Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Aralık 2021 09:06

Dolar 14 lirayı geçti! Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Dolar fiyatı ile ilgili son dakika gelişmeleri ve uzmanların dolar tahmini yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Döviz kurları Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapıp yapmayacağına odaklanırken dolar 14 lirayı geçerek yeni rekorunu kırdı. 13 Aralık Pazartesi günü yatırımcılar, “dolar bugün kaç TL? Düşecek mi yükselecek mi?” sorularına cevap ararken İslam Memiş’ten kritik uyarılar geldi. İşte piyasalarda son durum…

Dolar 14 lirayı geçti! Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında
dolar,TCMB,faiz,Merkez Bankası,Türk Lirası

Dolar/TL kuru ay başında 13,95 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sağlıksız fiyat hareketi gerekçesiyle iki defa döviz satışıyla müdahale etmişti. Merkez Bankası’nın piyasaya ne kadar müdahale ettiğiyle alakalı henüz resmi bir açıklama yapılmasa da etkisinin sınırlı olduğu gözlemlendi. .

Ancak geride bıraktığımız haftada boyunca 13,80 seviyelerinde bulunan dolar/TL kuru cuma günü 13,96'nın üzerini görerek yeniden rekor kırdı. Bu gelişme ile Merkez Bankası'ndan dövize 3. müdahale geldi. Yapılan açıklamada, "Sağlıksız fiyat oluşumlarından dolayı satım yönünde müdahale edilmekte" denildi.

Dolar 14 lirayı geçti! Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Öte yandan dolar endeksi ise ABD enflasyon verisinin beklentilere paralel gelmesiyle büyük oranda değişmedi. Endeks bugün artış yaşamış olsa da Omicron’a yönelik iyimserlikten dolayı güçlü olan risk iştahı ile baskı altında kaldı ve 96,17 seviyelerinde hareket ediyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK Mİ?

Yurt içinde ise bir diğer önemli gelişme Merkez Bankası’nın 16 Aralık Perşembe günü açıklayacağı faiz kararında. Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini bekliyor. Piyasa Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indireceği konusunda hemfikir. Faiz ve enflasyon makasının giderek açılması, üretici fiyatlarındaki rekor seviyelerin tüketiciye gelecek aylarda yansıyacağı ve dövizdeki yüksek seviyeler nedeniyle enflasyonun 2022'in ilk çeyreğinde daha da artması bekleniyor. Fakat yeni ekonomi politikası olarak adlandırılan uygulamada faizlerdeki düşüşün enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.

DOLAR 14 LİRAYI GEÇTİ

Bu gelişmelerle dolar kuru yeni haftanın ilk işlem günde sınırlı bir düşüş yaşayarak 13,83 seviyelerinden başlamıştı. Ancak dolar/TL kuru sonrasında yönünü yukarı çevirerek 14,59 ile yeni rekorunu kırdı. Euro/TL’de 16,49'dan işlem görüyor.

ULUSLARARASI KURUMLARIN FAİZ TAHMİNİ

Unicredit yayımladığı bir araştırma raporunda Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını beklediklerini, gelecek yılın başlarında ise politika faizinin yüzde 12’ye kadar indirileceğini düşündüklerini belirtti. Credit Suisse analistleri ise MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama olasılığının arttığını söylediğini belirtmişti. Aralık ayında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirten Barclays, Ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim daha olacağını düşünüyor.

DOLARDA PİYASA BEKLENTİSİ 15 TL’Yİ GEÇTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği aralık ayına ilişkin ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar tahmini de yer aldı. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 9,98'den 13,77'ye, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 10,93'ten 15,56'ya çıktı.

TÜRK LİRASI’NIN DEĞER KAYBI YÜZDE 86

Eylül ayından bu yana dolar karşısında eriyen Türk Lirası kayıplarını Kasım ve Aralık aylarında daha da arttırdı. Eylülden bu yana 400 baz puanlık indirim sonrası politika faizi yüzde 15’e çekilirken dolar/ TL çok hızlı yükseldi. Dolar son 30 günde TL’ye karşı yüzde 42, yılbaşından bu yana yüzde 86 ve geçen hafta yüzde 1,26 değer kazandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...