Tgrt Haber
21 Ocak 2014 20:15

Dolandırıcılar Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne de el attı

Gelir İdaresi’nin internet sayfasının görüntülerini taklit eden dolandırıcılar, ödeme yapmak isteyen vatandaşları mağdur ediyor.

Dolandırıcılar Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne de el attı
MTV, Temmuz, Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Maliye Bakanlığı,

MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ödeme hesaplama ve sorgulama tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. MTV Motorlu Taşıtlar Vergisi) hesaplama ve ödeme MTV ödemesinde son gün ne zaman?  MTV ilk taksit ödemesi 2 Ocak'ta başladı ve Ocak ayının sonuna kadar devam edecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ikinci taksit ödemeleri ise temmuz ayında yapılacak. MTV'nin ilk taksidi bankalar ya da Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni tahsile yetkili vergi dairelerine yatırılabilecek. MTV, kredi kartı ile de tahsil edilebilecek. Maliye Bakanlığı, 2013'te uygulanan MTV miktarlarını, bu yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranı (yüzde 3,93) oranında artırdı. Söz konusu artırımdan sonra, 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3'e kadar olan otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi, 537 liraya çıktı. Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 859 liraya yükseldi. Motor silindir hacmi 4001 cm3'ün üzerindekilerin vergisi ise 19 bin 541 lira oldu. Aynı yaş grubundaki motosikletlerin vergisi de 102 lira ile bin 298 lira arasında olacak. 1-6 yaş arasındaki minibüslerin vergisi 644 lira, panelvan ve motorlu karavanların vergisi 859-bin 298 lira, otobüs ve benzerlerinin bin 623-2 bin 598 lira, kamyonet, kamyon, çekici ve benzerlerinin vergileri ise 579-2 bin 925 lira arasında uygulanacak. Yeni tarifeye göre, 1-3 yaş arasındaki uçak ve helikopterlerin vergisi de 10 bin 853-43 bin 431 lira arasında değişecek.
MTV vurguncuları işbaşı yaptı
Yaklaşık 17 milyon araç sahibi bu ay sonuna kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) ödemeye çalışırken, dolandırıcılar yine sahnedeki yerini aldı. Çok sayıda dolandırıcının?Gelir?İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasının görüntülerini taklit ederek araç sahiplerini mağdur ettiği ortaya çıktı. GİB konuyu emniyete bildirirken, yetkililer bu ay MTV’nin ilk taksitini ödeyecek olanların dikkatli davranması gerektiğine dikkat çekiyor. Maliye kaynakları, internetten MTV ödemeleri yapılırken İdare’nin internet sitesinin tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 17 milyon araç için yılda iki defa MTV ödemesi gerçekleştiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’na sitenin bilgisi verilirken, bu olayın dolandırıcılık olayından farklı olmadığına dikkat çeken Maliye kaynakları, geçmişte de benzer girişimlerin olduğunu hatırlattı. Dolandırıcılığa teşebbüs edenlere yönelik cezai yaptırım uygulanacak.
Gelir İdaresi uyarıda bulundu
Gelir İdaresi’nin internet sayfasını taklit eden bazı sitelerin vatandaşı mağdur etmesinin üzerine GİB’den vatandaşa ‘dikkatli olun’ uyarısı yapıldı. ‘Motorlu Taşıtlar Vergisinin İnternetten Kredi Kartı ile Ödenmesine İlişkin’ başlıklı duyuruda şu ifadeler yer alıyor: “İnternet Vergi Dairesi ekranlarını kullanarak Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme formu bulunduran, Başkanlığımız internet sayfası görüntülerinin taklit edildiği www.trafikcezaodemesi.com benzeri tüm adreslerin Başkanlığımızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.” Duyuruda, vatandaşların araç vergilerini öderken mağduriyet yaşamamaları için MTV’li kredi kartı ile ‘www.gib.gov.tr’ adresinden ödenmesi gerektiğine dikkat çekildi.
MTV ödemesi son gün 31 Ocak
GİB'nin internet sitesinden yapılan duyuruda, muhtemel yoğunluktan etkilenmemek için mükelleflerin ödemeleri son güne bırakmamaları gerektiği belirtildi.
Duyuruya göre, MTV mükellefleri 2014 yılı birinci taksit ödemelerini; kredi kartı ile Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (www.gib.gov.tr) internet sayfasında, anlaşmalı bankaların internet bankacılığı kullanarak veya banka şubelerine başvurarak, MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu vergi dairesi müdürlükleri veya MTV tahsile yetkili diğer vergi dairesi müdürlüklerine başvurarak yapabilecek. Ayrıca internet bankacılığı kullanıcısı olmaksızın Denizbank, Finansbank veya Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Akbank'ın internet siteleri üzerinden kredi kartlarıyla da ödeme yapılabilecek.
