalini reddetmesi ve Başkan Jerome Powell'ın ölçülü açıklamaları, Hazine getirilerini ve sonrasında ABD dolarını boğmuş gibi görünüyor'' ifadelerini kullandı. Emtia uzmanı Bhavik Patel ise ''Altın, Fed'den yapılan açıklamanın ardından yaklaşık 22 dolar kazandı ve bugün de yüksek tarafta işlem görmesi bekleniyor. Piyasa ayrıca Temmuz'da 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha hesaba katıyor'' değerlendirmesinde bulundu. 

17 HAZİRAN CANLI ALTIN FİYATLARI 

Dolar kuru 17,27 seviyelerini bırakmazken yatırımcılar altın fiyatları üzerinde doğrudan etkili olacak Fed faiz kararı sonrası ''Gram, yarım, çeyrek, cumhuriyet altını ne kadar?'' sorusunun cevabını merak ediyor. Doların zayıflaması ve ABD tahvil getirilerindeki düşüş, ekonomik büyüme endişeleri üzerine ons altın fiyatını yükseltti. İşte 17 Haziran canlı altın fiyatları:

  • Çeyrek altın: 1,672 TL alış, 1,694 TL satış
  • Yarım altın: 3,340 TL alış, 3.390 TL satış
  • Cumhuriyet altını: 6,679 TL alış, 6.754 TL satış
  • Ons altın: 1.845 dolar    

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...