Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Eylül 2021 13:38

Çinli Evergrande için kritik gün: Hisseleri yüzde 32 prim yaptı

Çin'in borç batağındaki gayrimenkul devi Evergrande'nin 83,5 milyon dolarlık tahvil ödemesini bugün yapıp yapmayacağı hala belirsizliğini koruyor. Ancak şirketin temerrüt öncesinde 30 günlük daha zaman hakkı olduğu ifade ediliyor. Evergrande'nin hisseleri bugün yüzde 32 ile 2009’dan bu yana en sert yükselişe imza attı. Şirketin iştiraklerinin hisseleri de yükseldi. Öte yandan şirketin en büyük ikinci ortağı ise elindeki tüm hisseleri satacağını duyurdu.

Çinli Evergrande için kritik gün: Hisseleri yüzde 32 prim yaptı
evergrande,,Çin,

Çin'in zor durumdaki gayrimenkul geliştirme devi Evergrande Group'un  başkanı, dün gece Şirket'in yöneticileri ile yaptığı toplantıda, söz verilen konutların teslimatlarının ve varlık yönetim ürünlerinin itfalarının sağlanmasını istedi.

Evergrande başkanı yöneticilerine yaptığı konuşmada, inşaatların yeniden başlamasının önemine vurgu yaparken, varlık yönetim ürünlerinden alan  yatırımcıların ellerindeki ürünlerin bedellerini geri alabilmelerinin şirketin birinci önceliği olduğunu ifade etti.

Evergrande'nin geri ödemesini, itfasını yapması gereken varlık yönetim  ürünleri tutarı 40 milyar yuan (6 milyar dolar) olarak tahmin ediliyor.

TEMERRÜT ÖNCESİ 30 GÜNLÜK ZAMAN HAKKI VAR

Evergrande'nin bugün kupon ödeme süresi gelen 83,5 milyon dolarlık tahvil ödemesinin ödenip ödenmeyeceği belirsiz. Ancak ING tarafından hazırlanan raporda şirketin bugünkü tahvil ödemesinde temerrüt öncesi 30 günlük  zaman hakkı olduğu belirtildi. Çin'in likidite sorunları ile küresel piyasaların gündeminde olan  gayrimenkul şirketi Evergrande'nin bugün yurtdışı tahvilinde 83  milyon dolarlık kupon ödemesi buluyor.

ING, bu ödemenin bugün yapılamaması halinde şirketin temerrüt  açıklanması öncesinde 30 günlük hakkının olacağını belirtti. "Evergrande muhtemelen bu hakkı kullanarak zaman kazanacak" yorumu yaptı.

Evergrande'nin hisseleri bugün yüzde 32 ile 2009’dan bu yana en sert yükselişe imza attı. Şirketin iştiraklerinin hisseleri de yükseldi.

Dün Çin medyasında Çin hükümetinin Evergrande'yi kamu şirketi  olarak yeniden yapılandırmayı planladığı haberleri yer almıştı.

İKİNCİ BÜYÜK ORTAK HİSSELERİNİ SATACAK

Şirketin ikinci büyük ortağı olan Chinese Estates Holdings ise şu ana kadar 32 milyon dolar tutarında Evergrande hissesi sattığını ve elindeki tüm hisseleri satmayı planladığını bildirdi.

Hong Kong Borsası'na bildirimde bulunan Chinese Estates Holdings, Evergrande Group'taki son gelişmelerden duyulan endişe nedeniyle hisselerini satacağını belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar toplam 108,91 milyon hisse satıldı. Bunun Evergrande'nin sermayesine oranı yüzde 0,82. Satılan  hisselerden 32 milyon dolar gelir elde edildi. Tüm hisseler satılır ise Chinese Estates Holdings 1,22 milyar dolar civarında zarar yazacak.

10 Eylül tarihli verilere göre Chinese Estate Holdings'in Evergrande Group'ta yüzde 6,50 oranında payı bulunuyordu.

FITCH, ÇİN İÇİN 2021 YILI GSYH BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Fitch Ratings, Çin için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 8,4'ten yüzde 8,1'e indirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu, büyüme tahminini düşürmesine neden olarak Çin'in gayrimenkul sektöründeki yavaşlamanın iç talebe etkisini gösterdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...