Tgrt Haber
21 May 2022 17:37 - Güncelleme : 21 May 2022 17:50

Dalgalardan elektrik üretecek: Türkiye’nin fark atan projesi

Türkiye dünyada sadece 4 ülke tarafından üretilen DCS Kontrol Sistemlerini beşinci üreten ülke konumuna geliyor. TBMM KİT Komisyonu toplantısında çarpıcı bilgiler paylaşan EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz, ürünün EÜAŞ'ın santralleri içerisinde yaygınlaştırılacağını söyledi.

Dalgalardan elektrik üretecek: Türkiye’nin fark atan projesi
enerji,elektrik,dalga

Türkiye enerji sektöründe yerlileşme hamlelerini sürdürüyor. Süreci anlatan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz “Türkiye'de yüzde 100 dışa bağımlı olduğumuz bir alanda biz üretici ve teknoloji tedarikçisi konumuna geleceğiz." diye konuştu.

EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında dikkat çeken bilgiler paylaştı.

BEŞİNCİ ÜLKE OLACAĞIZ

EOS kısaltmasıyla kullandığımız otomasyon sistemi ilk kez Kepez II Hidroelektrik Santrali'nde başarılı bir şekilde 2020'de devreye alındı. 2021'de 5 hidroelektrik santralimize entegre edilen EOS'un, 2022'de 6 hidroelektrik santraline daha entegre edilmesi çalışmaları devam ediyor. Dünyada sadece 4 ülke tarafından üretilen DCS Kontrol S istemlerini (nükleer santral kontrol sistemi ancak Türkiye bunu şu anda hidroelektrik santrallerinde kullanıyor) beşinci üreten ülke konumuna getiren bir ürünü biz EÜAŞ'ın santralleri içerisinde yaygınlaştırmış olacağız.

Denizlerde doğal olarak meydana gelen dalgaların oluşturduğu itme gücünden yararlanılarak elektrik üretilmesi, bacasız termik santral uygulamalar gibi alanlarda çalışmalarımız sürüyor.

“Kendi jeneratör, türbin ve kontrol sistemlerini üreterek dünyanın 5 ülkesinden biri haline geldi.” diyen Alagöz, Türkiye’nin bu başarı öyküsünün nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Elektrik üretim santralleri için hayati öneme sahip türbin, jeneratör ve kontrol sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi sağlandı. Yıl sonunda Sarıyar Hasan Polatkan Santrali'nde yerli tribün montajı yapılacak. Bu yıl Ankara sınırları içinde jeneratör fabrikası açmayı planlıyoruz. Böylece, Türkiye'de yüzde 100 dışa bağımlı olduğumuz bir alanda biz üretici ve teknoloji tedarikçisi konumuna geleceğiz.

Kaynak: SABAH
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...