Tgrt Haber
21 Şubat 2023 10:58 - Güncelleme : 21 Şubat 2023 11:21

Depremi fırsat bildiler, ucuz evlerin peşine düştüler! Uzmanlar uyardı: Malınızı mülkünüzü satmayın

1999'da deprem ortamından yararlanarak Yeşilköy ve Tuzla gibi bölgelerden ucuza arazi satın alan fırsatçılar yine devrede. Bazı uyanıklar Hatay ve Kahramanmaraş gibi deprem bölgelerinde kamulaştırma öncesi arsa ve ev gibi gayrimenkulleri ‘yok pahasına’ almak için harekete geçti. Uzmanlar ise vatandaşlara seslenerek fırsatçıların 6 ay, 1 yıl geçince ucuza kapattıkları bu evleri ve mülkleri çok ciddi paralara satacakları konusunda uyarıyor.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
Depremi fırsat bildiler, ucuz evlerin peşine düştüler! Uzmanlar uyardı: Malınızı mülkünüzü satmayın
deprem,emlak fırsatçıkları,hatay

Türkiye depremin yaralarını sarmaya devam ederken fırsatçılar da boş durmuyor. Kısa süre önce Malatya, Adıyaman ve Hatay köylerine giderek hayvanlarını bakamayacak durumda olan çiftçilerinden hayvanlarını ucuza almaya çalışan tüccarlar türedi.  Bir süredir yapılan şikayetlere göre bölge emlak fırsatçılarının da meskeni oldu. Deprem alanlarında 3-4 ay sonra yeniden yapılaşmanın başlaması bekleniyor. Uyanıklar ise kamulaştırma öncesi henüz depremin travmasını atlatamamış kişilerden mülklerini neredeyse yok pahasına alarak sonraki süreçte yüksek meblağlara satmak için bölgeye gidiyor. 

TRAVMA GEÇMEDEN SATIŞ KARARI VERİLMEMELİ

Uzmanlar, travma sürecinde sağlıklı karar verilmesinin zor olduğuna dikkat çekerek, bu dönemde özellikle gayrimenkul alım-satım kararı verilmemesi uyarısında bulunuyor. Depremin yarattığı psikolojik etkiden dolayı insanların ortamdan uzaklaşmak isteyerek mülklerini elden çıkarabildiğini belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, bu noktada da fırsatçıların devreye girip çok ucuz fiyatlar verdiğini belirtti.

GÖLCÜK DEPREMİNDE DE ORTAYA ÇIKTILAR

“Bunun örneklerini Gölcük depremi sonrasında Avcılar’da, Kadıköy’de, Tuzla’da yaşadık. Mülkler ‘yok pahasına’ satıldı” diyen Akdoğan, şu anda bölgede münferit yaşanan bu durumun zamanla büyük alım gruplarına dönüşebileceği uyarısı yapıyor. Afetler sonrasında insanların panikle hareket ettiği için bu dönemlerde fırsatçıların ortaya çıktığını vurgulayan Emlak ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran da gayrimenkulleri değerinin çok altında fiyatlarla almaya çalışan grupların olacağını söyledi.

“MÜLKÜMÜ SATMALI MIYIM?”

Başaran, bölgeden “mülkümü satmalı mıyım” tarzında telefonlar aldığını da ekledi. Başaran, “Bu dönemlerde önce dedikodu çıkarılır, sonra fırsatçılar bu mülkleri çok ucuza alır. Aradan 6 ay, 1 yıl geçince de ucuza kapattıkları bu evleri, mülkleri çok ciddi paralara satarlar” diye konuştu. Mert Başaran, 1999 Marmara depremi sonrasında benzer durumun Avcılar, Yeşilköy gibi bölgelerde yaşandığına işaret etti. Yaraların sarılmasıyla bölgede konut talebinin artacağını ifade eden Başaran, şunları söyledi: “Yeniden inşa ile birlikte birçok yer kamulaştırılacak. Dolayısıyla bölge insanının mülkünü fırsatçılara kaptırmaması gerekiyor.” Bu dönemde mülk satışı kararı vermenin doğru olmayacağını dile getiren Hakan Akdoğan, “Böyle dönemlerde bekleyip sağlıklı bir analiz yaptıktan sonra alım-satım kararı vermek en doğrusu” dedi.

SATIŞ KARARI İÇİN 1-2 AY BEKLENMELİ

Türkiye Psikiyatri Derneği Bilişsel Davranışçı Terapi Çalışma Grubu Koordinatörü Psikiyatrist Doç. Dr. Çağdaş Öykü Meriç: “Deprem büyük acılara neden oldu. Kaçınılmaz bir şekilde ruhsal travmalar ve yaralar da bu afete eşlik etti, etmeye devam edecek. Bu büyük zorluk ve acıların ruhsal etkileri de maalesef kötü niyetli kişiler için fırsatlar, deprem mağdurları içinse riskler barındırıyor. Mağdurlar, depremi hatırlatan, sıkıntı veren anılar, düşünceler ya da duygulardan kaçınmaya ya da bunlardan uzak durmaya çabalar. Bu nedenle bu duyguları tekrar yaşamamak için, bunları hatırlatan anımsatıcılardan uzak durmaya çalışırlar. Bu uzak durma çabası nedeniyle uzun yıllar boyunca emek vererek elde ettikleri ya da sahip oldukları işyerleri, arazileri, makinelerini elden çıkarma, kurtulma isteği hissetmeleri ruhsal travmanın beklenen etkilerindendir. Öncelikle yapmamız gereken travmanın böyle etkilerinin olabileceğinin farkında olmaktır. Yani travma ruhsal ve bedensel acı ve ızdırapla bizleri olayın gerçekleştiği yerlerden kaçınmaya doğru itme eğilimde olacaktır. Bu da kararları yanlı bir şekilde almamamıza yani sonradan pişman olunabilecek kararlar almaya neden olabilir. O nedenle özellikle ilk 1-2 ay, eğer ruhsal rahatsızlık belirtileri devam ediyorsa toparlanana kadar ciddi kararları ertelemek faydalı olacaktır.”

"TOPRAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yaşanılan büyük felaket nedeniyle şartların zorlaştığını söyledi. Savaş, “Geçici olarak memleketinden ayrılmak zorunda kalan hemşerilerimizin dönmeleri için uygun şartları sağlamak boynumuzun borcu. Unutmayalım bu ayrılış geçici, o yüzden toprağımıza mülkümüze sahip çıkalım. Topraklarınızı, malınızı, mülkünüzü satmayın. Bizlere miras kalan bu topraklar bizi bu şehrin geleceğinde söz sahibi yapmaya devam ettirecek. Bizim köklerimiz bu şehirde, asla bu şehri terk etmeyeceğiz. Atatürk'ün emaneti şehrimizi yeniden Türkiye’nin göz bebeği yapacağız. Hatay’ı yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...