Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Nisan 2022 09:07 - Güncelleme : 19 Nisan 2022 13:20

Cep telefonlarında indirim, tütüne zam sinyali! ÖTV matrahı yeniden belirlendi

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile birlikte cep telefonları ve tütün satışında uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahı yeniden belirlendi. Düzenleme ile birlikte orta kademeli akıllı cep telefonlarında indirim, tütün fiyatlarında ise zam uygulanması bekleniyor.

Yeni düzenleme ile birlikte orta kademedeki akıllı telefon fiyatlarının düşmesi bekleniyor.
Yeni düzenleme ile birlikte orta kademedeki akıllı telefon fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’nin 19 Nisan 2022 tarihli 31814. Sayısındaki düzenlemeye göre, cep telefonlarıve tütünde ÖTV matrahları yeniden belirlendi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, Özel Tüketim Vergisi matrahı 1.500 TL'yi aşmayan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 25 oldu.

ORTA KADEMEDEKİ TELEFONLARA İNDİRİM

ÖTV matrahı 1.500-3 bin TL arasında olan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 40 olarak belirlenirken, 3 bin TL'nin üzerindeki telefonlarda yüzde 50 olarak belirlendi. Daha önce yüzde 25'lik dilimde 1.200 TL'yi geçmeyen telefonlar yer alırken yüzde 40'lık dilimde ise 1.200-2.400 TL'lik ÖTV matrahı olan telefonlar bulunuyordu.

19 NİSAN 2022 TARİHLİ VE 31814 SAYILI RESMÎ GAZETE İÇİN TIKLAYIN

Cep telefonlarındaki vergi oranları değişmezken vergi matrah miktarlarının güncellenmesiyle fiyatı uygun akıllı cep telefonlarına kademeli olarak indirim geleceği öngörülüyor.

Cep telefonlarında indirim, tütüne zam sinyali! ÖTV matrahı yeniden belirlendi

BİR GÜNCELLEME DE TÜTÜNE YAPILDI

Öte yandan, yine Resmi Gazete’de yer alan ayrı bir kararla tütündeki ÖTV matrahları da yeniden belirlendi. Buna göre net muhtevası 500 gramı geçmeyen ambalajlarda olan tütünlerde vergi oranı yüzde 55, asgari maktu vergi tutarı 0,0921 ve maktu vergi tutarı 0,8370 oldu. 500 gramı geçen ambalajlarda olan tütünlerde de aynı oran belirlendi.

Buna göre sarmalık kıyılmış tütünde geçerli ÖTV oranı yüzde 40'tan yüzde 55'e çıkarılırken bu ürünlerin maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Böylece, hem yüzde 63 ÖTV'ye oranına tabi sigaradan yüzde 40 ÖTV uygulanan sarmalık kıyılmış tütüne kayışın azaltılması hem de bu kayma nedeniyle oluşacak vergi kaybının azaltılması amaçlanıyor.

Diğer taraftan nispeten ucuz tütün kullanımı yoluyla gençlerin tütün mamullerine ulaşımının engellenmesi konusundaki mücadele kararlılığının da gösterilmesi hedefleniyor.

ÖTV MATRAHI NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi matrahı ürünlerden alınacak vergi miktarını belirlemede kullanılıyor. Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutar anlamına geliyor.

Yapılan düzenlemeyle düşük ve orta segmentteki telefonlarda vergi yükünün hafiflemesi bekleniyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...