Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Nisan 2015 18:30

Çekirdek enflasyon düşüyor

Mart ayında manşet enflasyon yüzde 7,61 ile piyasa beklentilerinin üzerinde seyretse de özel kapsamlı TÜFE "I endeksi" yıllık yüzde 7,10 ile 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Çekirdek enflasyon düşüyor
enflasyon,

Mart ayında manşet enflasyon yüzde 7,61 ile piyasa beklentilerinin üzerinde seyretse de özel kapsamlı TÜFE "I endeksi" yıllık yüzde 7,10 ile 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayında aylık enflasyon yüzde 1,19 ile piyasa beklentisi olan yüzde 0,86'nın üzerinde gerçekleşti. Mart ayında enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesi neticesinde yıllık enflasyon da yüzde 7,61'e yükseldi.

Enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesinde yılbaşından bu yana gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin sürmesi etkili oldu. Gıda fiyatları yılın ilk çeyreğinde geçmiş yıl ortalamalarının üzerinde artış gösterdi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun mart ayındaki yıllık artışı yüzde 14,12 düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak ayı  Enflasyon Raporu'nda yıl sonu gıdaenflasyon varsayımını yüzde 9 olarak belirlemişti. Gıda fiyatlarının yıllar itibarıyla ortalaması yıllık yüzde 9,2 seviyesinde bulunuyor. Gıda fiyatlarının seyri TCMB'nin yıl sonu yüzde 5,5 olan yıl sonu enflasyon tahmini üzerine önem taşımaya devam ediyor.

Temel eğilim açısından izlenen özel kapsamlı TÜFE "I endeksi" yıllık bazda 0,63 puanlık düşüşle yüzde 7,10'a gerileyerek, son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Son iki aylık dönemde, "I" göstergesinin yıllık oranında 1,5 puanlık bir düşüş gerçekleşti.

Ekonomistler, bu gelişmenin, manşet enflasyon rakamı beklentilerin üzerinde kalsa da çekirdek enflasyondaki düşüşün devamının enflasyon görünümü açısından olumlu bir gelişmeye işaret ettiğini belirterek, ikinci çeyrekten itibaren enflasyonda gerilemenin görülebileceğini dile getiriyor.

Ekonomistler, TCMB'nin 22 Nisan'da gerçekleştireceği toplantıda para politikası duruşunda TL'nin ve enflasyon beklenti anketindeki sonuçların etkili olacağını vurguluyor.

"Çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devam etmesi dezenflasyon sürecine güven açısından oldukça önemli"

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, konuya ilişkin değerlendirmesinde, manşet enflasyondaki yükselişin mart ayında da beklediği gibi devam ettiğini ancak, nisandan itibaren dezenflasyon sürecinin tekrar başlayabileceğini söyledi.

Tokalı, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devam etmesinin dezenflasyon sürecine güven açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çekerek, ikinci çeyrekten itibaren yıllık enflasyonun yüzde 6'lı seviyelere inmesini ve yılı yüzde 6,8 seviyesinde tamamlamasını beklediğini ifade etti.

 "Çekirdek göstergelerdeki düşüşün sürmesi olumlu"

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise çekirdek göstergelere göre yıllık enflasyonun düşme eğilimini koruduğu ancak gıda fiyatlarının manşet enflasyonu yukarıda tutmaya devam ettiğini söyledi.

Yüksek gıda enflasyonunun aynı zamanda lokanta ve oteller alt kaleminde de enflasyonun yüksek kalmasına yol açtığı bilgisini veren Kanlı, nitekim, bir süredir düşüş eğiliminde olan bu alt kalemin yıllık enflasyonunda da bu ay ilk defa artış gözlemlediklerini belirtti.

"Çekirdek göstergelerdeki (H ve I endeksleri) düşüşün sürmesi olumlu, ancak burada da yıllık enflasyonun hala yüzde 7'nin üzerinde olduğunu belirtmek gerek. Önümüzdeki dönemde enflasyonun temel dinamiği gıda fiyatları olacak gibi duruyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...