Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ekim 2021 10:04

Dijital Türk Lirası için tarih belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda Dijital Türk Lirası’nın 2022 yılında uygulamaya konulacağı bildirildi.

Dijital Türk Lirası için tarih belli oldu
Türk Lirası,,Dijital türk Lirası,

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın mart ayında açıkladığı ekonomi reform takviminde de Dijital Lira'nın hukuki altyapısının oluşturulması ve dijital bankacılık lisanslamalarına imkan tanıyan düzenlemenin yürürlüğe girmesi hedefi 31 Aralık 2021 olarak belirlenmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu da dijital paralarla ilgili çalışmaların yoğunlukla devam ettiğini belirtmiş, eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlayacaklarını açıklamıştı.

Hatta TCMB ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalayarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda dijital Türk Lirası için tarih açıklandı. Buna göre blokzincir tabanlı dijital Türk lirasının 2022 yılında uygulamaya konulacağı ifade edildi.

ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın çalışmasıyla ortaya konan Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi birinci faz pilot bulguları doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı ileri aşama pilot testlerin yapılacağı da raporda dile getirildi.

Mevcut ve ileri teknolojilerin dijital Türk lirası gereksinimlerine uygunluklarına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının sürdürüleceği belirtilirken, programlanabilir para ve çevrim dışı ödemeler kayman servislerine yönelik teknolojik altyapı oluşturularak araştırma, geliştirme ve test çalışmalarının yapılacağı vurgulandı.

Programda dijital Türk lirası sisteminin ilgili diğer sistemlerle entegrasyon çalışmalarına da başlanacağı ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...