Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Eylül 2015 17:21

Dikkat! 3,5 milyon kişi işsiz kalacak

Avrupa Birliği`nin (AB) Çin`e serbest piyasa statüsü tanımasının 3,5 milyon Avrupalı`yı işsiz bırakabileceği bildirildi.

Dikkat! 3,5 milyon kişi işsiz kalacak
işsizlik,ab,çin,

 

Ekonomi Politikaları Enstitüsünün araştırmasına göre, AB'nin Çin'e "serbest piyasa statüsü" tanıması durumunda Birlik'te yaklaşık 3,5 milyon kişinin işsiz kalacağı öngörülüyor.
Çin'e serbest piyasa statüsü verilmesiyle AB'nin bu ülkeye uygulayabileceği gümrük vergilerinin zorunlu olarak azalacağına dikkati çeken çalışmada, bu durumda Çinli firmaların ucuz ürünlerle Avrupa piyasalarını ele geçireceği kaydedildi.
Araştırmada, AB firmalarının, Çin ürünleriyle maliyet ve fiyat açısından rekabet edemeyeceği belirtilerek, Çin'e sağlanacak serbest piyasa statüsünün yıllık maliyetinin 228 milyar avroyu bulabileceği, bunun da AB milli gelirinde yüzde 2 düşüşe sebep olacağı vurgulandı.
Bu durumdan en fazla sanayi sektörünün etkileneceğini öngören araştırmada, özellikle tekstil ve giyim sektöründe çalışan 1,5 milyon kişinin işsiz kalabileceği ifade edildi.
Çalışmada, bilgisayar, elektronik, mobilya ve demir-çelik sektörlerinin de Çin'e serbest piyasa statüsü tanınmasından zarar göreceği, Almanya'da 639 bin, İtalya'da 416 bin, İngiltere'de 386 bin ve Fransa'da 366 bin çalışanın risk altında kalacağı tespitine yer verildi.
Verilere göre, AB'nin Çin'den ithalatı son 15 yıldır önemli miktarda artıyor. Bu yıl sonunda da AB'nin Çin'den ithalatının yıllık 360 milyar avroya ulaşması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...