Tgrt Haber
29 May 2022 21:51 - Güncelleme : 29 May 2022 22:05

Kazalı aracını satanlar dikkat: Zararınızı kapatabilirsiniz! Değer kaybı tazminatı nedir, kimlere verilir?

Kaza geçiren araçlar satış aşamasında değerinden daha düşük fiyata satılıyor. Hasarlı trafik kazalarının ardından araçlar onarılmış dahi olsa hasarlı olarak kayıtlara geçiyor. Ancak değer kaybı tazminatı ile kazalarda kusurlu olmayan tarafın uğradığı maddi kayıp telafi ediliyor. Peki, değer kaybı tazminatı nasıl alınır, hangi araçlar için geçerli? İşte değer kaybı tazminatı hakkına bilmeniz gerekenler…

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Kazalı aracını satarken zarar etmemek için 'değer kaybı tazmianatı' hakkında her şeyi öğrenin.
araç,araba,kaza,tazminat,sigorta
Kazalı aracını satarken zarar etmemek için 'değer kaybı tazmianatı' hakkında her şeyi öğrenin.

Araba alım satım sırasında hasar kaydı olan araçlar daha ucuz fiyata satılır. Ancak birçok araç sahibinin gözünden haçan değer kaybı tazminatı ile kazanın kusurlu tarafı değilse maddi kaybı telafi edebilir. Peki değer kaybı tazminatı ne kadar? 

DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEDİR? 

Hasarlı araç sahipleri alım-satım yapmadan önce ''Değer kaybı tazminatı nedir?'' sorusunun cevabını arıyor. Değer kaybı; meydana gelen bir kaza sonrasında araçta oluşan hasar giderilmiş olsa dahi kazadan önceki hali ile kaza sonrası arasında oluşan maddi değerdeki azalmaya verilen isimdir. 
Hasar gören aracın kazayı yapmadan önceki ikinci el piyasasındaki değeri ile araç hasar kaydı oluştuktan sonraki aracın ikinci el piyasasında değeri arasında oluşan satış farkına ''değer kaybı'' denir.

Kazalı aracını satanlar dikkat: Zararınızı kapatabilirsiniz! Değer kaybı tazminatı nedir, kimlere verilir?

Bu durum aracın mükemmel bir şekilde onarılması ya da orijinal parça ile hasarın giderilmiş olması ile ortadan kalkmaz. Bu noktada önemli olan kaza sırasından hasarın karşı tarafın kusuru ile oluşmasıdır. Bu durumda aradaki maddi kaybı değer kaybı tazminatı ile kapatabilirsiniz. Değer kaybı tazminatı; aracın pert kaydının olması, önceki bir kazada işlem gören parçanın yeni bir kaza ile tekrar hasara uğramış olması, mini onarım ile giderilebilecek hasarlara sahip olması durumunda geçerli olmaz. Buna teminat dışı haller denir. 

DEĞER KAYBI TAZMİNATI NASIL BELİRLENİR? 

Değer kaybı tazminatına geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile standart hale getirildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), değer kaybı tazminatının hangi formüle göre hesaplanacağını, araçların piyasa değerine, kullanılmışlık düzeyine, kilometresine göre tazminat hesaplamasında hangi katsayıların kullanılacağını, hasar onarımında değişen parçanın değerinin nasıl hesaplanacağını tek tek belirledi. Bu liste ve formüller 4 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlandı.
DEĞER KAYBI TAZMİNATI HESAPLAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYIN! 

DEĞER KAYBI TAZMİNATI BAŞVURU NASIL YAPILIR? 

İkinci el araba satışı sırasından en merak edilen sorulardan birisi de ''Değer kaybı tazminatı başvuru nasıl yapılır?'' oldu. 

Kusurlu olmayan tarafın değer kaybı tazminatı talep edebilmesi için mutlaka sigorta şirketine başvurması gerekir. Sigorta Şirketine yapılan değer kaybı başvurusu neticesinde tarafınıza 15 gün içerisinde ret cevabı verilebileceği gibi yine 15 günlük süre zarfında sigorta şirketinin başvurunuza sessiz kalması da ret anlamına gelir. Hatta başvuru neticesinde uğranılan zararı karşılaması adına kısmi ödeme de sigorta şirketinden alınabilir. Kısmi ödeme almanız da değer kaybı talebi için hak aramanıza engel değildir.

Sigorta şirketine başvuru yolu tüketildikten sonra değer kaybı hakkınızı aramak için iki seçeneğiniz vardır. Bunlardan birincisi dava yolu, diğeri ise davaya alternatif olarak getirilmiş Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yoludur. Değer Kaybı tazminatının zaman aşımı süresi kaza tarihinden itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir.

DEĞER KAYBI TAZMİNATI HANGİ SÜRÜCÜLERE VERİLİR? 

Değer kaybı tazminatı, sigorta eksperi tarafından ayrıca düzenlenen bir değer kaybı raporu ile belirlenir. Değer kaybı tazminatı imkanından yararlanmak için sürücünün kusursuz olması yani hatanın karşı tarafta olması gereklidir. 

DEĞER KAYBI TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR? 

Kaza yapmış ancak kusurlu taraf olmayan araç sahipleri ''Değer kaybı tazminatı hesabı nasıl yapılır?'' sorusunun cevabını arıyor. 

Değer kaybı tazminatı; aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, kilometresi ve ticari amaçla kullanılıp kullanılmadığına göre hesaplanıyor. Değer kaybı hesaplanacak aracın piyasa değeri ise kaza itibariyle Türkiye Sigorta Birliği kasko araç değer listesindeki ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Piyasa Değer listesindeki araç gruplarına göre belirlenmiş bedellerin ortalaması alınarak hesaplanır.

Araç bedelinin anılan listelerin yalnızca birinde yer alması halinde doğrudan bu bedel esas alınır. Her iki listede de yer alamayan araçların piyasa değeri, araç değer araştırması yapılmak üzere sigorta ekspertizine götürülür. 

DEĞER KAYBI TAZMİNATI HANGİ ARAÇLAR İÇİN GEÇERLİDİR? 

Resmi Gazete’de yer alan bilgiye göre değer kaybı tazminatı; otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici, iş makinası, traktör, tarım makinası, özel amaçlı araç, römork, motorsiklet, tankerde geçerlidir. Peki kiralık araçlar için değer kaybı tazminatı başvuru yapılır mı? 

Evet, yapılabilir. Buna karşılık trafikten çekilen, hurdaya çıkmış araçlar için sigortadan değer kaybı tazminatı talep edilemez. 

HANGİ HASARLAR DEĞER KAYBI TAZMİNATI KAPSAMINA GİRER? 

Daha önce mini onarım ile basit kaporta, cam, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamında yapılan onarımlar için değer kaybı tazminatı talep edilmezken son düzenlemeye göre araçlardaki tüm hasarlar için değer kaybı tazminatı istenebiliyor. 

DEĞER KAYBI TAZMİNATI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Değer kaybı tazminatı başvuru için; kaza tespit tutanağı ve değer kaybı talep edilen araca ilişkin hasar ekspertiz raporu, hasar fotoğrafları, aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi ile sigorta şirketine bizzat ve yazılı olarak müracaat edilir.

Peki kaç kez değer kaybı tazminatı başvuru yapılır? Her kaza sonrası değer kaybı tazminatı için başvurma hakkınız var.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...