Tgrt Haber
09 Eylül 2021 17:17

Çin'den fırsat hamlesi: Taliban'a yardım yağdı

Çin Afganistan'da Taliban'a 31 milyon dolar değerinde gıda ve koronavirüs aşısı sağlayacak.

Çin'den fırsat hamlesi: Taliban'a yardım yağdı
Afganistan,,Taliban,,Çin,

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ülkesinin Afganistan'a 31 milyon dolarlık gıda, koronavirüs aşısı ve ilaç yardımı yapacağını açıkladı.

Dışişleri bakanının Pekin'deki toplantısında video bağlantısı aracılığıyla konuşan Vang, ABD ve müttefiklerinin Afgan halkına ekonomik ve insani yardım sağlama konusunda diğer tüm ülkelerden daha fazla yükümlü olduğunu söyledi. Pakistan, İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan mevkidaşları ile görüşen Çinli bakan, bu ülkelerden Afganistan ile iş birliği yapmalarını istedi. 

AFGANİSTAN İÇİN ÖNCELİK

Çinli liderler defalarca Çin'in koronavirüs aşılarını özellikle düşük gelirli ülkelerle dünyayla paylaşacağını söylemişler ve yetkililer daha önce Afganistan'ın öncelikli erişim için sıradaki birkaç ülke arasında olacağına söz vermişti. 

Çin, 15 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirerek 20 yıl sonra ülkede yeniden kontrolü sağlayan Taliban'la uzun süre önce ilişki kurmuştu. Temmuz ayında bir Taliban heyeti Pekin'de ağırlandı. Çinli yetkililer Taliban heyetine, ekonomik yardım vaadinde bulunmuş ancak Afganistan'ın "terör örgütleri için üs olarak kullanılmasına" izin verilmemesi gerektiğini de vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...