Tgrt Haber
18 Eylül 2015 07:00

Doğu ve Güneydoğu‘ya ‘nokta atışı‘ teşvik geliyor

HÜKÜMET, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ne yapılacak teşvik için kolları sıvadı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bu teşvikin sonbaharda, Kasım ayında açıklanacağını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu‘ya ‘nokta atışı‘ teşvik geliyor
teşvik, doğu,

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya teşvik vermeye hazırlanıyor. Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Sonbaharda il il yapacağımız bu teşvik, özellikle tekstil üzerine olacak" dedi. HÜKÜMET, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ne yapılacak teşvik için kolları sıvadı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bu teşvikin sonbaharda, kasım ayında açıklanacağını söyledi. Zeybekci, “İl il yapılacak bu teşvik, özellikle tekstil ve konfeksiyon üzerine olacak” dedi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Bakan Zeybekci soruları yanıtladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özel bir teşvik verilip verilmeyeceği sorulan Zeybekci, şunları kaydetti:

'YAPMAYIZ' DEDİĞİMİZİ YAPACAĞIZ

"Doğu ve Güneydoğu'nun maalesef şanssızlıkları devam ediyor. Bir dönem hakikaten çok iyi bir noktaya gelmiştik. Van, Tunceli, Bitlis, Diyarbakır oralara yönelik çalışmalar yapmıştık. Kasım ya da sonbahara doğru nokta atışı, hedefe yönelik birebir teşvikimiz geliyor. Şu anda planladığımız nokta atışlarımız var. Bunları da bir noktaya getirdik. Özellikle tekstil ve konfeksiyon üzerine yaptığımız bir çalışma var. Şu zamana kadar yapmayız dediğimiz şeyi yapacağımız bir alan orası. İl il yapılacak bu teşvik. Diğer sektörleri de kapsayacak bir teşvik olacak."

HİÇBİR NEGATİF ARIZAMIZ YOK

Döviz kurundaki artışın nedeni de sorulan Zeybekci, şunları söyledi: "Türkiye’de dövizin değerini bu noktaya getirecek olan hiçbir negatife gidiş olmadı. Cari açıkta iyileşme var. Açıklanan son büyüme verisi, dünyanın en iyi 7. büyümesi. Yapısal anlamda Türkiye'nin hiçbir negatif arızası, gidişi olmadı, pozitife doğru gidişi vardı. Dövizde Mayıs 2015'ten itibaren ayrışmaya başladık. 7 Haziran seçimlerinin sonuçları net olarak görülmeye başlayınca TL'nin değerinde ayrışmaya başladık."

8 milyar $ 'gereksiz ithalat'

BAKANLIK olarak 40 milyar dolarlık bir ithalata ekstra önlemler getirdiklerini belirten Zeybekci, "Haksız rekabet oluşturuyordu. Burada 8 milyar doların üzerinde ithal etmesek hiçbir şey kaybetmeyeceğimiz ürün grupları var. Bunlar ayakkabı, mobilya, duvar kağıtları, saraciye, el aletleri, elektrik elektronik aletler, güvenlik camı, porselen gibi ürünlerden oluşuyor. Bir yılda ayakkabı sektörüne 400 milyon dolarlık yeni üretim imkanı sağlanacak" dedi.

'Yandım bittim' halimiz yok

BAKAN Zeybekci, kurda yaşanan yükselişle ilgili değerlendirmelerine de şöyle devam etti: "Her gün gelen şehit, bomba haberleriyle piyasalarda oynaklık kendiliğinden ortaya çıkıyor. Özel sektörün biz kendi tedbirini ne kadar aldığını da bilmiyoruz. Türkiye’nin 190 milyar doların üzerinde bir döviz tevdiat hesaplarında parası var. Türkiye'yi toplam bir şirket olarak gördüğümüz zaman, ekstra faiz ödemesini gerektirecek, tefeciye gidecek, 3 ay sonra yandım bittim diyecek bir görüntüsü yok."

Fırtına demek haksızlık

Döviz kurundaki dalgalanmalara ‘fırtına’ denmesini çok büyük haksızlık olarak gördüğünü vurgulayan Zeybekci, “Bütçe disiplininden, kamu mali disiplininden ayrılmadık. Son zamanlarda memur zamları oldu ama Türkiye bunu tölere edebilir. Asıl tehlike bizim büyümemizin aşağı gitmesi, işsizlerin artması, sanayi üretim endeksinin aşağı gitmesi olur” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...