Tgrt Haber
15 Nisan 2016 11:56

Dikkat! 'Çek'te karekod zorunluluğu yolda

Geçen yıl isteğe bağlı başlatılan karekodlu çek uygulaması zorunlu hale getiriliyor. Uygulama sayesinde çeki alan, sahte olup olmadığını, çeki verenin finansal geçmişini ve kişinin kesilen çeklerinin ödenme takvimini görebilecek.

Dikkat! 'Çek'te karekod zorunluluğu yolda
çek,karekod,

İŞ dünyasının uzun süredir talep ettiği ödenmeyen çeklere ilişkin yeni düzenleme geliyor. 2015 yılının ille 11 aylık döneminde paraI sal tutarı 24.7 milyar TL'yi bu lan 701 bin çek için karşılıksız işlemi yapılırken, reel sektörün mağduriyeti giderilecek adım atılıyor. Karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla geçen yıl 15 Haziran'da isteğe bağlı başlatılan karekodlu çek uygulaması zorunlu hale getiriliyor. 
 Uygulama sayesinde çeki alan sahte olup olmadığını, çeki verenin finansal geçmişini, son bir yıl içinde kesilen çeklerin miktar ve ödenme takvimini görebilecek. 0 ile 1.000 arasında verilecek puan sonrasında çeki alıp almama kişinin yine kendi takdirinde olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini belirterek "Çekte şirketlerin MERNİS numarası ve karekodu olacak. Çeke de itibar getirerek piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız" dedi. 
 
 2017 BAŞINDA YÜRÜRLÜKTE OLACAK
 
Edinilen bilgilere göre uygulamanın başlayacağı tarih henüz netleşmese de en geç 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale getiriGumruk ve Ticaret Bakanı Bülent Tufenkcı, Malatya Organize Sanayi Bölgesindeki ıs adamlarıyla bir araya geldi. Bakan Tufenkcl, toplantının ardından Organize Sanayi Bolgesfndekı bir ıs yerinin acılısına katılarak pasta kesti. 
 
leceği belirtiliyor. Hafta sonu Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu'nda konuyla ilgili çalışma yapılarak düzenlemeye son şekli verilecek. 
 
Sonrasında Meclis süreci başlayacak. Kişiye özel finansal bilgileri herkesin görebileceğine dikkat çeken Bakanlık kaynakları, iş dünyası temsilcilerine basiretli tüccar gibi davranmaları tavsiyesinde bulunuyor. Riskin her zaman olduğuna dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi "Kişinin çek geçmişi ortada olacak. En fazla ne kadarlık çek kesmiş, ne kadarını zamanında ödemiş, ne kadarlık çekinin arkası yazılmış onu görebilecek. Burada basiretli tüccar gibi davranması gerekiyor. Daha önce ortalama 100 bin TL'lik çek kesen birisi 1-2 milyon liralık kesiyorsa buna da dikkat edecek" diye konuştu. 
 
SİGORTA FORMÜLÜ
 
Ekonomi yönetiminin çekte karekod zorunluluğunu getirmeye yönelik çalışması devam ederken iş dünyası temsilcileri ise karşılıksız çek nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi için farklı formüller öneriyor. Çek Kanunu'ndaki cezai yaptırımlann kaldırılmasından sonra karşılıksız çek sayısının arttığını belirten bir Oda Başkanı "Karşılıksız çek artışı nedeniyle tahsilat oranı düştü. Artan vadeler işletme sermayesi ihtiyacını doğuruyor. Burada da çözüm, ticari alacak sigortasıyla entegre çalışacak finansman seçeneklerinde yatıyor. 
 
Alacakları sigortalanmış firmaların ilgili alacaklarını ihtiyaçlan çerçevesinde banka ve faktoring şirketleri nezdinde iskonto etmeleri hem sektörün sağlıklı büyümesine hem de ihtiyaçların en doğru yöntemle karşılanmasına olanak sağlıyor" tespitini yapıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...