Fazla MTV Ödediyseniz Geri İsteyin
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Hakan Tokbaş, indirimli Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulamasına ilişkin, "MTV'lerinizi öderken indirime hak kazanıp kazanmadığınızı kontrol edin, 4 yaşındaki 1800 motor üstü araç için 654 lira, 4000 motor üstü araç için ise 4 bin 344 lira fazladan vergi ödüyor olabilirsiniz" dedi.
1 OCAK 2005'TE UYGULAMA BAŞLADI
Tokbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MTV Kanunu 5. maddesine dayanılarak çıkarılan 14 Aralık 2004 tarihli 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulukararı gereğince 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere indirimli MTV uygulaması başlatıldığını anımsattı.
"BAŞVURUYU ARAÇ SAHİPLERİ YAPMALI"
Uygulama kapsamında otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri araç bakımları için ödenecek vergi tutarlarının, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşması halinde MTV'nin bir alt kademedeki aynı yaş grubundaki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacağına dikkati çeken Tokbaş, başvuruyu araç sahibinin yapması gerektiğini söyledi.
SON 5 YILIN MTV'LERİ KONTROL EDİLMELİ
Tokbaş, Vergi Dairesi'nin kendiliğinden inceleme yapma yetkisine sahip olmadığını savunarak, bu uygulama için 5 yıllık zaman aşımı öngörüldüğünü, son 5 yıla ait ödenen bütün MTV'lerin gözden geçirilmesinde fayda olacağını dile getirdi.
"İNDİRİMLERİN KONTROL EDİLMESİ LAZIM"
Özellikle 1801 santimetreküp ve daha yukarı motor hacmine sahip 4-11 yaş arası yüz binlerce otomobilin önemli bir kısmının fazladan MTV ödediğine dikkati çeken Tokbaş, "MTV'lerinizi öderken indirime hak kazanıp kazanmadığınızı kontrol edin, 4 yaşındaki 1800 motor üstü araç için 654 lira, 4000 motor üstü araç için ise 4 bin 344 lira fazladan vergi ödüyor olabilirsiniz" ifadesini kullandı.
"2014 YILI KASKO DEĞERLERİNİ KONTROL EDİN"
Tokbaş, mağduriyetin yaşanmaması için araç sahiplerinin araçlarının 2014 yılı kasko değeri hakkında bilgi edinmesi gerektiğini vurgulayarak, 2008-2013 yıllarındaki kasko değerini tek tek tespit ederek not etmeleri gerektiğini kaydetti. 2008-2014 yıllarındaki araçlar için ödenen MTV'nin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Tokbaş, "Son olarak bütün yıllara ait MTV ile kasko sigortası değerini tek tek karşılaştırın. Eğer bir yıla ait ödediğiniz MTV, aracınızın kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini geçiyorsa bir alt kademeden ödemeniz gereken MTV'yi o yıl için fazla ödediniz demektir" şeklinde konuştu.
ARAÇ SAHİPLERİNE ÖNERİLER
Tokbaş, araç sahiplerine şu tavsiyelerde bulundu: "Örneğin; 1900 santimetreküp motor hacmine sahip 4 yaşında (2011 model) bir aracınız var. Aracınızın 2014 MTV'si bin 839 TL'dir. Eğer aracınızın kasko değeri 36 bin 780 TL'den daha az ise aracınızın kasko değerinin yüzde 5'i ödediğiniz MTV miktarından daha az demektir. Bu durumda indirimli MTV uygulamasına hak kazanmış bulunmaktasınız. Yani, bin 839 TL yerine bir alt kademede bulunan bin 185 TL tutarındaki MTV'yi ödeyerek 654 lira daha az vergi ödemelisiniz. Yine 2011 model 4 yaşında 4001 motor ve üstünde bir aracınız olsun. Bu aracın 2014 MTV'si 14 bin 654 TL'dir. Halbuki aracınızın kasko değeri 293 bin 80 TL'den az ise aynı yaş grubunda bir alt kademede bulunan 10 bin 310 TL değerinde tutar ödemelisiniz. Yani 4 yaşında 4001 motor ve üstü araç sahiplerinden bazıları, bu indirim hesabıyla tam olarak 4 bin 344 TL daha az vergi Ödemiş olacaklardır. Bu aşamalardan sonra, 2009-2014 yıllarında fazla ödediğiniz bir MTV tespit ederseniz, en yakın yetkili sigorta acentesine başvurarak aracınız için kasko değer bildirim formu düzenlenmesini talep edin. Son olarak, yetkili acente şirketinden aldığınız formla birlikte bağlı bulunduğunuz vergi dairesine düzeltme dilekçenizle başvurunuzu yapabilirsiniz."

Dolandırıcılar Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne de el attı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...