Tgrt Haber
01 Şubat 2014 17:03

Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Ocak ayında gerçekleşen 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracatını, Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olduğunu açıklandı.

Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı
ocak, Ocak ayı ihracat rakamı , ihracat, cumuhuriyet tarihinin ihracat rekoru, Mehmet Büyükekşi

Başkan Mehmet Büyükekşi, ocak ayında gerçekleşen 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olduğunu açıkladı.Türkiye İhracatçılar Meclisi ocak ayı ihracat rakamlarını Gaziantep'te açıkladı. Buna göre Ocak ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 artışla 12 milyar 15 milyon dolar oldu. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin yüksek Ocak ayı ihracat rakamı oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 0,4 gerileyerek 152 milyar 401 milyon dolara indi.
HAZIR GİYİM LİDER
Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolar ile Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, otomotiv sektörü 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörümüz ise 1 milyar 404 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
EN FAZLA İHRACAT ARTIŞI TÜTÜNDE
Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64 ile tütün sektörü, yüzde 48 ile savunma ve havacılık sektörü, ve yüzde 40 ile süs bitkileri sektörü yakaladı.
EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Almanya'ya ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken, Irak'a ihracat yüzde 16, İngiltere'ye yüzde 18 artış gösterdi.
EN FAZLA İHRACATINI ARTIRAN SAKARYA
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran Sakarya oldu. Sakarya Ocak ayında ihracatını geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artırdı. Bu ili yüzde 17 ihracat artışı ile İzmir ve yüzde 14 ihracat artışı ile İstanbul takip etti.
2014 HEDEFİ YAKALANACAK
İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Umuyoruz ki geçici de olsa şu anda ülke gündemindeki negatif algılar sona erecek ve fırsatlarla dolu 2014 için, ekonomimize ve temel parametrelere odaklanmaya başlayacağız. Bizler dünyadaki bu olumlu beklentilerin ihracatımıza pozitif yansıyacağına inanıyoruz ve 2014 yılı ihracat hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımızı düşünüyoruz."dedi.
TL DEĞERİNİ ENİNDE SONUNDA BULACAK
Kurdaki dalgalanmanın FED kararları, Merkez Bankası politika ve açıklamaları ile güncel siyasi gelişmeler olmak üzere 3 nedeni olduğunu söyleyen Büyükekşi, TL ile ilgili şunları söyledi. "Merkez Bankasının bu kadar yüksek bir faiz artışı yapması başta KOBİ'ler olmak üzere tüm şirketlerin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda artıracak. Büyümede ve istihdamda yavaşlama olabileceğinden endişe ediyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, Merkez Bankası gelişen olaylar karşısınında zamanında daha proaktif davranmalı. Her halükarda, bu faiz artışının orta vadede piyasalardaki dalgalanmayı azaltarak ihracatçımızın önünü daha rahat görmesine yardım etmesini ümit ediyoruz. Bu noktada paniğe gerek olmadığına inanıyoruz. Kısa vadeli dalgalanmaların piyasaların doğasında olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyoruz. Türk Lirasının değerini "eninde sonunda" bulacağına da inanıyoruz. Bir noktayı önemle belirtmek istiyorum. Döviz kurunda bizim için seviyeden ziyade, öngörülebilirlik ve rekabetçilik önem taşıyor." Büyükekşi, döviz riski bulunan ihracatçılara kısa vadeli nakit akışına ve likidite yönetimine önem vermelerini tavsiye etti
"OKYANUSLARI AŞIP DEREDE BOĞULMAYALIM"
Büyükekşi ayrıca, "Türkiye özellikle son yıllarda büyük çabalarla elde ettiği kazanımları, belirsiz müdahalelerle kaybetmeyi hak etmiyor. Gündemimiz Ar-Ge, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olmalıyken, ne yazık ki biz enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcıyoruz. Halbuki bizim büyük resmi görmeye devam etmemiz gerekiyor. Okyanusları aşıp, derede boğulmayalım. Uzun vadeli hedeflerimize inanmaya, ve onların peşinden koşmaya devam edelim. İşte bu yüzden ülkemizin geleceğine yön veren ihracatçılara, işadamlarına büyük iş düşüyor." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...