Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Ocak 2022 09:43

Altın fiyatları faiz kıskacında! Çeyrek altın ve gram altın fiyatlarında son durum...

FED’in faiz kararı konuşulmaya devam ederken Ocak ayının son haftalarına doğru piyasalarda yine hareketlilik gözlemlendi. Altın, gram altın ve çeyrek altın fiyatları da sorgulanıyor. Küresel piyasalarda FED’in Mart ayında faizleri 50 baz puan artırabileceğine dair beklentiler vardı. Bu beklentilerle birlikte altın fiyatlarında değişimler oldu. Peki yatırımcıların yakından takip ettiği çeyrek altın ve gram altında son durum ne? İşte detaylar…

Altın fiyatları faiz kıskacında! Çeyrek altın ve gram altın fiyatlarında son durum...
altın fiyatları,gram altın,çeyrek altın,altın,ons altın,FED,faiz

Yatırımcıların merakla takip ettiği FED faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 - 0.25 aralığında sabit tutmuştu. Fed kararı sonrası Başkan Jerome Powell, basın toplantısında ekonominin daha fazla desteğe ihtiyacı kalmadığını ve mart ayında faiz artırma niyetinde olduklarını duyurmuştu. FED kararını açıkladıktan sonra tüm gözler dolar ve altına çevrildi. Ocak ayının son günlerinde altın ve dolar seviyeleri tekrar araştırıldı.

Altın fiyatları, FED’in beklenenden daha şahin bir yaklaşımla Mart ayında faizleri 50 baz puan artırabileceğine dair beklentilerle düşüşünü sürdürdü. Gram altın da küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki gerilemeyle düştü.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söyledi. Bostic, en olası senaryonun ise Mart ayından başlayarak 75 baz puanlık bir artırım olduğunu belirtti.

JEROME POWELL’İN AÇIKLAMASI

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” demişti.

‘TARİHSEL OLARAK İYİ PERFORMANS’

Guardian Gold Australia İş Geliştirme Uzmanı John Feeney, daha agresif bir sıkılaşmanın altın fiyatları üzerindeki baskıyı artıracağını fakat enflasyon yılın geri kalanında yüksek kalmaya devam ederse reel faizlerin tarihi düşük seviyelerde olacağını belirtti.

“Altın reel faizlerin düşük olduğunu ortamlarda tarihsel olarak iyi performans gösteriyor” diyen Feeney, altının sıkılaşma döngüsünde nasıl bir performans göstereceğini yakından takip edeceklerini dile getirdi.

ONS ALTIN

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başladı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, pazartesi sabahı 1.788 dolar civarında bulunuyor.

GRAM ALTIN

Gram altın Dolar/TL ’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın 780 TL seviyesinde işlem görüyor.

ÇEYREK ALTIN

Ocak ayının son günlerine doğru çeyrek altın fiyatları da sorgulanmaya başladı. Çeyrek altın da şu sıralar 1.276 seviyesinde işlem görüyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...