Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Ekim 2016 07:31

Doğu’ya 2 dev proje

Karadeniz yaylaları ile Doğu’da çığ tehlikesine karşı dağlar setlerle örülürken, ‘tüneller ülkesi’ Türkiye’nin Artvin-Erzurum yolundaki tehlikeli virajları da yeni geçitle aşılıyor...

Doğu’ya 2 dev proje
proje, doğu

Son yıllarda ‘aşılmaz’ denilen dağlar tünelle geçildi, kara ve demir yolları en ulaşılmaz yerlere kadar gitti. Hükümetin iki ayrı bakanlığından iki ayrı proje çalışması daha açıklandı. İlki Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan. Bakanlık, son 5 yılda bitirdiği 7 adet çığ önleme projesine 7 tane daha ekleyeceklerini açıkladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, özellikle Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde topografyadaki eğim sebebiyle daha fazla çığ olayı yaşandığını belirterek, “Arşivlere göre son yüzyılda Türkiye’de 219 çığ vakası meydana geldi ve 201 kişi hayatını kaybetti. Doğu Karadeniz, hem yerleşim alanı hem de sanayi ve turistik tesisler bakımından yoğun olduğundan, çığda can ve mal kaybı riski artıyor. Bu sebeple önceliği bu bölgeye verdik. Yeni projelerimizi hızla tamamlayacağız” dedi.
İhalesi 18 Kasım’da yapılacak olan bir başka proje ise aşılması zor dağlarla zor virajları düz yola dönüştürecek bir proje. Yapılacak tünelle Erzurum-Artvin kara yolundaki dik yamaçlarla keskin virajların, özellikle kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olması önlenecek. Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, “1160 metre rakımdaki Pirankayalar Dağı’ndaki geçit tehlike arz ediyor. Ciddi kazalar, kaya düşmeleri en sık yaşadığımız tehlikelerden. Bu tehlike bitecek, yol ölüm saçmayacak” dedi. 

Doğu’ya 2 dev proje

Dağa 2246 metre tünel

Türkiye-Gürcistan güzergâhındaki Erzurum-Artvin kara yolunda dik yokuşlarının yanı sıra keskin virajlarıyla özellikle kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan “Pirinkayalar Geçidi”ne 2 bin 246 metre tünel yapılacak. Erzurum’u, Türkiye’nin en ‘sakin’ kentlerinden Uzundere ilçesi üzerinden Artvin’e bağlayacak yoldaki tehlikeyi bitirecek olan tünel için ihale 18 Kasım’da yapılacak. Tünel sayesinde, Cittlaslow İcra Kurulu’nca ‘sakin şehirler’ ağına kabul edilen Uzundere’deki Tortum Gölü, Tortum Şelalesi, Yedi Göller ve Öşvank Kilisesi gibi tarihi ve turistik yerleri ziyaret edecek olan turistlerin ilçe ve Türk ekonomisine katkı vermesi bekleniyor. Tünelle birlikte çevredeki yolların da iyileştirileceğini söyleyen Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, “Yol ölüm saçmayacak. Özellikle ağır tonajlı araçlar için, Gürcistan’dan kafilelerle gelip Öşvank Manastırı’nı ziyaret eden turistlerin sayısı artacak” diye konuştu.

Doğu’ya 2 dev proje

Çığ için set çekiliyor

Kış turizminin gelişmesi, kayak merkezlerinde insan hareketliliğinin artması, bakanlığın çalışmalarını artırdı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yaptığı çalışmalarla son 5 yılda 7 adet çığ projesini tamamladı. Tamamlanan projeler sayesinde çığ olaylarında verilen kayıplar en aza indirildi. Çığların taş, kaya, ağaç ve dalları derelere taşımasından dolayı taşkınların da arttığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Son 5 yılda 14 adet Çığ Kontrol Projesi’nden 7’sini tamamladık. Bunlar,  Trabzon-Karaçam, Erzurum-Tortum Peynirli Köyü, Erzurum-İspir Başyurt Köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya Mevkii, Trabzon-Uzungöl Kanlıyatak, Kalestel ve Balastal. Bu yıl Trabzon-Karaçam’da çığ kontrol projeleri. Diğerleri Rize-Ayder-Huser Yaylası, Trabzon-Uzungöl-Yaylaönü, Rize- Yukarı Kavron, Trabzon-Yukarı Dursoğlu, Trabzon-Araklı Yetimoğlu ile Erzurum Çığ Kontrol projeleri olacak. Bunlar hızla devreye alınacak” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...