Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Mart 2018 17:41

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortam oldukça "elektrikli"

Avrupa'nın en büyük motorlu araç etkinliği, Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı otomotiv sektörünün nabzını tutuyor.

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortam oldukça "elektrikli"
cenevre,cenevre otomobil fuarı,elektriklik otomobiller

Bu yıl Cenevre’de hava oldukça elektrikli. Fuarın en büyük trendi elektrikli motorla çalışan son model arabalar.
Hırvat araba markası Rimac’ın ürettiği hızı saatte 412 kilometreye çıkabilen Concept 2 modeli de elektrikli bir motorla çalışıyor. İnanılmaz bir ivme gücüne sahip Concept 2, sadece 1.97 saniyede 0 kilometreden 100 kilometre hıza ulaşıyor.
Elektrikli araba trendi tüm araba üreticilerini etkilemişe benziyor. Köklü İngiliz markalarından Morgan fuarda 3 tekerlekli EV3 modelini hız tutkunlarının beğenisine sundu.

Muhabir Jeremy Wilks, Morgan’ın tasarım departmanının yöneticisi Jonathan Wells’e, “Morgan’dan daha geleneksel bir araba markası yok. Ama siz bile elektrikli araba üretmeye başladınız…” diye sordu. Wells soruyu hepimizin karbon ayakizimizi azaltmak için elimizden geleni yapması gerektiğini hatırlatarak cevapladı:

“Bugün otomotiv sektöründeki hiçbir şirket elektrikli arabaları yok sayamaz… Hepimizin dünyaya ne yaptığımız üzerine düşünmesi gerek. Morgan olarak biz bunu çok ciddiye alıyoruz.”

Ana akım üreticiler de aynı yönde evriliyor. Jaguar ilk elektrikli spor arabası I-PACE’i Cenevre’de görücüye çıkardı. I-PACE’in Tesla’nın X modeliyle aşık atması bekleniyor.

Jaguar’ın Tasarım Departmanı yöneticisi İan Callum, klasik bir motorun kapladığı yer ortadan kalkınca, kullanıcılara çok daha fazla yer kaldığını ifade ediyor:

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortam oldukça

“Bateriler alt kısımda. Önde ve arkada elektrikli motorlar bulunuyor. Bunlar direk dingillerin üzerine yerleştirilmiş durumda. Bunun altında da çevirici ve şarj edici var. Ama onun dışında arabayı istediğimiz gibi tasarlama özgürlüğüne sahibiz.”

Fuarda bu yıl karşımıza çıkan bir diğer trend ise “sürdürülebilir hareketlilik” konsepti. Renault’nun tasarladığı EZ-Go, modelleri bu konseptin en önemli örneklerinden.

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortam oldukça

Renault tasarım ekibinden Laurens Van Den Acker, şehir trafiğini minimuma indirmeyi hedefleyen arabayı şu ifadelerle tanımlıyor:

“Renault EZ-Go, bizim için geleceğin kentsel hareketlilik vizyonu. Bu bir servis, paylaşılan bir araba. Bu arabanın bir sahibi, bir sürücüsü veya direksiyonu yok. Bir telefon uygulaması sayesinde yönünü buluyor.”

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortam oldukça

Diesel araba gaz salınım skandalları gündemi meşgul ettikçe araba üreticileri de elektrikli arabalar gibi ekolojik çözümlere yöneliyor.

Toyota, Cenevre fuarında Avrupa’da diesel araba satışını sonlandıracağını açıkladı.

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortam oldukça

Fransız markası Peugeot ise bu konuda trendi biraz arkadan takip ediyor. Peugeot Tepe Yöneticisi Jean-Philippe İmperato markanın bu konuda getirdiği yenilikleri şu ifadelerle anlatıyor:

Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortam oldukça

“Arabanızın motorunu kullanım alışkanlıklarınıza göre veya ülkenizdeki kanunlara göre seçebilirsiniz. Örneğin 508 modeli almak istediğinizi varsayalım, “benim ki %100 elektrikli olsun”, “diesel motor olsun” veya “ benzinle çalışsın” diyebilirsiniz.”

Araba tutukunları için otomobil fuarları iki amaca hizmet ediyor: sektördeki yenilikleri takip etmek ve hayalleri süsleyen arabaları yakında görmek.

Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı 18 Mart’a kadar devam ediyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...